1,5 miljard voor leraren: ‘Onderwijs was lange tijd de sluitpost’

Anderhalf miljard euro structureel extra, kondigde minister Dennis Wiersma, van primair en voortgezet onderwijs, vrijdagmiddag aan. Om lerarensalarissen te verbeteren, werkdruk te verlagen, bijscholing te betalen en het vak aantrekkelijker te maken. stijgende de rijksuitgaven voor de leraren van de huidige 16,8 miljard euro naar 18,3 miljard, een stijging van negen procent.

Wiersma heeft het tij: meet informatie lange informatie dat het onderwijs in Nederland tijd is verwaarloos. Er vertrekken meer dan erbij, komen middelbare scholen 9 procent van de vacatures niet kunnen vullen en basisscholen in de randstad gemiddeld 16 procent. Het einde van de uittocht is niet in zicht: de piek van de vergrijzing van leraren komt nog en het aantal vooraanmeldingen voor de lerarenopleiding (hbo), bijvoorbeeld is voor komend studiejaar 8 procent lager dan vorig jaar.

Basisscholen onbevoegde leraren voor de klas, sturen soms kinderen naar huis of geven vier dagen per week les in plaats van vijf. Middelbare scholen schrappen lesuren en zoeken vervangers en invalkrachten.


Lees ook: Lerarentekort in grote steden voor gestegen

Tegelijk dalen de resultaten van leerlingen gestaag. Slechts een kwart van de 12-jarigen kan, eind groep acht, een verhaal schrijven met „enige samenhang”, constateert de Inspectie. Met vijftien jaar kunnen heel veel leerlingen dat nog niet. Een kwart van de 15-jarigen verlaat laaggeletterd de middelbare school.

Waarom is het onderwijs verwaarloosd?

„Onderwijs was tijd de sluitpost van de lange begroting. We moeten eerlijk zijn: leraren hebben waardering van de maatschappij gemist. Op een gegeven moment keert zich dat tegen je als samenleving. Dan ga je dat in de schoolresultaten zien en dat is nu zo. Het is bij alle partijen goed ingeschat dat het echt beter moet. Er is een trendbreuk nodig.”

Vorig jaar trok het demissionaire kabinet 500 miljoen extra uit voor basisscholen én tijdelijk 8,5 miljard euro om corona-achterstanden in het hele onderwijs in te lopen.

„We trokken het langs langzaam bij. Nu komt er een fors, structureel, bedrag. Anderhalf miljard euro extra. Dat is echt nodig. Leraren moeten meer ruimte krijgen om hun werk goed te doen. Met dit kunnen ze extra onderwijs-assistenten klas helpen. Dat moet de werkdruk verlagen. De onderwijsassistent krijgt 5 procent meer: ​​gemiddeld 2.100 euro bruto extra per jaar.”

Leraren gaan op de basisschool verdienen als op de middelbare school?

„We hebben te lang gedaan als het ontstaan ​​van je les geeft aan 8-jarigen van aan 14-jarigen. Alsof het ene dan het andere is. De leraar op de basisschool is ondergewaardeerd. Terwijl het net zo belangrijk werk is als op de middelbare school. Zij krijgen binnen een paar jaar 10 procent salaris bij – gemiddeld 440 euro bruto extra per maand. We trekken samen op met de bonden en schoolbesturen na jaren van onrust.”

Zit waardering in salaris?

„Ok. Dat we een groot bedrag uittrekken om de afgeleide structuur te verbeteren, is een teken: wij waarderen uw werk. Bekijk een salaris van belang om het vak aantrekkelijker te maken. Leraren moeten ook brood op de plank hebben. Daarnaast groeien hun werkdruk anders stoppen – er lessen om hen heen.”

En 13 procent van de scholen heeft geen directeur.

„Er komt erg veel op het bord van de schooldirecteur. In coronatijd waren ze ook vooral aan het regelen, organiseren. We willen dat vak weer aantrekkelijk maken – zij krijgen er gemiddeld 11 procent in salaris bij, structureel.”

Terug naar de basis, zegt de Inspecteur van het onderwijs. Alle aandacht naar taal en rekenen.

„Dat wil ik ook. Als ik de stapels zie die de tweede kamer in de loop der jaren heeft geschreven met alles wat de basisschool, en middelbare, óók moet doen met kinderen. Al die extra vakken gaan ten koste van lezen, rekenen en schrijven. Daar moeten we hard voor kiezen.”

Wat zou u dan schrappen?

„Dat weten leraren heel goed – wat echt nodig is. Dat hoef ik ze niet te vertellen. Maar er staan ​​wel te veel vage doelen in het curriculum. Dat gaan we opschrijven. We gaan kiezen: wat gaan we kinderen leren en wat niet? Overigens mag daar wel beter op bij de gewone inspecties van scholen. Ze doen nu landelijke tussenkomsten documenten die de resultaten tegenvallen en daar schrijven ze een rapport over. Maar bij de reguliere inspecties op elke school moeten inspecteurs er ook op staan ​​dat inderdaad voldoende aandacht en tijd aan rekenen, lezen en schrijven.”

Als een leraar tekort, van een soort achterloopt, ouders kopen die het kunnen betalen bijles van huiswerkbegeleiding. Dat kost 20 tot 40 euro per uur.

„Dat is een leuke ontwikkeling. Echte akte. Dat je denkt dat een publiek goed, onderwijs, met een onsje minder te kunnen voorkomen dat je misschien kunt beginnen met privaat geld. Wat je moet verdienen, moet er niet te doen zijn voor een leerling. Iedereen moet de beste lessen krijgen van de beste docenten. Dat de verschillen tussen kinderen zijn vergroot door zwak onderwijs, is een falen van ons allemaal.”

Hoe moet het in achterstandswijken waar minder leraren willen werken en de resultaten achterblijven?

„De arbeidsmarkttoelage, voor leraren die werken in wijken waar dat het moeilijkst is, maken we nu structureel. Daar ga je meer verdienen dan een leraar in een welgestelde wijk. We moeten in wijken echt bouwen aan de school, veilige plek, waar kinderen graag willen zijn. Waar je ontbijt kunt krijgen én huiswerkbegeleiding én kunt sporten na schooltijd. Voor kinderen die thuis niet mee krijgen, is er wat extra’s nodig. Want op een lege maag is het lastig leren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.