49 coronapatiënten op ic, laagste niveau sinds september 2020 | Binnenland

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen vandaag liggen nog 49 mensen met het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). bezetten voor het eerst sinds 17 september 2020 minder dan 50 coronapatiënten een bed op de ic. De druk op de zorg is echter nog niet voorbij, vertelt voorzitter van het LCPS Mark Kramer.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde met 80 naar 642. De laatste keer dat minder dan 700 patiënten met Covid-19 op de verpleegafdelingen lagen was eind oktober afgelopen jaar.

Ook het aantal opnames van mensen met het aantal coronavirus. Woensdag werden 6 coronapatiënten opgenomen op de ic en 42 op de verpleegafdelingen. In totaal liggen woensdag 691 patiënten met door corona in het ziekenhuis, 87 minder dan een dag eerder. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse cijfers tussen patiënten die vanwege corona zijn opgenomen.

Nog steeds erg overbelast

Door het hoge ziekteverzuim zijn enkele zorginstellingen echter nog steeds overbelast, gedefinieerde Kramer. ,,Het is belangrijk dat deze instellingen ondersteuning krijgen om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. Anders heeft iedereen in de zorg daar laatste van.” In de eerste drie maanden van 2022 meldde bijna 10 procent van alle zorgmedewerkers zich ziek.

Daarnaast zijn de coronapatiënten geen ‘extra’ werk. ,,Jaarlijks komen 6,5 miljoen mensen met een acute vraag bij de huisarts van huisartsenpost”, rekent Kramer voor. ,,Vandaar uit gaan zo’n 2 miljoen mensen naar de spoedeisende hulp. Daarvan worden ongeveer 700.000 opgenomen opgenomen in het ziekenhuis. Elke coronapatiënt komt daar nog eens bovenop.”

Kanarie in een kolenmijn

Nu grootschalig testen bij de GGD is afgeschaft, de coronabesmettingen beter aan de hand van de huisartsenpraktijken in de gaten worden gehouden, vindt de LCPS-voorzitter. ,,De drukte in de huisartsenpraktijken is een belangrijke indicator.” Het is volgens Kramer de eerste plek waar mensen met klachten terechtkomen. ,,De huisartsenpraktijk kan de kanarie in de kolenmijn zijn. Als die kanarie omvalt, weet je dat een probleem kan ontstaan.”


Citaat

Als die kanarie omvalt, weet je dat een probleem kan ontstaan

Mark Kramer

Als in het najaar een nieuwe mutatie van het coronavirus zorgt voor veel ziekenhuisopname, kan het LCPS later ‘razendsnel’ paraat staan. De huidige ‘buffer’ in de zorg is volgens Kramer onvoldoende onvoldoende. Hij vindt dat de capaciteit uitgebreid moet worden. ,,Dat begint al bij de huisarts. Zo moeten we voorkomen dat de zorginstellingen niet vollopen”, aldus Kramer.Leave a Reply

Your email address will not be published.