A-merken veel sterker in prijs gestegen dan huismerken

Vooral tussen december 2021 en maart 2022 stegen de prijzen hard, bleek uit de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond.

Dure pot mayonaise

De Consumentenbond vergeleek in april de prijzen van 175 producten met een A-merk bij 12 landelijke supermarktketens met die van een jaar eerder. Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld een kuipje Blue Band Halvarine in die tijd 31 procent duurder is geworden. Remia tomatenketchup, in een fles van 500ml, steeg in prijs van 1,30 naar 1,66 euro, een stijging van 28 procent.

Huismerkproducten die voor duurder werden, zijn onder andere spinazie à la crème van Dirk. Die werd 46 procent duurder. Ook voor een pot mayonaise van de Coop betaald in maart dit jaar stukken meer dan in maart 2021: 2,09 euro in plaats van 1,45 euro.

Huismerken zijn over het algemeen wel goedkoper dan A-merken, zo’n 45 procent, zegt de Consumentenbond. Al gebruiken zij wel dezelfde grondstoffen zoals suiker, tarwe, meel en plantaardige olie. Zowel omdat deze duurder zijn geworden en transportkosten zijn geworden.

Stevige onderhandelingen

Dat vooral de A-merken duurder zijn geworden, heeft meer redenen, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom food bij ING. “Wellicht zijn de producenten van hogere prijsstijgingen gaan anticiperen, hebben zij de hogere grondstofprijzen eerder doorberekend en zijn huismerken meer prijsstijgingen.”

hebben A-merken een sterkere onderhandelingspositie dan leveranciers van huismerken, zegt Geijer. “Natuurlijk worden met beide stevige onderhandelingen gevoerd, maar de consument verwacht een-merken in de winkel. .”

Groente en fruit flink in de plus

Courgettes, komkommers en peren zijn het afgelopen jaar gemiddeld 12 procent duurder geworden, berekende de Consumentenbond. Voor een komkommer betaal je nu ruim een ​​derde meer dan in maart vorig jaar. “Of die nu uit Spanje komen, of uit de Nederlandse kas, de hogere energieprijzen spelen bij beide een”, licht ING-econoom Geijer toe.

Appels zijn juist goedkoper geworden. Reden om extra op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld vruchtensapjes te waargenomen, de Consumentenbond. “De kans is aanwezig dat vooral appelsap in zit, zeker nu appels nog goedkoper zijn geworden.”

Verder speelt mee dat huismerken binnen het assortiment van een supermarkt het goedkopere alternatieve vormen. “Zeker in een periode als deze zullen consumenten eerder rondkijken van ze een product ergens anders goedkoper kunnen vinden”, zegt de sectoreconoom. “Door de prijzen van huismerken minder hard op te laten lopen, voorkom je dat de consument overstapt naar een andere supermarkt.”

Prijsverschil tussen supermarkten

Uit de peiling van de consumentenbond komt naar voren dat A-merken bij Dirk 7 procent goedkoper zijn dan bij de supermarkt. Bij Spar waren ze juist 12 procent duurder. Supermarkten als Hoogvliet, Picnic en Jumbo werken met ‘prijslijnen’; afhankelijk van je locatie betaal je meer of minder bij deze supermarkten. Het prijsverschil tussen deze lijnen kan oplopen tot 6 procent.

De prijzen voor A-merken liggen bij Albert Heijn 2 hoger dan gemiddeld, maar de aanbiedingen bij deze keten zijn wel gunstigst. Gemiddeld biedt de Appie een korting van 37 procent. Gemiddeld geven supermarkten 35 procent korting op A-merkaanbiedingen.

Wie veel boodschappen doet bij discounters, is voor A-merken het voordeligst uit bij de Lidl. Daar zijn A-merken ruim 5 procent goedkoper dan bij de Aldi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.