Ab Osterhaus voor Ongehoord Nieuws coronadebat

Viroloog Absterhaus schoof aan bij Ongehoord Nieuws, het actualiteitenprogramma van de omroep Ongehoord Nederland. Deze omroep de afgelopen tijd de kritiek en kreeg verwijten over des informatie en nepnieuws. Maar wat deed Osterhaus, de voorvechter van de corona-aanpak, daar dan?

Het coronadebat verandertde reacties op bij het kijkerspubliek.

Er klinkt veel opmerking richting de aspirant-omroep Ongehoord Nederland (ON). De zender zou namelijk „nepnieuws zonder tegengas.” Ondanks de kritiek oordeelde het College van Omroepen (CvO) van de NPO dat AAN mocht blijven bestaan, maar dat de makers zich wel aan voorwaarden houden. AAN-voorman Arnold Karskens stelt dat hij met zijn uitzendingen een ander geluid wil laten horen. Een geluid dat volgens hem tot nu toe in Hilversum ontbrak.

Ab Osterhaus schoof aan bij Ongehoord Nieuws

Osterhaus koos er gisteren voor om een ​​uitzending bij te wonen. Overigens de viroloog de afgelopen tijd Winst in talkshows om de coronakwestie, vaccinatie-belang en besmettingscijfers te wijzen. Sommige kijkers vinden het en ook dat hij in dit programma aanschuift. volgens NRC, had Osterhaus nooit bij Ongehoord Nieuws moeten verschijnen, maar hij deed het toch. „Ab in Wappieland”, opnieuw de NRC-journalist het.

Er komen een aantal onderwerpen voorbij. Zo vraagt ​​Ahmed Aarad of we dit najaar een lockdown kunnen verwachten. „Dat hangt af van de varianten die gaan komen. Er kunnen nieuwe varianten optreden, zelfs in de zomertijd. Maar ik denk dat het wel heel goed nieuws is dat 87 procent van de mensen gevaccineerd is.” Hoewel we momenteel ons niet echt druk lijken te maken over het coronavirus, moeten we volgens Osterhaus een vinger aan de pols houden. „Het is zeer mogelijk dat we nieuwe varianten krijgen. En in het najaar denk ik sowieso dat virus weer terug kan komen.”

Coronadebat en lockdowns

Osterhaus is naar eigen zeggen groot voorstander geweest van de lockdowns. „Een hele goede planning”, vermeld hij het. Hij wordt in het programma aan de tand gevoeld over de impact van deze lockdowns, maar ook de wettelijke legging van het coronabeleid. Osterhaus bestemmingen als China, Australië, Taiwan en Nieuw-Zeeland. Die, ondanks strenge lockdowns volgens hem qua ziektelasten en op economisch gebied, het heel goed deden. Daartegenover zet hij de situatie in Brazilië, waar amper coronabeleid gold. Daarover zegt hij: „Iedereen heeft de beelden daarvan gezien.” Volgens hem moeten we in Nederland die twee uitersten tegen elkaar afwegen.

Ab Osterhaus: ‘Maatregelen bij een nieuwe variant’

Hij heeft een aantal dat de landen die de keiharde maatregelen hebben veroorzaakt, de ziektelast hebben gehad. Waarop tafelgast en FVD-lid Pepijn van Houwelingen reageert: „Ze zitten in China nog steeds in lockdowns.” Maar volgens Osterhaus zijn de ziektecijfers en sterftecijfers daar niet te vergelijken met Europa.

Later haalt Osterhaus aan dat hij denkt, mede door de immuniteit en vaccinatiegraad, dat er weerstand tegen het virus is. En dat het virus zich waarschijnlijk „zal gaan gedragen als een ernstige wintergriep”. Hij stelt: „Daar doen we geen lockdowns voor, maar kun je wel extra maatregelen voor nemen.” Maar hij nieuwe dat als „er een werkelijkheid variant” opduikt, er „nieuwe maatregelen” volgen.

Verdeeldheid onder kijkers coronadebat

De discussie is fel. Kindervaccinaties, gecensureerde artsen, polarisatie, het komt allemaal voorbij. Osterhaus vindt dat hij het belangrijk vindt dat debat open blijft. Uit de reacties van kijkers bleek dat het debat online nog even verder gaat. Verschillende prijzen het optreden van Osterhaus en ook het feit dat hij aan tafel aanschoof bij dit programma. Anderen sluiten zich aan bij de andere tafelgasten.

Wil je de hele uitzending van Ongehoord Nieuws bekijken? Je vindt de aflevering van gisteren hier.

Kijkers vinden Hans Knoop ‘held van de dag’ in Ongehoord Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Ab Osterhaus voor Ongehoord Nieuws voor coronadebat: ‘Lockdown in het najaar?’

Leave a Reply

Your email address will not be published.