Ajax speelt nog vijf ‘finales’ in strijd om landstitel met PSV

Ajax heeft nog vijf wedstrijden op het programma staan ​​in de race om de titel. Ook PSV speelt, na de uitschakeling in de Conference League, nog vijf wedstrijden dit seizoen. Tijd om de programma’s van de laatste vijf speelrondes in de Eredivisie voor beide ploegen langs de meetlat te leggen.

Ajax staat aan de vooravond van de laatste sprint voor het kampioenschap vier punten los op PSV. Dankzij het beste doel van de Amsterdammers ten opzichte van één van die van de Eindhovenaren, Ajax +70 en PSV +39, kan er nog gezegd worden dat Ajax puntje extra voor heeft op PSV. Het moet namelijk wel heel raar lopen willen de Eindhovenaren het doelensaldo van Ajax nog evenaren. Als beide punten de eindstreep halen met een gelijk aantal punten gaan de Amsterdammers vanwege het doelsaldo er waarschijnlijk met de schaal vandoor.

Speelronde 30

Te beginnen met het aankomende weekend, speelronde dertig. Ajax gaat op bezoek bij NEC. De Amsterdammers openden de competitie tegen de Nijmegenaren en wisten toen een duidelijke 5-0 te winnen. NEC doet het seizoen als promovendus uitstekend en staat op het moment op een keurige tiende plaats.

PSV start de mogelijke inhaalslag om de schaal ook met een uitwedstrijd. Zij reizen naar het noorden van het land om te spelen tegen SC Cambuur. Tijdens de tweede wedstrijd van de competitie dit seizoen getroffen de ploegen elkaar al in Eindhoven. PSV won toen gemakkelijk met 4-1 van de ploeg uit Leeuwarden, die tijdens de laatste vijf wedstrijden geen punt wist te pakken.

23-04-2022, 16.30 uur: NEC – Ajax
23-04-2022, 21.00 uur: SC Cambuur – PSV

Speelronde 31

In de speelronde investeringsronde Ajax in de eigen Johan Cruijff ArenA PEC Zwolle. De ploeg van Dick Schreuder verkeer op het moment in de degradatiezone en speelt net als Ajax ook nog vijf finales, alleen dan dus om degradatie te ontlopen. Ajax kan dus op een gebrand PEC Zwolle rekenen. In september gingen de Amsterdammers op bezoek naar Zwolle en namen ze na een 0-2 overwinning de drie punten mee terug naar huis.

Speelronde 31 is tevens de eerste speelronde dat Ajax kampioen zou kunnen worden. Als PSV een keer optreden, dan mag Ajax zich op 1 mei officiële de kampioen van Nederland noemen.

Dan moet PSV dus wel punten spelen tegen zowel SC Cambuur als de volgende van speelronde 31, Willem II. De Tilburgers komen zondag 1 mei op bezoek in Eindhoven. Willem II wist PSV in eigen huis eerder dit seizoen te getest en met 2-1 te. Daarnaast staat Willem II, net als PEC, in de degradatiezone en dus zullen zij extra gebrand zijn om punten bij elkaar te sprokkelen.

30-04-2022, 18.45 uur: Ajax – PEC Zwolle
01-05-2022, 14.30 uur: PSV – Willem II

Speelronde 32

Op zondag 8 mei volgt het weekend van de toppers. Ajax reist naar Alkmaar om het op te nemen tegen AZ. Eerder dit seizoen herziening Ajax thuis van AZ met 1-2. In de halve finale van de KNVB Beker wisten de Amsterdammers wel te winnen van AZ. Het werd toen 0-2 in Alkmaar. Van Ajax in Alkmaar gaat kampioen worden, ligt ook in speelronde 32 nog aan de uitslag van PSV.

PSV speelt in het topperweekend uit in De Kuip tegen Feyenoord. Die wedstrijd wordt vóór de wedstrijd van Ajax gespeeld. Weten de Eindhovenaren die niet van de Rotterdammers winnen? Dan kan Ajax zich bij een zege op AZ zich tot kampioen kronen. Bij de vorige ontmoeting dit seizoen tussen de twee ploegen ging PSV hard onderuit. Feyenoord nam de drie punten na een 0-4 overwinning mee naar Rotterdam.

08-05-2022, 14.30 uur: Feyenoord – PSV
08-05-2022, 16.45 uur: AZ – Ajax

Speelronde 33

Als Ajax nog geen kampioen is voor speelronde 33, dan heeft het in die speelronde voor het eerst de uitkomst in eigen handen. Tijdens deze doordeweekse speelronde spelen alle clubs op woensdag 11 mei, om 20.00 uur. Ajax eigen huis sc Heerenveen. Bij een winst tegen de huidige nummer elf van de competitie mogen de Amsterdammers zich voor de derde keer op rij de kampioen van Nederland noemen. De ontmoeting tussen de twee in een 0-2 overwinning.

PSV speelt op die woensdag ook thuis. NEC komt naar het Philips Stadion toe. De Nijmegenaren waren tijdens de thuiswedstrijd in Nijmegen dicht bij een overwinning tegen de Eindhovenaren. PSV wist in de 80e minuut de gelijkmaker te maken in de 90e minuut de winnende, resulterende wedstrijd in 1-2 in het voordeel van PSV.

11-05-2022, 20.00 uur: Ajax – sc Heerenveen
11-05-2022, 20.00 uur: PSV – NEC Nijmegen

Speelronde 34

De laatste speelronde kan een speeldag worden die alleen nog voor de ‘eer’ wordt gespeeld, maar het kan ook de beslissing de wedstrijddag worden. Ajax gaat op bezoek bij Vitesse. Eerder dit seizoen wist Ajax twee keer (Eredivisie en TOTO KNVB Beker) met 5-0 te winnen van de Arnhemmers. Voor Vitesse kunnen de punten op deze laatste speeldag, in de strijd om Europees voetbal nog wel eens van belang zijn.

PSV seizoen in Overijssel, op bezoek bij PEC Zwolle. Waar het voor PS zomaar eens een dag kan ontstaan, kan het voor PEC een hele belangrijke wedstrijddag zijn. De definitieve beslissing voor welke club uit de Eredivisie gaat definitief beslissen op de laatste speeldag worden. De Eindhovenaren hadden thuis geen kind aan PEC Zwolle, ze wonnen toen 3-1.

15-05-2022, 14.30 uur: Vitesse – Ajax
15-05-2022, 14.30 uur: PEC Zwolle – PSV

Bas Velzel (Twitter: @BasVelzel | e-mail: b.velzel@ajaxshowtime.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.