Amanda Seyfried speelt de rol van haar leven als Elizabeth Holmes in The Dropout


Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes in The Dropout.

Elizabeth Holmes, de oprichter en directeur, was 9 miljard dollar waard. Holmes werd als succesvolle vrouw in de techindustrie de covergirl van haar tijd. Ze werden een verbinding met Steve Jobs, maar dan beter, want een techvisionair met een hart, die van de wereld echt een betere plek maken. Totdat John Carreyrou, een journalist van De Wall Street Journal, het gordijn wegtrok en Theranos een kaartenhuis bleek. De centrale innovatie waar is gebouwd, een gadget waarmee een druppel bloed druppelt getest kan worden op honderden ziektes, bleek niet te bestaan. Het ultrageheime laboratorium was niet voor niets van de wereld afgesloten: er gebeurde niets. Ondertussen staan ​​de investeringen in de rij, ook voor de mogelijkheid om in de nabijheid van de komende Holmes te komen.

Carreyou schreef het boek Slecht bloed, dat de basis was voor De uitvinder, de HBO-documentaire die Alex Gibney in 2019 maakte. En Adam McKay (De grote korte) kocht de filmrechten. Maar daarmee was de fascinatie met Elizabeth Holmes nog lang niet voorbij. Rebecca Jarvis maakte de podcastserie de uitvaldie weer de basis vormt voor de gelijknamige achtdelige dramaserie van Elizabeth Meriwether, in Nederland te zien op Disney Plus.

de uitval is een vrij conventioneel gemaakte serie (geen McKay-achtige vertellers of stilistische oprispingen), maar toch volkomen overweldigend. Dat heeft te maken met het latere toekomstige verhaal, dat minstens zoveel zegt over het bedrog van Theranos als over het oudemannennetwerk dat opportunistische gokte op het volgende Grote Nieuwe Ding. Centraal staat de moeilijk te vatten van Holmes, die mogelijk wezen geloofde in de toekomst van haar apparaat en dacht dat ze het spel werkelijk speelde zoals Steve Jobs en Bill Gates voor haar: schets een technische utopie, haal de investeringen binnen en dan volgt de uit zichzelf. Ondertussen ondergaat deze schoolverlater zelf een transformatie; van wat ongedisciplineerde jonge vrouw tot een vrouwelijke versie van de grote Jobs, inclusief zijn zwarte coltrui, en, verbijsterend genoeg, een geforceerd lage stem.

de uitval valt of de centrale figuur van Holmes en Amanda Seyfried speelt de rol van leven die een obsessieve ontwikkeld met een buitengewoon complex psychologisch profiel, met een duidelijk gebrek aan empathisch vermogen. We volgen haar levensloop van haar jonge jaren, waarbij het ontslag van haar vader bij Enron dient als startpunt van haar eigen ambities. de uitval durft het personage van Holmes complex en ongrijpbaar te houden, geholpen door Seyfried, die een afdaling in een persoonlijke hel lijkt te maken.

Er is iets voor te zeggen dat de uitval wel wat zou kunnen worden verteld. De eerste delen, over Holmes’ transformatie tot ongenaakbare techbaas, zijn het spannendst. In het tweede deel krijgt het verhaal van de familie Shultz alle ruimte. De oud-minister van buitenlandse zaken George Shultz (mooi gespeeld door Sam Waterston) was een van de oud-politici die Holmes binnenhaalde in haar bestuur. Hij kwam in conflict met zijn kleinzoon, die bij Theranos werkte en een van de klokkenluiders werd. Manipuleerde Holmes de stokoude staatsman, of projecteerde hij al zijn dromen op haar? We zijn nog lang niet uitgepraat over Elizabeth Holmes.

de uitval

★★★★ ☆

Drama

Een serie van Elizabeth Meriwether, gebaseerd op de gelijknamige podcastserie van Rebecca Jarvis.

Ontmoet Amanda Seyfried, Naveen Andrews, Stephen Fry, Laurie Metcalf.

Te zien op Disney Plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.