Amsterdam presenteert nieuw coalitieakkoord: dit zijn de plannen


Presentatie van het collegeakkoord door Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks, midden) en Reinier van Dantzig (D66, links).Beeld Jakob van Vliet

Te midden van grote bedragen voor de stad en slechte financiële vooruitzichten presenteerden PvdA, GroenLinks en D66 woensdagochtend het nieuwe Amsterdamse coalitieakkoord. Het coalitieakkoord van vier jaar geleden heette Een nieuwe lente en een nieuw geluidmaar dit akkoord heeft een andere toon: Amsterdams Akkoord.

Geen succesvolle titel – het zou ook ‘Voortzetting van het vorige akkoord’ kunnen heten. Wil je de negentig pagina’s tellende document opslaan, ziet dat de drie partijen veel voortzetten van het beleid die vier jaar geleden, hebben ingezet: meer kansen, een duurzame toekomst en een verantwoorde groei van de stad.

Duidelijk is wel dat de plannen een stuk minder ronkend zijn opgeschreven. Zelf spreken de partijen van ‘scherpe keuzes’ waarbij ‘niet alles kan’, maar waar wel gebouwd wordt aan een ‘sociale en duurzame stad’. opvallend nieuwe namen in de wethoudersploeg zijn Rochdalebestuurder Hester van Buren (PvdA) en voormalig NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman (D66). In de stadsdelen mogen Bij1 (Zuidoost) en VVD (Zuid) een stadsdeelbestuurder voordragen.

Lasten gaan omhoog

Lastenverzwaringen voor Amsterdammers en bezoekers komen niet als een verrassing. Betaald parkeren vanaf 2024 uitgebreid in Nieuw wordt-West en Zuidoost, op zaterdag in het centrum 24 uur per dag geldig. tenminste, zo lang de grachten nog niet volledig parkeervrij zijn, een andere ambitie uit het akkoord. Ook parkeervergunningen worden duurder. Dit totale pakket moet de gemeente vanaf 2024 ruim 33 miljoen euro extra verbruikt.

Uit de onroerendezaakbelasting (ozb) moet vanaf 2023 jaarlijks zo’n 52,5 miljoen komen: dat kan afhankelijk van de woning honderd tot een paar honderd euro per jaar verhoging ontwerp. Een kleine meevaller is dat de weerheffing na een verhoging wel wordt verlaagd.

De toeristenbelasting gaat alleen omhoog als er niet genoeg binnenkomt, maar de partijen gaan uit van een snel herstel van het aantal toeristen. Een andere manier om geld te verdienen: meer congressen naar de stad halen. Ook willen mensen die een pied-à-terre Amsterdam moeten meebetalen aan het onderhoud van de stad.

Bouwen

Amsterdam moet en zal blijven bouwen, en gaat door op de ingeslagen weg: 7500 woningen per jaar is toevoeging de ambitie, waarvan 40 procent sociale huur, 40 procent middenhuur- en koop en 20 procent vrije sector. Door versimpelde regelgeving en samenwerkingsafspraken met onder meer ontwikkelde plannen ook echt te kunnen halen.

Veel van de nieuwe woningen zullen kant-en-klaar zijn. Die zijn makkelijk neer te zetten en gezien het grote tekort is het een korte termijnoptie. Verder willen de partijen dat de stad voor de geboren en getogen Amsterdammers blijft. Bij nieuwbouwprojecten wordt 25 procent van de woningen aan mensen uit de buurt. Verkoop van sociale corporatiewoningen blijft mogelijk, maar alleen als er ‘evident meer woningen’ voor worden teruggebouwd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Amsterdam moet en zal blijven bouwen – en gaat door op de ingeslagen weg: 7500 woningen per jaar is ambitie.  Beeld Ramon van Flymen/ANP

Amsterdam moet en zal blijven bouwen – en gaat door op de ingeslagen weg: 7500 woningen per jaar is ambitie.Beeld Ramon van Flymen/ANP

Op het gebied van duurzaamheid zijn de plannen nog ambitieuzer dan vier jaar geleden: de 55 procent CO2-reductie in 2030 wordt nu 60 procent. Het aardgasvrij van wijken gaat door en windmolens zullen er gewoon komen. met de tien grootste vervuilerszoals Nuon, AEB en AMC, worden afspraken gemaakt om de CO2– uitstoot te krijgen.

Voor een groot isolatieoffensief samen met woningbouwcorporaties trekt de gemeente 32 miljoen euro uit, worden er afspraken gemaakt over isolatie met andere verhuurders. Voor de masterplannen in Nieuw-West en Zuidoost en de aanpak van Noord, die de buurten leefbaarder en veiliger maken is 60 miljoen euro vrijgemaakt. Er wordt eenmalig 10 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de aanpak van de binnenstad.

Financiële zorgen

Naast de vele plannen heeft het college vooral grote financiële zorgen. Niet alleen door de onderliggende huur, de onderliggende bouw- en grondstofkosten en de corona- en Oekraïnecrisis, maar ook door de kosten van onderhoud van onder meer de kades en bruggen. Een andere zorg is het geld dat Amsterdam van het ontvangst vanaf 2026 een stuk minder wordt.

Het onderhoud in de stad volgens de partijen dan ook goedkoper moeten; een optie is bruggen sluiten van damwanden slaan. Het is niet de eerste keer dat wordt gezocht naar goedkope oplossingen: in het verleden bracht dat de kades en muren juist in een penibele situatie. Een andere keuze is de geplande nieuwe bibliotheek OBA Volgende van de Zuidas naar Zuidoost te verplaatsen, mede om geld te besparen.

grote opdracht

Financieel wordt gebruik een beroep gedaan op het Vereveningsfonds (winsten uit grondexploitatie) en de algemene reserve. Ook wordt 30 miljoen euro uit het Klimaat- en Energiefonds getrokken. Via een boekhoudkundige wijziging worden de investeringsopbrengsten – normaal gereserveerd voor investeringen in de openbare ruimte – verrekende aan de algemene middelen toegevoegd.

staan ​​de coalitiepartijen voor een grote opdracht. Aan alle kanten – van ondermijning en energietransitie tot woningnood en jeugdzorg – piept en kraakt het. Daar zal het college niet alleen de juiste keuzes moeten maken, maar zullen ook bij elk project heel zorgvuldig de dubbeltjes moeten worden omgedraaid. ‘Het geld klotst tegen de plinten’, was lang het adagium van Amsterdam. Die tijden zijn voorbij.

Betaald parkeren in het centrum 24 uur per dag geldig.  Beeld Joris van Gennip

Betaald parkeren in het centrum 24 uur per dag geldig.Beeld Joris van Gennip

Leave a Reply

Your email address will not be published.