Amsterdam Trade Bank, met 23.000 spaarders, door rechter afgebroken

De Amsterdamse rechtbank heeft de Amsterdam Trade Bank op eigen verzoek ingediend. Hierdoor worden 23.000 spaarders direct geraakt, het voorstel van die klanten komt uit Nederland. Spaartegoeden tot 100.000 euro zijn gegarandeerd, zo toezichthouder DNB op de website.

In totaal moet er voor 700 miljoen euro een beroep worden gedaan op het depositogarantiestelsel. Dat is opgetuigd door banken voor het geval er een bank zou omvallen. In de noodvoorziening zit momenteel voor 3 miljard euro.

ATB, indirect in Russische handen is, inbegrepen als oorzaak voor het faillissement „operationele problemen” ontstaan ​​de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bank op hebben geplaatst. Andere banken vinden het „moeilijk ons ​​te blijven steunen”, schrijft ATB in een persverklaring. Door de plaatsing op de sanctielijst, viel het bankverkeer rond ATB stil. Wie zaken doet met een op de sanctielijst geplaatst bedrijf, overtreedt de regels.

Eerder op de dag bleek al dat klanten van de Amsterdam Trade Bank niet meer bij hun rekening konden. Spaartegoeden waren tijdelijk bevroren. De bank zou maatregelen hebben genomen om een ​​bank te voorkomen. Donderdag bleek al via het FD dat de bank in de etalage staat.

Lees hier over de Amsterdam Trade Bank en haar eigenaren: Nederlandse commissarissen Russische van Zuidasbank blijven, ondanks tegen tegen eigenaren

Amsterdam Trade Bank is een kleine bank die is gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. De bank verzorgde de afgelopen jaren onder meer leningen aan scheepsbedrijven. Sinds 2021 richt het bedrijf zich op kleine kredieten voor het mkb. Ook hadden spaarders er, volgens het meest recente jaarverslag uit 2020, voor 370 miljoen euro aan spaartegoeden uitstaan. Het balanstotaal was toen met 1,2 miljard euro klein.

Vier Russische oligarchen

ATB is grotendeels in handen genomen van vier Russische eigenaren aan wie zijn aangebracht. Het gaat om de oligarchen Michail Fridman, Petr Aven, Aleksej Koezmitsjov en German Khan.

Amsterdam Trade Bank is een do afdeling van Alfa Bank, de grootste private bank van Rusland. Fridman en zijn drie zakenpartners zijn oprichters van Alfa Bank, waarin ze nog altijd een gezamenlijk belang van 82 procent bevorderen.

Lees ook: Met financiële trucs kunnen oligarchen in Nederland makkelijk de ontlopen

De ATB zelf staat niet op de sanctielijst van de EU. Moederbedrijf Alfa Bank staat echter wel op de sanctielijst van de Britten en Amerikanen. Voor geld dat hun bedrijven worden geraakt als ze daar een belang van 50 procent van meer in hebben. ATB prei zo aan de EU-sancties te ontkomen, maar er zijn duidelijk geworden dat de belangen opgeteld mogen worden. Dit zou intentie dat Nederland afspraken hadden om bijvoorbeeld dividenduitkeringen aan de eigenaren te bevriezen.

Eerder al inval FIOD

De ATB staat al jaren in de belangstelling van de fiscale opsporingsdienst FIOD en DNB. In 2017 deed de FIOD een inval bij ATB, op verdenking van overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. ATB-rekeningen van gebruikt worden bij het witwassen. Op die manier zou de bank betrokken zijn bij het schandaal rond telecombedrijf Vimpelcom. Dat ziche betere valsheid in geschrift. Het Fiod-onderzoek naar ATB loopt nog altijd.

Bij de ATB zijn drie Nederlandse commissarissen actief, onder wie oud-DNB-directeur Lex Hoogduin. Zij zetten eerder tegenover NRC weten in de sanctie van de vier eigenaren geen reden te zien om op te stappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.