Apple MacBook Pro M2 recensie

Samengevat

De 13,3″-MacBook Pro maakt gebruik van een behuizing die al sinds 2016 meegaat. Het is een goed ontworpen, stevig ontwerp en er zit een goed gekalibreerd scherm in met een hoge helderheid. Het ontwerp is wel gedateerd en daarom mis je een MagSafe -aansluting, een 1080p-camera en een iets hoger scherm, die wel op andere MacBooks zitten. Een goede lang. Een heikel punt is nog steeds de prijs is gestegen, 256GB-ssd krijgt.

Aan de buitenkant zie je het niet. Zelfs niet als je heel goed kijkt. Je kunt de laptop inschakelen en pas als je ingelogd bent, kun je besluiten dat de laptop die je hebt staan, daadwerkelijk moet het apparaat is met Apples allernieuwste, zelfontwikkelde processor, de M2. De M2 is, je raadt het al, de opvolger van de M1-processor en is volgens Apple vooral bedoeld en grafisch sterker dan zijn voogd. De MacBook Pro 13,3″ is de eerste laptop waar Apple de chip in heeft gestopt. Het is een laptop die is ontstaan ​​niet van de 13,3″-MacBook Pro die Apple acht jaar geleden bevestigd. Kan dat ontwerp nog een paar jaar mee en is de moeite van het upgraden waard? Je leest het in deze recensie.

Toen Apple in 2016 de MacBook Pro 13,3″ produceerde, liet het een laptop zien met een paar opvallende kenmerken. alleen nog maar vooral van USB-C-aansluitingen en tot slot was er het toetsenbord met vlinder-toetsen. Dat toetsenbord bij veel gebruikers voor problemen en dwong Apple om zijn excuses aan te bieden. Vanaf 2020 maakte de vlindertoetsen plaats voor een gewoon toetsenbord met schaar-schakelaars. Uiterlijk is dat ‘magischtoetsenbord ook het enige verschil met de modellen.

Volgens Apple kan dit ontwerp dus nog wel even mee, maar hoe tijdloos is het echt? Enerzijds is er niets mis met de buitenkant van de MacBook Pro. Het is een behuizing zonder opsmuk die van stevig aluminium is gemaakt en, zoals we gewend zijn van Apple, netjes is afgewerkt. Dat merk je bijvoorbeeld bij het openklappen van het scherm. Dat gaat met weerstand, maar toch genoeg om het weinig opengeklapt op zijn plek te houden. Bij het dichtklappen komt het netjes scherm op de C-cover terecht en blijft het op zijn plek dankzij de magneetjes die in de behuizing verborgen zijn. De behuizing voelt zich verder solide aan en laat zich op geen enkele plek indrukken. Het scherm laat zich niet torderen.

Toch zijn er tekenen van ouderdom die de behuizing niet meer kan maskeren. Neem bijvoorbeeld de bovenste schermrand. Die is bijna anderhalve centimeter breed, nog wat breder dan de zijranden, die ook fors zijn uitgevallen naar 2022-maatstaven. Concurrerende 13,3″-laptops hebben millimetersdikke randen en zijn daardoor compacter en lichter. De MacBook Pro 13,3″ heeft 1380 gram berekend, niet bijzonder licht voor een 13,3″-laptop Bar in. Met de introductie van de MacBook 14″ en 16″ gedragen Apple de aanraakstrook in feitelijke tien grave, want als die topmodellen hem niet hadden, wat doet de Touch Bar dan nog op dit goedkopere model? er in hun software waarschijnlijk geen rekening meer mee houden.

Wat betreft gevolgen zul je het als gebruiker van de MacBook Pro met twee USB-C-poorten moeten stellen, net als bij de vorige generatie. Apple geen nieuwe MacBook-aansluiting, maar daar is bij dit model nog geen rekening mee gehouden. Hangt je laptop aan de lader, dan ‘kost’ het je dus een USB-C-aansluiting, bekeken dat bij de MagSafe-MacBooks niet het geval is. De twee USB-aansluitingen ondersteunen USB 4, maar hebben hetzelfde grote nadeel als bij de M1-MacBooks; je kunt er slechts één extern scherm op aansluiten. Dat mag natuurlijk een 6k-scherm op 60Hz zijn, maar door een beperking van de chip is meer dan één scherm geen mogelijkheid, hoe laag de resolutie ook is. Je kunt daaromheen werken, maar die kennen wel wat gevolgen, waaronder de afwezigheid van HDCP-ondersteuning en de noodzaak voor compressie om het beeld zo snel mogelijk door een USB-kabeltje te persen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.