Arbeidsinspectie rigoureuze stop op arbeidsmi…

Sittard / Den Haag –

Nederland moet stoppen met het arbeidsmigranten, vindt de Arbeidsinspectie. ‘Werkgevers en uitzendbureaus discussie, kosten bij de samenleving.’ Vanuit Limburg klinkt zowel bijval als kritiek.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie, geeft met zijn reflectie in het jaarverslag, een stevig signaal af. De keuze om nog meer arbeidskrachten naar Nederland te halen, zal ‘in toenemende mate miserabele woonsituaties’ halen, schrijft hij. ‘Tegelijkertijd worden de problemen op de woningmarkt en het gebied van ongelijkheid, stikstof en alleen maar groter, als de gevolgen van de bevolking (en dus de economie) stijgen’.

Giel Braun, voorzitter van de Limburgse werkgevers, is het in zekere zin met De Boer eens. „Als wij ongebreidelde mensen hier naartoe halen, zonder beleid op terreinen van huisvesting, taal, onderwijs, integratie en samenleven, dan is arbeidsmigratie inderdaad een heilloze weg.”

Rotte appels

Frank van Gool, topman van uitzendbureau Otto Work Force in Venray, meent dat de Inspectie met snoeiharde, vooral zichzelf een brevet van onvermogen geeft. „Ze heeft kennelijk geen controle. In plaats van de rotte appels uit de boom halen, kappen ze de hele boom. Arbeidsmigranten blijven nodig voor onze welvaart. Maar reguleer en de instroom.”

„Zorg voor wetgeving, haal niet zomaar iedereen binnen, vul met naam de gaten met acute personeelstekorten en zorg ervoor dat de arbeidsmigranten tijdelijk, pakweg vijf jaar, hier verblijven”, vul Van Gool aan. „In die vijf jaar kunnen ze zich persoonlijk ontwikkelen, doen ze voorstellen op en kunnen ze met een zak geld op zak de economie in hun geboorteland verder opbouwen.”

Lees ook: Hoe wordt Limburg aantrekkelijk voor arbeidsmigranten?

Veelal misstanden halen de publiciteit. „Ik moet constant voorstellen. dat wij het wel goed doen Het is zaak om de rotte appel uit te halen. Ik pleit al jaren voor huisvesting. De regering wil dat nu voor 2025 gaan regelen. Tja, dat is veel te lang.”

Visie

Kabinet en Europese Commissie willen het mensen van buiten de EU maken om hier te werken. „De Nederlandse regering roept veel”, zegt Giel Braun, „maar ontstaan ​​daaruit ook de gelukszoekers. Nederland kan geen ongebreideld arbeidsmigratieland zijn. We hebben nu ruim 17 miljoen inwoners. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er ruim 50.000 immigranten bij. Rond 2025 zitten we op zo’n 20 miljoen inwoners. Dat vereist visie en die is er op dit moment niet.”

Het aantal arbeidsmigranten in Limburg bedraagt ​​ongeveer 80.000 en zal richting 2030 richting de 120.000. Bijna de helft van de werknemers is niet-geregistreerd.

Arbeidsmigranten blijven nodig, gelet op de grote personeelstekorten in de agrarische sector, industrie, bouw, transport, logistiek en technologie. „Maar haal ze niet zomaar uit alle windstreken. Er is nog niet voldoende potentieel in West- en Oost-Europa”, betoogt Braun.

Limburg

Limburgse werkgevers, provincie en gemeenten hebben een half jaar geleden een ‘visie internationale werknemers Limburg’ opgesteld. „Wij lopen daarom voorop”, aldus Braun. Kernpunten uit die visie: woonruimte voor arbeidsmigranten moet gecertificeerd zijn en arbeidsvoorwaarden conform de Nederlandse cao’s. „Wij willen niet dat werknemers worden verloond via bijvoorbeeld Cyprus, omdat dat goedkoper is. Schimmige constructies leiden tot onvrede, ongehoorzaamheid en overlast.”

In de strijd om malafide werkgevers aan te pakken en arbeidsuitbuiting te voorkomen, is het soms ‘dweilen met de kraan open’, merkt de Arbeidsinspectie op. Regelmatige ook belemmert wetgeving een daadkrachtige aanpak van arbeidsuitbuiting.

Dat en het ‘ruime aanbod van goedkoop buitenlands personeel’ zorgt ervoor dat er weinig prikkels ontstaan ​​om te innoveren van arbeidsvoorwaarden te verbeteren, stelt Rits de Boer. „Nederland moet zich daarom ‘bezinnen’ op de vraag welke arbeidsmarkt we eigenlijk willen, welke bedrijvigheid daarbij hoort en welke niet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.