Asielzoekers Ter Apel moeten de crisisnoodopvang in, Rode Kruis plaatsen tenten | Groningen

met videoDe Veiligheidsregio Groningen heeft een noodopvangplek gevonden voor vluchtelingen waarvoor geen plek meer is in het overvolle opvangcentrum in Ter Apel. De opvang vindt plaats in een ‘naburige regio’, aldus de genoemde.

Met het vinden van de opvangplek heeft de veiligheidsregio ‘kunnen voldoen aan het verzoek van het kabinet’, aldus de verklaring. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft vandaag de oproep om crisisopvang in te zetten vanwege de drukte in Ter Apel. Met de crisisopvang worden mensen onderverdeeld in bijvoorbeeld sporthallen.

In Ter Apel heeft het Rode Kruis vanavond tenten opgezet om asielzoekers in op te vangen. Een woorden van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opgenomen dat het Rode Kruis tenten heeft geplaatst ‘met faciliteiten zoals koffie’.

De hulporganisatie houdt er rekening mee dat er vanavond voor zo’n tweehonderd mensen geen plek meer is, zegt directeur Marieke van Schaik. ,,Asielzoekers hebben op het gras moeten liggen met alleen een dekentje. De situatie is beneden elk humanitair peil en ronduit onacceptabel. Het schrijnende is dat er veel lege bedden voor vluchtelingen beschikbaar zijn. Gemeenten die dat nog niet doen, moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen.”

Ook stelt het Rode Kruis klaar te staan ​​om mensen naar noodopvanglocaties ouderen in het land te brengen. De hulporganisatie zegt voor het initiatief tot noodopvang samen te werken met VluchtelingenWerk en UNICEF.

Buiten de hekken moeten slapen

Aanleiding daarvoor is de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar tientallen mensen in de nacht van dinsdag op woensdag in eerste instanties buiten de hekken niet meer was. Het is er zo druk dat het niet meer lukt om mensen op tijd over te brengen naar alternatieve locaties.

Uiteindelijk hebben de asielzoekers overnacht in wachtruimtes in het centrum. Er waren geen bedden voor ze. Van der Burg verwacht dat het tekort aan plekken nog bijna een week zal aanhouden. Het provinciebestuur van Groningen is vandaag al bij het Rijk op aan dat de capaciteit wordt voor het aanmelden en opvangen van asielzoekers.

Dieptepunt

,,Wat er vannacht in Ter Apel gebeurde, is een nieuw dieptepunt”, zei René Paas, commissaris van de Koning. ,,Het is vooral beschamend, omdat we dit al kunnen zien aankomen. De opvang van asielzoekers vergt snel meer capaciteit. Het Rijk moet dat regelen. Het is echt de hoogste tijd dat het kabinet de bevoegdheden regelt om dat af te dwingen als het niet vrij gaat.”

Naast een aanmeldcentrum moeten er volgens de coalitiepartijen ook extra opvanglocaties komen. Onder andere CDA, GroenLinks en PvdA wijzen bij de verantwoordelijkheid van gemeenten Elders in Nederland. ,,Als Groningen doen we al een behoorlijke duit in het zakje wat betreft ondersteuning van vluchtelingen”, zegt Robert de Wit, fractievoorzitter van het CDA. ,,Het wordt tijd dat ook de rest van Nederland verantwoordelijkheid pakt.”

In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gericht op de beelden uit Ter Apel. ,,Verschrikkelijk en mensonterend”, zei GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ,,Maar niet onverwacht.” Het is volgens haar ‘bewust beleid’ om de opvangcapaciteit zo krap mogelijk te plannen. Zij pleit voor meer kleinschalige opvang, omdat daar meer steun voor is bij gemeenten dan voor grote opvangcentra als dat in Ter Apel. Daar moet volgens haar extra geld voor komen.

Zo’n vijftig asielzoekers

Gister laat zo’n vijftig tot zestig asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum. De groep de nacht buiten te besteden, omdat er geen plek voor hen was bij de opvanglocatie. Een aantal mensen lag al onder een uitgedeelde deken op de grond.

Uiteindelijk was er ruimte gevonden in Budel, maar het vervoer daarnaartoe kon niet meer worden geregeld. Daarom is besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum, zonder bed, maar met een dak boven het hoofd.

Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en Unicef ​​spreken al langer hun zorgen uit over de opvangcrisis in Nederland.

Tientallen asielzoekers lagen urenlang op het grasveld buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Tientallen asielzoekers lagen urenlang op het grasveld buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel. © RTV Noord

Leave a Reply

Your email address will not be published.