Baas van Blackstone (1.700 woningen in Amsterdam), doet naar eigen zeggen niks fouts: ‘Mag van de wet’


De Millinxstraat te Rotterdam waar Blackstone een aantal panden bezit.Beeld Raymon Rutting / de Volkskrant

Directeur James Seppala was woensdag speciaal voor uit Londen overgekomen, om in een half uurtje uitleg te geven en vragen te beantwoorden over de rol van het Amerikaanse investeringsfonds Blackstone op de Nederlandse woningmarkt. Het bedrijf heeft de reputatie van een roofzuchtige sprinhaan. Kopen, opknappen en zo duur doorverkopen.

Maar dat klopt volgens Seppala niet. ‘We zijn in 2019 ingestapt in de Nederlandse woningmarkt en we zitten hier echt voor de lange termijn’, beschermd de voormalig Goldman Sachs-bankier de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voor. ‘We zijn er voor onze investeerders, voor wie we een veilig en stabiel rendement willen halen, en voor onze huurders.’ En om de scepsis over dat laatste weg te nemen, zei Seppala dat Blackstone nodig heeft de afgelopen twee jaar ook huurders hebben geholpen om door de coronacrisis heen te komen, als dat was.

Megabelegger met 550 miljard wereldwijd

Het was voor het eerst dat megabelegger Blackstone, een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, in het openbaar uitleg gaf over zijn Nederlandse investeringen in huurwoningen. Het fonds heeft in Europa voor meer dan 92 miljard euro aan vastgoed in bezit, op een totaal van zeker 550 miljard euro aan wereldwijd belegd vermogen. In Nederland is Blackstone een kleine spelers op de woningmarkt, met ongeveer 1.700 woningen, waarvan het hoogtepunt in Amsterdam.

wordt Blackstone met achterdocht bekeken, met naam door de linkse partijen in de Tweede Kamer. Zo wilde de SP weten hoe het belang van huurders voorop staat met de torenhoge huurprijzen die het bedrijf rekent. de Volkskrant eerder beschreven hoe een pakket huurwoningen in Amsterdam gekocht door Blackstone, later de huren explodeerden van 500 euro en in sommige gevallen zelfs 2.500 euro per maand. GroenLinks wilde uitleg over de fiscale structuur, die via Luxemburg naar de Kaaimaneilanden leidt. Wat levert dat allemaal op voor fiscale voordelen op?

Van die verhalen klopt volgens Seppala weinig. Een huur van 2.500 euro? ‘Dat klopt niet. Ik weet niet waar dat vandaan komt.’ De gemiddelde huurprijs ligt volgens hem op 1.750 euro. Toch ook een fikse verdrievoudiging, de SP op. Maar daar kon zijn bedrijf volgens Seppala aan weinig doen. ‘Wij volgen de markt. Dat is het enige dat we doen.’ Hij heeft veel geld geïnvesteerd in de renovatie van de woningen die het heeft gekocht.

Blackstone doet wat volgens de wet is toegestaan

Over de fiscale structuur van Blackstone kon Seppala kort zijn. ‘Wij voldoen aan alle Nederlandse belastingwetten.’ Wel gaf hij toe dat het bedrijf tot nu toe geen inkomstenbelasting heeft betaald over de vastgoedbeleggingen. ‘Maar dat komt omdat we tot nu nog geen winst hebben gemaakt. Dat hopen we volgend jaar wel te doen.’

Seppala ging niet tot in detail in de fiscale structuur en de voordelen op voor Blackstone. Een van de redenen dat het bedrijf op papier is omdat de Nederlandse vennootschappen, zijn met leningen van het moederbedrijf in Luxemburg. Deze manier van beleggen heeft verschillende redenen, gelegd Seppala uit. Maar daar is volgens hem niets bijzonders aan. ‘Het is hoe alle investeerders in vastgoed vastgoed. Wij doen wat volgens de wet is toegestaan.’

Seppala wilde graag bedoeld dat het ook in het algemeen belang is dat Blackstone een goed en stabiel rendement maakt met het belegde geld dat deel is van pensioenfondsen. Wilt u helpen het pensioenfonds, waar geld van gewone mensen in zit. ‘Het is het pensioengeld van leraren, verpleegsters en politiemensen dat wij streven.’

Leave a Reply

Your email address will not be published.