bekentenis Johan Derksen ‘denigrerend en kwetsend’ voor seksueel misbruik


Johan Derksen in de studio van televisieprogramma Vandaag Inside.Beeld Jeroen Jumelet / ANP

Mariëtte Hamer het moment waarop Johan derksen dinsdagavond bekend dat hij vijftig jaar geleden een dronken, bewusteloze vrouw heeft gepenetreerd met een kaars. ‘Een officier van justitie zou dit, technisch gezien, als verkrachting kunnen’, aldus Derks in het programma.

In de aflevering van Vandaag Binnen werd gesproken over de nieuwe instellingen tegen collega Johnny de Mol, Derksen besproken over zijn eigen ‘jeugdzonde’ te vertellen. ‘Het is een heel smerig verhaal, maar dat soort dingen gebeurden’, zei de 73-jarige presentator.

Het verhaal van Derksen is volgens de regeringscommissaris voor alle mensen die ooit het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Het argument van Derksen dat het misbruik in ‘een andere tijdsgeest’ heeft plaatsgevonden, is volgens Hamer onzin. ‘Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal.’

Lacherig

In een schriftelijke reactie laat Hamer weten ook het gedrag van Derksen zijn tafelgenoten bij Vandaag Binnen na te keuren. Zij kenmerkend lacherig op de bekentenis. Collega René van der Gijp diep er zelfs nog aan dat de vrouw in kwestie ‘geluk heeft gehad’ dat er geen honkbalknuppel aanwezig was. ‘Het toont aan hoe belangrijk het is dat we in Nederland een serieus gesprek voeren over omgangsvormen, grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’, aldus Hamer.

Hamer hoopt dat Talpa Netwerkde werkgever van Derksen, hem snel op het matje roept. Het bedrijf gemeld geschokt te zijn door uitlatingen van Derksen en stelt zo snel mogelijk met hem in gesprek te gaan. Dat is volgens Hamer een ‘belangrijke eerste stap’. De regeringscommissaris is op dit moment niet van plan om zelf in gesprek te gaan met Talpa van Johan Derksen.

Columnist Roos Schlikker heeft inmiddels weten haar vaste plek als tafelgast bij Vandaag Binnen te hebben opgezegd.

De stem

Talpa eerder al in opspraak door seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma De stem van Holland. Ham werd naar deze zaak tot regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het is de bedoeling dat zij de drie jaar een cultuurverandering teweegbrengt die een einde moet maken grensoverschrijdend gedrag.

Vorige week liet Hamer weten dat zij in gesprek wil met ITV Studioshet productiebedrijf achter De stemvolledig bekend werd dat de zich niet durven te melden in het kader van het onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag en seksuele misbruik bij de talentenjacht. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een advocatenkantoor dat is ingehuurd door ITV.

Geen excuses

Woensdagavond ging Derksen bij Vandaag Binnen in op de commotie rond zijn bekentenis. ‘Ik heb geen enkele reden om mijn excuses aan te bieden’, zegt Derksen. De presentator ontkent de vrouw gepenetreerd te hebben met de kaars, zoals hij zelf origineele. ‘We hebben de kaars met sokkel en al tussen haar benen gezet’, aldus Derksen.

Volgens Hamer werd in de uitzending van woensdagavond op geen enkele manier blijk gegeven van enig inzicht in hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor transacties. ‘In het hele gesprek van de mannen prei maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en opgesteld’, aldus Hamer. ‘Het ging vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend.’

Dinsdagavond zei Derksen zelf dat zijn handeling door een officier van justitie ‘technisch gezien’ kan worden uitgelegd als verkrachting. Advocaat Richard Korver woensdag dat het gaat om ‘seks met een onmachtige of bewusteloze’, waarvoor een celstraf van maximaal acht jaar kan worden uitgevoerd. Al kan Derksen door verjaring niet meer worden vervolgd, denkt Korver. Sinds 2013 kunnen verkrachtingszaken niet meer verjaren, maar de zaak van Derksen was al verjaard voor de wet inging.

De presentator op woensdagavond verder dat hij met zijn verhaal alleen wilde die de tijdgeest is veranderd. Hij stak naar eigen zakken ‘hand in eigen boezem’ om duidelijk staat van hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijk mensen aan de schandpaal nagelen’. collega René van der Gijp en tafelgast Steven Brunswijk, die dinsdag nog grapjes compleet over het misbruikverhaal, stellen nu dat ze de bekentenis van Derksen überhaupt niet geloven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.