Belgische rockzanger Arno Hintjens (72) overleden | Tonen

De Belgische rockzanger Arno is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager Filip de Groote door middel van een persbericht gemeld. Arno Hintjens, zoals de zanger voluit heette, overleden aan de gevolgen van pancreaskanker, de ziekte die in 2019 bij hem werd vastgesteld.

De zanger is bekend van nummers als Les yeux de ma mère, Oh la la la en Les filles du bord de mer.

In de eerste instanties beschermde de Oostendse zanger zijn ziekte voor zich, ook al kreeg hij onmiddellijk chemotherapie. Ondertussen bleef hij optreden om zijn nieuwste cd Santeboetiek te promoten. Eind januari speelde hij nog drie keer in een uitverkochte Ancienne Belgique.

Grapjes

In 2020, niet lang voor zijn operatie, maakte hij bekend dat hij ziek was. Het herstel van de operatie verliep vlot, zei eene Arno zelf tegen Het Laatste Nieuws. ,,Alles gaat oké met mij.” Grappend: ,,Ik ben 20 kilo afgevallen en ik heb me ingeschreven als Chippendale, maar ik heb nog geen nieuws gehad.”

Arno plande een comeback in 2020, maar daar stak de pandemie een stokje voor. In juli 2020 stond hij wel op het podium van de zomerbar van Rock Werchter. ,,De ziekte en de ingreep hebben de essentie van mezelf niet geraakt. Ik ben nooit bang geweest”, zei hij toen. ,,Ik heb altijd van dag tot dag geleefd.”

In april 2021 werd Arno opnieuw opgenomen in het ziekenhuis voor onderzoeken. Latere in samenspraak met de artsen een rustpauze in. De geplande hijreeks, die later in 2021 en in het voorjaar van 2022 zou doorgaan, werd afgelast. In plaats daarvan kwam een ​​minitournee. Arno stond in februari 2022 drie keer op het podium van de Ancienne Belgique in Brussel – waar Stromae het nummer Putain Putain kwam meezingen.

Onderscheiding

‘Arno heeft ons op 23 april verlaten’, klinkt het in het persbericht. ‘We zullen hem allemaal missen, zijn familie, zijn vrienden en muzikanten. Hij zal altijd bij ons blijven dankzij de muziek die hem tot het einde in leven beschermd.’

Arno werd gezien als een icoon van de Belgische rockmuziek. In de jaren 80 gold hij als het boegbeeld van de formatie TC Matic. Hij heeft diverse prijzen en onderscheidingen gekregen, waaronder de Franse onderscheiding van Ridder in de Kunsten en Letteren.

Het Belgische koningshuis heeft laten weten geraakt te zijn door het overlijden van Arno Hintjens. ‘Met droefheid vernamen wij het overlijden van Arno Hintjens’, leest een bericht op het officiële Twitterkanaal van het Belgische koningshuis. Bij het bericht staat een foto van Filip en Hintjens samen. ‘Arno was een innemende persoonlijkheid en een getalenteerde muzikant. Zijn liedjes zullen nog lang bijblijven. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.’

Hintjens had in februari nog een ontmoeting met de koning. Toen het verslag van de vorst hem ‘een icoon van de Belgische rockmuziek’. Een maand na de ontmoeting kreeg Hintjens op aanvraag van koning Filip het ereteken van Officier in de Kroonorde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.