Beltiger Rina Stam schrijft in Frankrijk ‘Welke dag is het vandaag?’. Een verdrietig en soms hilarisch boek over dementie

Rina Stam heeft haar moeder ontmoet. Aangeleverde foto

Rina Stam presenteert dit voorjaar het boek ‘Welke dag is het vandaag?’. Dat verhaal schrijft grotendeels vanuit de gedachten van haar moeder die aan dementie leed en afgelopen maart stierf. „Ma vroeg aan het begin van haar ziekte heel vaak welke dag het was. ‘Ooit ga ik een boek schrijven met die titel’, zei ik toen vaak voor de grap. De afgelopen maanden ben ik serieus serieus mee aan de slag gegaan”, vertelt Rina, die vorig jaar vanuit Belt-Schutsloot naar Frankrijk verplaatst.

Na de verbouwing vond daar in de rust en de natuur de tijd voor het schrijven van het boek. ondanks dat ‘Welke dag is het vandaag?’ een mengeling van realiteit en fantasie is grotendeels uit eigen ervaring. Haar moeder leed net zoals eerder oma en overgrootmoeder aan dementie. „Dat begon met vergeetachtigheid. Ze woonden bij ons. Langzaam sloep de ziekte haar en ons leven in. Na een verblijf van dertien jaar in het verpleeghuis stierf ma dit voorjaar”, vertelt Rina.

Over het ziekteproces

Ondanks momenten van ellende en wanhoop kijkt ze niet alleen negatief terug op de ziekte van haar moeder. „Wat me vooral gaat in dat de ziekte niet een, dalende lijn. Zelfs kort voor haar overlijden had soms nog een helder moment. Ik ben zeker overtuigd van mensen die verder in de dementie zijn met hun ziel tussen hemel en aarde zweven. Het beginproces waarin je merkt dat dementie begint, is afschuwelijk. Maar later is het proces vooral voor anderen lastig. Wij zien onze dierbaren nog zoals wij zijn als gezond mens, maar zelf weten ze niet meer zoals wij weten. Ma vond van de en toen die de eerste periode gaat met boosheid en achterdocht langzaam de rust haar lieve en vrolijke karakter weer aan de oppervlakte.”

Spirituele ervaring

Bijzonder is dat Rina het grootste deel van het moeder boek bevat vanuit de gedachten van haar. En dat tijdens de moeder die nooit deelde. Rina afbeelding als een spirituele ervaring. „Als ik achter mijn laptop zat, deed ik mijn ogen dicht en vroeg ik ma hoe ze de ziekte heeft beleefd. Dan hoofd en vlogen mijn vingers als vanzelf over het toetsenbord. Op het einde van het boek zat ik vast. Ik vond het moeilijk het verhaal te laten staan ​​met het sterven van de hoofdpersoon, mijn moeder, terwijl ze nog leefde. Toen deed ik weer mijn ogen dicht en vroeg ik haar hoe ik het boek moest eindigen. ‘Laat mij maar doodgaan’, hoorde ik ma toen in haar dialect zeggen. Ik schreef toen het einde en tien dagen later stierf een mislukte poging. Het boek was af en ze kon gaan.”

Verdrietig en hilarisch

‘Welke dag is het vandaag? ‘ is een herkenbaar boek voor mensen die om wat reden dan ook met dementie te maken hebben. Anderen staan ​​weergegeven versteld van het ziekteproces en de invloed daarvan op dierbaren. Rina uitgebreide alles tussen de eerste tekenen van vergeetachtigheid tot de ervaringen in verzorgingscentra en uiteindelijk het stervensproces. Dat levert veel verdrietige, angstige en hilarische ervaringen op. In het eerste deel centraal speelster Francis haar ziekteproces, in het tweede deel staat het verhaal van dochter Stella.

Boek voorverkoop bestellen

‘Welke dag is het vandaag?’ komende eind mei. Het boek is nu in de voorverkoop (15 euro ipv 18,50) te koop via www.boekenvanrina.nl /boeken-1 van via rinastam@hotmail.com . Volg ook Facebook-pagina https://www.facebook.com/profile.php?id=100074737898575 . Na de release Rina Stam lezingen en presentaties over het boek en haar ervaringen met dementie. De eerste afspraken met verzorgingscentra zijn gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.