Beste Arjen Lubach … iedereen zijn mening, maar ons slaat de plank mis!

Op maandagavond bracht Arjen Lubach de paardensport ‘lachwekkend’ negatief in beeld tijdens zijn avondshow. “Die paarden kiezen daar zelf niet voor en sporten met dieren is helemaal niet meer van deze tijd,” klinkt de verdediging van Lubach. Tijd voor een recht van antwoord!

Iedereen heeft recht op zijn eigen – uitgesproken – mening. Het is een spijtige zaak dat mediageilheid het haalt van logica.

We hadden ons niet perfect kunnen vinden in de mening dat een sport met dieren in de huidige maatschappij in vraag gesteld moet worden. Ons verweer zou dan ook heel structureel en duidelijk horen. We mogen niet veralgemenen, maar het gros van de paarden die in de sport lopen worden als ware atleten verwend. Ze leven een intensief maar gemanaged leven, net zoals top atleten. Maar hier gaan we…

Satire moet kunnen

Om te beginnen zijn we van mening dat satire zeker moet zijn. Deze vorm van humor moet zijn plaats in de maatschappij behouden, maar net zoals vorm van kritiek deze wel voldoende gefundeerd te zijn. U argumenteert uw standpunt met uit de context ‘gerukte’ fragmenten en beschreven zich niet voldoende in de sport of al zeker niet in fragmenten die u toont.

Paardenwelzijn voorop

Sinds de Olympische Spelen, waar u beelden van toont, werden er maatregelen genomen om het dierenwelzijn primair te maken in de sport. Zijn we er al volledig? Nee, dat niet, maar het bannen van de sport zal zeker geen oplossing bieden.

Consequenties

Had u al overwogen wat er met de (sport)paarden zal gebeuren als deze niet meer ingezet worden in de sport? Als de sport stopt te bestaan ​​dan zal dit niet alleen voor het dierenwelzijn gevolgen hebben maar ook het economisch facet.

De sportpaarden die nu tot in de puntjes verzorgd worden zullen op verschillende plaatsen kunnen komen. Soms goed, maar ook soms minder goed. Met de huidige voedselprijzen en volbouw acties in het landschap zullen de dieren weldra zonder eten vallen en stellen we cru dat op termijn een genocide van het paardenras gerealiseerd, dan wel onbewust, maar toch!

Bovendien is de sport een toegevoegde waarde voor de economie, die überhaupt deze van het voetbal overstijgt. Als de sport verdwijnt, verdwijnt ook deze toegevoegde (economische) waarde. Duizenden mensen zullen de jobmarkt betreden en maatschappelijk vangnet onder druk zetten.

Gevaren van de sport

Elke sport heeft gevaren en toegegeven bij ons kunnen twee partijen daaronder lijden: zowel de ruiters als het paard. U moet daar niet spottend met om te gaan. Dat mag geen argument pro-afschaffing zijn, maar moet wel een extra waken zijn om het welzijn nog hoger in het vaandel te dragen.

Dit is iets wat in de laatste jaren een sterke geschiedenis heeft. In de verschillende disciplines werden de infrastructuren gezien, er veiligheidsmarges worden gevormd en werden er sterkte teen ruiters als paard.

Voor – en nadelen

Uiteraard zullen u fragmenten vinden waarin de sport van algemeen omgang met paarden zwaar in vraag gesteld kan worden. Verschillende (zogenaamde) moraalridders zijn al vooraf gegaan. Daar is niets op tegen, maar u moet wel spreken met kennis van de zaken.

Zo kan u al pleiten, of de wolf moet kunnen in het landschap gezien die ook veulens, schapen, kippen en misschien zelf mensen kan aanvallen. Zo kunt u ook in vragen stellen of we niet allemaal veganist moeten worden, want de slachtdieren hebben niet nodig om geboren te worden en later geslacht te worden. Zo kunt u ook de vragen stellen van ongefundeerde satire iets bijbrengt aan de maatschappij

Verder … Weet je dat?

– de meeste paarden een optimale medische en menselijke begeleiding krijgen
– paardensport in de maatschappij tot verantwoordelijkheidszin
– paardensport officieel ook therapeutisch werkt
– paardensport een waardevolle maatschappelijke rol heeft (Zowel paardensport als paardenhouderij)

Arjen, we lachen graag met je soms ietwat infantiele benadering van de actualiteit, maar helaas ditmaal sla je de plank stevig mis! Ons dunkt … als paardensport verboden moet worden op topsport niveau, dan moet ‘nep-nieuws-interpretatie zonder factcheck’ ook verboden worden op nationaal media niveau. Beiden zijn zelfs gevaarlijk en ‘helemaal niet du’. Daar staat niemand op te wachten.

Als afsluiter: had u de paarden gevraagd of ze op deze satire zaten te wachten?

Leave a Reply

Your email address will not be published.