Bitcoin zakt 8,5% binnen paar uur, wat is er aan de hand? – BTC Direct

Gisteren flirtte de bitcoin koers nog met 40.000 dollar, maar inmiddels is de waarde gedaald tot net boven 36.000 dollar. Wat is er aan de hand?

Markt schrikt van Britten

Het heeft alle markten in zijn greep. Zelfs bitcoin, dat is niet immuun. de koers is inderdaad berekend met 8,5%. De centrale bank van Engeland heeft gemeld dat ze 10% verwacht voor het einde van het jaar. 2% in waarde tegen de Amerikaanse dollar. Vergeleken met de euro, daalde het pond met 1,24%.

Ook de obligatiemarkten werden door het nieuws getroffen. Reuters berichten dat de tweejaarsrente op staatsobligaties met 13 basispunten is gedaald tot 1,41%. Dit markeert het laagste punt van de maand voor obligaties.

Cryptocurrency niet immuun

volgens muntmarktkapitalisatie is de totale waarde van alle cryptocurrency’s bij onderliggende met 7,5%. Hoogstwaarschijnlijk is dit niet alleen de schuld van de pessimistische berichtgeving van de Britse centrale bank, maar ook van de huurverhoging die eergisteren door de Amerikaanse evenknie is aangekondigd. Heel zelfs was er een jubelstemming omdat de renteverhoging lager uitviel dan verwacht, maar de jubel is vervangen door janken.

Rente gaat omhoog

De Britse centrale bank heeft besloten om de rente met 25 basispunten te verhogen, van 0,75% naar 1%. Dit is de vierde verhoging sinds december, deze is de verhoging op het hoogste niveau sinds 2009.

In de grafiek hieronder zie je de renteverhogingen van de Britse centrale bank. De daling in een reactie op het begin van de pandemie is goed zichtbaar, evenals de renteverhogingen.

Bron: handelseconomie

Verwachtingen bijstellen

Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank zei dat de UK risico op een recessie zich kan ontwikkelen, maar dat de risico op een recessie zich kan ontwikkelen.

De bank heeft een soort onderzoeksbureau voor monetair, dit wordt het Monetary Policy Committee (MPC) genoemd. Bij een eerdere analyse deelden ze de verwachting dat de aan het eind van het jaar 8% zou zijn, maar deze 10% is nu bijgesteld naar. Daarnaast wordt de verwachte werkloosheid in 2024 naar boven bijgesteld, van 3,6% naar 5%.

Rusland, Oekraïne en China

in de verklaring van de centrale bank valt te lezen dat de Britse economie veel klappen te verduren heeft gekregen. Er worden veel redenen genoemd, maar er lijkt er te missen. Namelijk dat de geldpers tijdens corona op standje oneindigheid.

“De economie is de laatste tijd aan een opeenvolging van zeer grote schokken. De Russische invasie van Oekraïne is zo’n schok. Als met name de recente bewegingen aanhouden, zoals de centrale projecties, zullen de zeer hoge prijzen van de basis energie- en verenigde prijzen van de basis energie- en verenigde goederen, waarvan het Koninkrijk een netto-inkomsten is, noodzakelijkerwijs ontwikkelen wegenimport op de gekochte inkomens van de meeste Britse huishoudens en veel Britse huishoudens en winstmarges van bedrijven.”

Ook wijst de bank naar China. Ze zeggen dat de nieuwe corona-uitbraken zorgen voor vertragingen in de supply chain.

En de geldprinter?

Veel factoren dus, die zorgen ervoor dat het monetaire beleid van de centrale bank niet werkt. Maar naar eigen zeggen is dit niet de schuld van de centrale bank:

“Dit is iets wat het monetaire beleid niet kan voorkomen. De rol van het monetaire beleid is ervoor gezorgd dat, wanneer deze verkregen economische aanpassing bereikt, dit gebeurt op een manier die consistent is met het duurzaam bereiken van de tot doelstelling van 2% op middellange termijn, ongewenste volatiliteit in de productie een minimum wordt beperkt.”

De grafiek hieronder laat zien hoe de Britse centrale bank omgaat met kwantitatieve versoepeling, ze hebben de markt letterlijk overspoeld met heel veel goedkoop (zeg maar, bijna gratis) geld. Maar zoals centrale banken te doen, wordt de oorzaak hier niet gezocht.

Bron: Refinitiv Datastream

Leave a Reply

Your email address will not be published.