Boek toont indrukwekkend beeld van ontwikkeling Almere

Vorige week is het boek Almere vanuit de wolken verschenen. Aan de hand van bijzondere luchtfoto’s van Bart Hofmeester en zijn bedrijf AeroCamera uit de periode 1964-1999 en nieuwe foto’s van Roel Dijkstra wordt de ontwikkeling van de stad getoond.

Almere is een van de weinige steden in de wereld waarvan het ontstaan ​​vanaf het begin kon worden vastgelegd op de gevoelige plaat. Zelfs de aanleg van de grond van de achtste stad van Nederland is gefotografeerd, het zuidelijk deel van Flevoland is ingepolderd. Fotograaf Bart Hofmeester (1921-2001) leg alles vanaf het prille begin vast.

In een periode van 35 jaar heeft Hofmeester ruim 25000 luchtfoto’s van Almere gemaakt, van het werkeiland van ontvangende Zuidelijk Flevoland ingepolderd tot het moment waarop de stad voor een groot deel klaar was. Twee jaar geleden Michel Langendijk is een tentoonstelling over samen, aangevuld met nieuwe luchtfoto’s door Dijkstra, nu is er het boek.

Het 250 pagina’s tellende Almere vanuit de wolken is een zeer indrukwekkend boek geworden, niet alleen voor inwoners en liefhebbers (ja, die bestaan) van de stad, maar ook voor architecten en andere ruimtelijke professionals. Dat zit hem er vooral in als constante vroege en latere foto’s van dezelfde plek worden gelegd, als je echt ziet ziet wat er later gebeurd is.

Abstracte kunstwerken
Van Hofmeester zijn veel foto’s van nog maagdelijke polderlandschappen gebruikt. Nu zijn dat op zich al, abstracte kunstwerken van grote vlakken, contouren van grote vlakken, contouren van de wijken, kanalen en groen die er later zouden zijn ook al zichtbaar. Je blijft kijken en inbeelden waar later bijvoorbeeld De Fantasie van het stadhuis zijn gebouwd.

Boven dit artikel staat een luchtfoto uit 1977 van wat later het stadscentrum zou worden. Te zien is onder meer het profiel van het Weerwater, dat dan nog landschap is. oorspronkelijk was het ook niet de bedoeling dat dit kunstmatige meer er zou komen, maar naar een idee van stedenbouwkundige werd er toch ‘weer water’ gerealiseerd op een plek dat eeuwenlang is onderdeel geweest van de Zuiderzee .

Interessant is ook om te zien dat er in de nog jonge geschiedenis van Almere zal zijn vervangen door die toekomstige gebeurtenissen zullen voorkomen. Neem beeldbepalende gebouwen aan het Weerwater, zoals de Blob van Will Alsop en The Wave van René van Zuuk, die zijn deze eeuw op de plek gekomen waar twee wooncomplexen stonden die pas in 1985 waren opgeleverd.

Zo zijn van alle stadsdelen oude en nieuwe luchtfoto’s geplaatst, die letterlijk een beeld schetsen van hoe Almere zich vanaf het begin heeft ontwikkeld. Langendijk hanteert een chronologische gebruik, vanaf het werkeiland Almere halverwege de jaren zestig en het eerste stadsdeel Haven tot en met Almere Poort, Pampus, Oosterwold en het Floriadeterrein.

Brans Stassen
Het boek is ook van tekst voorzien, maar die zijn minimaal gehouden, zodat het kijken de boventoon kan voeren. Er wordt onder meer kort een geschiedenis gegeven en er is een voorwoord van de voor Almere invloedrijke stedenbouwkundige Brans Stassen. Volgens hem is een stad, als wel een stedelijke regio inclusief het landschap. Dit maakt dat de meerkernige stad meer trekken heeft van het naburige Gooi dan bijvoorbeeld van Amsterdam.

Almere vanuit de wolken, uitgegeven door Uitgeverij Watermerk, is verkrijgbaar voor 39,95 euro

Leave a Reply

Your email address will not be published.