Boeken in de ban: rechts Amerika wint de strijd ook op school

Het was een politieke aardschok deze week, toen bleek dat het Hooggerechtshof in Washington op het punt het landelijk recht op abortus af te schaffen. Dat zou een onverwachte overwinning zijn voor conservatief Amerika, in de cultuuroorlog tussen uiterst links en uiterst rechts.

Abortus wordt gezien als het belangrijkste onderwerp in die oorlog, maar rechts wint de afgelopen jaren ook op andere fronten terrein. Dat speelt zich vooral af in staten waar de Republikeinen het bestuur in handen hebben. Van transgenders die niet meer kunnen meedoen aan sport op school, tot de volledige afschaffing van vergunningen om een ​​wapen te mogen dragen.

Ook het is nu duidelijk: in verschillende staten onderwijs strikte regels op over wat er in de klas gezegd en onder mag worden. Boeken over thema’s als ras en LGBTQ verdwijnen uit de schoolbibliotheken.

“Er is een gerichte campagne bezig door politieke actiegroepen,” zegt Nora Pelizzari van de Amerikaanse Coalitie tegen censuur. “Waarbij boeken worden verwijderd van scholen. Het zijn vooral boeken met thema’s die leiden tot ongemak bij ouders.”

Alarmbellen

Michael Butler maakte het zeer bont mee. De docent geschiedenis aan Flagler College in St. Augustine, in het noorden van Florida, zou een reeks colleges geven over de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging in de VS. “Dat onderwerp alarmbellen afgaan bij de lokale onderwijsraad”, zegt Butler. “Het lesprogramma werd verboden, ik mag de colleges niet geven.” Hij is nog niet met stomheid geslagen.

Achter het verbod zit een nieuwe wet die in Florida werd aangenomen door de uiterst rechtse gouverneur Ron DeSantis. Onder de pakkende naam Stop Woke Actis het ondermeer verboden onderwerpen in de klas te behandelen die bij leerlingen kunnen veroorzaken.

En dat leidt niet alleen tot het schrappen van hele lesprogramma’s, zegt Butler. Docenten duiken ook weg in zelfcensuur. “Wil je praten over segregatie, integratie, of politiegeweld als je bang moet zijn dat het iemand in de klas ongemakkelijk maakt. Leraren gaan die vermijden vermijden.”

Onderdrukking

Het verbod kan haast uitgelegd worden als een poging de rassenongelijkheid, burgerrechten en racisme te were uit de klas, denkt Pelizzari. “Neem de slavernij, dat lijkt me een zeer ongewenste onderwerp voor zowel zwarte studenten als witte studenten. Moet dat de reden zijn dat we deze afschuwelijke historische feiten niet meer gaan onderwijzen?”

Florida gaat tot nu toe het verst in het ingrijpen in de lesstof. Maar de boekverboden zijn al wijder verspreid over het land. “Een vriend belde mij dat in Texas 850 boeken op de verboden lijst komen,” vertelt schrijfster Mikki Kendall. “En mijn laatste boek bleek er ook op te staan.” spelen zaken spelen in schooldistricten in Pennsylvania, Ohio, Arizona, Georgia en zo’n twintig andere staten.

“Ik schrijf over ras en racisme, over vrouwenrechten, over welvaartsverschillen en geld”, vertelt Kendall. Volgens haar is er een duidelijke overeenkomst tussen de boeken die worden aangevochten bij schoolbesturen. “Ze zijn geschreven door mensen uit minderheidsgroepen. En ze vertellen verhalen van onderdrukking.”

onzedelijk

De boekverbanningen komen niet uit de lucht vallen. Ze worden in gang gezet door groepen ouders die zich verenigen. Ze vechten de boeken aan bij het schoolbestuur van de onderwijsraad in hun county. De clubs die zich er hard voor maken, schieten overal in Amerika als paddenstoelen uit de grond. Met namen ook Moeders voor vrijheid van Ouders die onderwijs verdedigen.

“Wij zijn niet bezig met ras, je huidskleur, of wie je liefhebt”, zegt Hannah Petersen van Provincieburgers voor vrijheid. In het kantoor van de organisatie in Lakeland, hartje Florida, is een auditorium voor lezingen, een volledige opname televisiestudio en een geluiddichte kamer. “Hier nemen we podcasts op”, zegt Petersen.

Volgens haar moet het verwijderen van boeken niet worden gezien als censuur. “Onze enige zorg is het taalgebruik dat niet geschikt is voor kinderen”, zegt ze. “De staan ​​staan, boekene vol seksuele beschrijvingen die zijn voor kinderen.”

Petersen is naar eigen zeggen nooit begonnen over ras van LGBTQ. “Dat maakt de media er van, dus ik vraag me eerder af: wie heeft er nou een probleem met ras en LGBTQ?”

Ontkenning

Dat zijn inderdaad niet de thema’s die worden verwijderd als boeken worden verwijderd uit de bibliotheek, zegt Pelizzari van de censuurwaakhond. “Boeken over rassenongelijkheid worden meestal aangevochten vanwege het taalgebruik, zo gaat dat. De boeken zijn geschreven voor jongeren, daar wordt in gescholden en gevloekt.”

“Het komt erop neer dat deze ouders de feiten over de Amerikaanse geschiedenis niet onder ogen willen zien,” vindt schrijfster Kendall. Zij ziet de strijd om boeken als een terugslag van de Black lives matter-beweging die zijn piek beleefde in 2020. “Tijdens die zomer kwam het gesprek over racisme in Amerika los. Veel van deze ouders zijn geschrokken en teruggevallen in ontkenning.”

Butler ziet zijn collegereeks over de burgerrechten beweging niet snel normaal. Ontkenning van de geschiedenis is volgens hem niks nieuws in Amerika, zeker als er maatschappelijke spanningen zijn. “Terwijl deze groepen ouders zich hullen in termen als ‘vrijheid’, is de boodschap overduidelijk: bij het onderwijzen van gekozen thema’s ben je niet vrij. En welke onderwerpen dat zijn, hangt af van de cultuurstrijd van dat moment.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.