Boodschappen voor duurder: Aldi in trek, A-merken uit de gratie | Geld

Onderzoek/videoDe prijzen van de dagelijkse boodschappen in de supermarkt zijn het laatste halfjaar ruim 11 procent stijging. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK. Nederlanders kopen nu massaal huismerken en gaan vaker naar goedkopere supermarkten. De slager en de visboer zijn uit de gratie.


David Bremmer


Laatste update:
22-04-22, 12:38

De onderzoekers van GfK doen maandelijkse boodschappen. Eind augustus betaalden ze voor een winkelwagentje met 55 basislevensmiddelen – van brood, fruit, melk en kaas tot hagelslag, wijn en tandpasta – precies 100 euro. Deze maand verplicht ze voor hetzelfde karretje 111,30 euro afrekenen. ,,Consumenten zijn in ruim een ​​halfjaar tijd 11,3 procent duurder uit”, zegt Norman Buysse, directeur retail bij GfK.

Sinds de jaarwisseling stegen de prijzen het hardst. Voor het wagentje met 55 basisproducten moest bij de kassa mede vanwege de Oekraïne-oorlog 7 euro meer worden afgerekend. Buysse spreekt van een forse verhoging. ,,Een gemiddeld gezin met twee kinderen doet jaarlijks voor 7000 tot 8000 euro aan boodschappen. Dat houdt in dat huishoudens al snel een kleine 800 euro duurder uit zijn, zo’n 15 euro per week.”

Huismerken winnen terrein

De schade is nog groter nu boodschappen de eerste helft van 2021 ook al 4 tot 5 procent duurder werden. Nu ook energie en benzine peperduur zijn, passagier Nederlanders hun koopgedrag aan in de supermarkt. Zo hebben huismerken gewonnen, laat GfK’s consumentenpanel van 10.000 huishoudens zien.

Het marktaandeel van huismerken sinds begin dit jaar met 6 procent. De omzet van A-merken behaalde juist 5 procent. Lage inkomens (onder de 2100 euro per maand) stapten het meest over op huismerken.

Een klant vult zijn mandje bij de Albert Heijn

Een klant vult zijn mandje bij de Albert Heijn © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Een andere trend is dat we veel vaker bij ‘goedkope’ supermarkten boodschappen doen: Aldi, Boni, Lidl, Dirk en Nettorama. Het marktaandeel van deze discountsupers steeg met 3 procent.

De groei gaat echter niet ten koste van het bezoek aan andere supermarkten als Albert Heijn van Jumbo. ,Nederlanders bezoeken nu vaker verschillende supermarkten, op zoek naar aanbiedingen.” Opvallend is dat met name hoge inkomens vaker naar Aldi en Lidl gaan. Minima deden dat al langer.

De slager, de groenteboer en de visspeciaalzaak hebben het moeilijk. Vergeleken met de coronatijd, toen de horeca dicht was en speciaalzaken enorm goed boeren, is de daling in omzet groot.


opiniepeiling

Doe je anders boodschappen nu de prijzen zo zijn?

  • Ja, ik koop meer huismerken en laat nog beter op aanbiedingen (24%)

  • Ja, ik ga vaker naar Aldi, Dirk van Lidl (13%)

  • Ja, combinatie van antwoord 1 en 2 (39%)

  • Nee, ik laad mijn wagentje even vol als altijd (24%)

Boekten viswinkels in maart vorig jaar nog een omzetplus van 30 procent ten tijde van corona, in maart dit jaar zijn hun verkopen ingezakt met zo’n 24 procent. Bakkers, kaaswinkels en markten houden voorlopig goed goed stand, zij weten hun extra corona-omzetten van vorig jaar goed vast te houden.

Nederlanders pessimistischer

Eerder becijferde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat afgelopen drie maanden ruim 6 procent duurder zijn geworden. De totale oorsprong kwam uit op bijna 10 procent, de hoogste sinds 1976. Ondertussen zijn Nederlanders pessimer over de economie. Niet eerder kelderde het consumentenvertrouwen zo hard als afgelopen maand, aangekondigd het CBS donderdag.

Worden boodschappen elke maand duurder? Wij namen de proef op de som en begonnen drie keer verspreid over een paar boodschappen doen bij drie supermarkten. Je leest hier de uitkomst en in video zie je hoe we zijn begonnen.

Praat mee
Reageren kan hieronder dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Wil je op de hoogte blijven van handige tips om te gaan en te beïnvloeden hoe anderen hun financiën te regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!Een klant winkelt in een Aldi-filiaal.  'Goedkopere' supermarkten trekken meer klanten nu de prijzen harde stijgingen.

Een klant winkelt in een Aldi-filiaal. ‘Goedkopere’ supermarkten trekken meer klanten nu de prijzen harde stijgingen. © ANP / ANP XTRALeave a Reply

Your email address will not be published.