Champions League-pot 1 lonkt voor Ajax, pot 2 lijkt een zekerheidje

Ajax maakt een kans om volgend seizoen ingedeeld te worden in pot 1 tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers moeten zich nog wel definitieve plaatsen voor het een kampioenschap is dat een feit – en een begin is het afhankelijk van factoren.

Wanneer Ajax dit seizoen opnieuw kampioen weet te worden, plaats het zich plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. Met een coëfficiënt van 82.500 Ajax er sowieso goed voor en lijkt pot 2 haast een zekerheid, al hebben de Amsterdammers ook een goede kans om in pot 1 te komen.

De vraag is: hoe kan Ajax in pot 1 terechtkomen? Het antwoord is vrij simpel. Wanneer een club, uit een top-zes land, landskampioen wordt én de Champions League wint, komt er in pot 1 een plek vrij voor het land dat op plaats zeven op de UEFA-ranking staat.

Voor het komende seizoen staat de ranglijst op komende plaats zeven. Op dit moment maken nog drie clubs kans om én landskampioen te worden én de Champions League te winnen. Dat zijn Real Madrid, Manchester City en Liverpool. Real Madrid is al bijna zeker van de landstitel, Manchester City en Liverpool in Engeland nog strijden om de landstitel.

Mocht één van de drie clubs één kampioen worden in eigenland én de Champions League winnen, ontstaan ​​de landskampioen door naar pot 1. dit gebeurt en als Ajax landskampioen wordt, komt de Amsterdamse club in pot 1.

Hoe ziet pot 1 er uit?

Het is nog niet vroeg, maar pot 1 valt wel al lichtjes uit te tekenen. Bayern Saint-Germain zijn als kampioenen van München en Duitsland al zeker van een plek in pot 1. Real Madrid Porto stevenen in Spanje en Portugal af op de landstitel en lijken ook zeker van een plek in pot 1. In Engeland (Manchester City of Liverpool) en in Italië (AC Milan of Internazionale) is de titelstrijd nog onbeslist.

Daarnaast komen ook de winnaars van de Champions League en de Europa League in pot 1 terecht. Wat betreft de Champions League die Real Madrid, Manchester City, Liverpool of Villarreal kunnen zijn. In de Europa League gaat het om West Ham United, Eintracht Frankfurt, RB Leipzig en Rangers FC.

Pot 1 Champions League:

Winnaar Champions League
Winnaar Europa League
Manchester City/Liverpool (Engeland)
Real Madrid (Spanje)*
AC Milan/Internazionale (Italië)
Bayern München (Duitsland)
Paris Saint-Germain (Frankrijk)
FC Porto (Portugal)*

* = nog niet definitief

Ajax lijkt anders in pot 2 terecht te komen

Met een UEFA-coëfficiënt van 82.500 lijkt Ajax een goede kans te maken om in ieder geval in pot 2 komt te komen. Afgaande op de standen in de competities en de UEFA-ranking voor clubteams zijn er wel meerdere teams die ‘boven’ Ajax komen in de potindeling.

Van de ploegen die boven Ajax staan ​​op de UEFA-ranking lijken AS Roma en Manchester United zich niet te plaatsen voor de Champions League van volgend seizoen. De achterstand op de topvier lijkt te groot om te overbruggen in de wedstrijden. Daarnaast zijn meerdere ploegen, zoals Atlético Madrid, Sevilla, Tottenham Hotspur en RB Leipzig, die wel boven Ajax staan ​​op de UEFA-ranking (nog) niet zeker van een Champions League-ticket.

Er zijn ook enkele ploegen die plannen zeker zijn van een Champions League-ticket en een plek in pot 2. Het gaat om Liverpool/Manchester City Chelsea, FC Barcelona en Juventus. Deze ploegen hebben een hogere coëfficiënt dan Ajax en hebben een voorrang voor een plek in pot 2.

Afgaande op de huidige tussenstanden in de Europese competities zou pot 2 er volgt uit zien:

Pot 2 (voorlopig) Champions League:

-Liverpool (129.000)
– Chelsea (123.000)
– FC Barcelona (114.000)
– Juve (107.000)
– Atlético Madrid (105.000)
– Sevilla FC (91.000)
-Ajax (82.500)
-RB Leipzig (81.000)

Ajax heeft, bovenstaand overzicht laat zien, verder nog ‘lucht’. De ploeg kan het zich permitteren dat er nog één club bijkomt in pot 2. Zo maakt Tottenham Hotspur, dat nu vijfde staat in Engeland, nog kans om zich te plaatsen voor de Champions League. De Londenaren hebben een iets hogere coëfficiënt dan Ajax, al zou Ajax ook bij plaatsing van de sporen in pot 2 blijven. Arsenal, dat vierde staat in de Premier League, heeft een iets lager coëfficiënt dan Ajax, vermindert Ajax tien ten opzichte van Arsenal ‘voorrang’ richting pot 2.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.