Column: We kunnen niet meer onder een nieuwe Giro-zege van Tom Dumoulin uit

De overanalyse: het is misschien wel een van de meest fascinerende fenomenen bevestigd aan een grote ronde. Journalisten, pooltjesinvullers, analisten en andere liefhebbers kunnen er allemaal behoorlijk wat van, zeker omdat de van menig wielrenner resulteren behoorlijk wat ruimte voor interpretatie overlaten.

Disclaimer: In de Leiderstrui is niet verantwoordelijk voor Giropooltjes die naar het begin van deze column weer compleet omgegooid moeten worden.

Ik wil geen kenner noemen op het gebied van de menselijke psyche, maar sinds ik wel eens een paar seizoenen ‘Wie is de Mol?’ bekeken heb, ben ik enorm bekend met het begrip tunnelvisie. Je ziet wat je wilt zien, je hoort wat je wilt horen en denkt wat je gelooft. Eigenlijk ben je constant bezig met het vinden van de bevestiging dat wat jij denkt ook daadwerkelijk zo is. Je vindt bewijs dat niet bestaat, maar je omarmt het ook je eigen soort is. En niemand die eraan mag komen.

Eerder deze week zijn we op deze website onze topfavorieten voor de roze trui in de Giro d’Italia. Tom Dumoulin begon het tot de tien, maar dat was naar boven begonnen we alle interviews van hem de afgelopen maand begonnen nalezen. Anders hadden we hem wel met stip op één gezet. Je hoort het goed: het staat onomstotelijk vast dat Dumoulin dit jaar zijn tweede Giro-zege weet binnen te hengelen. Twijfels? Na vandaag toch zeker niet meer!

waarom? Nou wel hierom:

2 april 2022: Lekke band houdt Dumoulin van podium in Volta Limburg Classic

Als we één ding geleerd hebben uit de Volta Limburg Classic, dan is het wel dat Dumoulin ‘zich een stuk beter vertrouwd’ dan in de weken bevestigd aan die wedstrijd. Hij had naar eigen zeggen ‘niet de benen’ om bij iedereen weg te rijden. Wij vermoeden dat hij hiermee bedoelt de benen voor hebben. Helaas de lekke band roet in het eten, anders had hij Arnaud De Lie (de verbeterde winnaar) zo stof vreten.

5 april 2022: Laatste Giro-voorbereidingen voor Dumoulin

Dumoulin blikt vooruit op zijn laatste Giro-voorbereidingen en laat weten dat het echt ‘afzien’ zal worden. Dit vertelt hij om de toekomst alvast zand in de ogen te strooien. De noodzakelijkes moeten namelijk het idee krijgen dat de Nederlander óók een mens is. Op die manier zullen zij tijdens de zware Giro-etappes extra verdrietig zijn als Dumoulin amper hijgend bij hen in het kosten zit. En dat is een heerlijke psychologische overwinning.

9 april 2022: Dumoulin praat over Giro-tactiek

de eerste aan de Amstel Gold Race bleek goed te doen tijdens de Giro d’Italia. Hij voelt zich uitgedaagd door de jongere generatie en wil vooral overtuigend bewijzen. Dat is nodig, omdat hij de Giro natuurlijk al een keer gewonnen heeft. Je kunt jezelf alleen verbeteren door nieuwe doelen te stellen. Met andere woorden: de Dumoulin van nu is beter dan die van toen. Al is het alleen maar omdat hij nog meer ervaring heeft dan in 2017.

10 april 2022: Dumoulin onzichtbaar in de Amstel Gold Race

Dumoulin finishte als dertigste in de Amstel Gold Race, maar we zijn ervan overtuigd dat niets plaatsvindt. Van de renners die voor hem eindigen, doen alleen Mathieu van der Poel, Jan Tratnik en Lilian Calmejane ook mee aan de Giro. De eerste twee gaan sowieso al niet voor een klassement, Calmejane en mindere tijdrit heeft dan Dumoulin. Geen concurrentie dus.

26 april 2022: Zeeman verwacht veel van Dumoulin

Merijn Zeeman is ploegleider bij Jumbo-Visma en weet daarom geen ander wat hij van Dumoulin kan verwachten. Hij bevat de coureur in kwestie ‘een speciale renner’, wat het volgens hem heel interessant maakt. Wij zouden het ook interessant vinden als je als ploegleider weet dat er een fantastisch overwinningsfeestje gepland staat bij de finish in Verona.

Kortom: dat wordt puur genieten.

Vooral als we de Giro met flink wat korrels zout tot ons nemen.

Jannick van der Hooft (E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)

Leave a Reply

Your email address will not be published.