Crisis bij Just Eat Takeaway neemt toe: top beticht van ‘mismanagement’

Vertrouwen dat is „geschonden”. Een management dat „onvoorstelbaar slecht verkregen” en aandeelhouders heeft „misleid”. En dat boven de hoofdschuldige is van een „catastrofaal” verlies aan beurswaarde.

De Amerikaanse investeerder Cat Rock heeft maandagochtend in een korte aan aandeelhouders van Just Eat Takeaway (JET) keihard uitgehaald naar de top van het maaltijdbezorgplatform. Cat Rock is 6,9 procent van de aandelen na oprichter Jitse Groen (7,1 procent) de grootste aandeelhouder van het bedrijf, dat worstelt met grote verliezen en eende dalende beurskoers. Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, is na het Chinese Meituan het grootste maaltijdbezorgplatform ter wereld.

Cat Rock stemt volgende week woensdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van JET tegen de raad van commissarissen en van financieel topman Brent Wisink. Vorige week kondigde hedgefonds Lucerne Capital aan, dat 1 tot 2 procent van de aandelen in handen heeft, al aan hetzelfde te gaan doen. Luzern-topman Pieter Taselaar zal op de vergadering tevens het vertrek van Jitse Groen bepleiten, zei hij tegen NRC. „Die man kan zo niet doorgaan.”

Van andere aandeelhouders Lucerne en Cat Rock ondersteuning in hun verzet is onduidelijk. Tegenover NRC, dat de grootste aandeelhouders van JET de ontwikkeling, zeggen niet op de opbrengst van de aandeelhoudersvergadering vooruit te willen lopen. Eumedion, de belangenbehartiger voor grote investeerders, verwacht niet voor de vergadering weerwoord van het bestuur van JET, zegt directeur Rients Abma. De organisatie voert ergens de dagen een gesprek met de bedrijfstop over de aantijgingen, een afspraak die vooraf gepland gepland. Op grond daarvan bepalende deelnemers hun standpunt in de stemmen, zegt Abma.

Just Eat Takeaway genoemd het voorstel van Cat Rock in een reactie „zowel destabiliserend als waardevernietigend” – „We hebben altijd te goeder trouw.” Brent Wissink reageert niet.

Lees ook een interview met Pieter Taselaar, topman van Lucerne Capital. ‘Topman Jitse Groen is megalomaan en koppig’

Cruciale fout

Sinds Just Eat Takeaway in juni 2020 aankondigde voor 6,4 miljard euro de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub te kopen, is JET willen driekwart van zijn beurswaarde kwijtgeraakt; zo’n 16 miljard euro. Grubhub begint het in de VS momenteel van UberEats en Doordash. Volgens Lucerne en Cat Rock heeft JET een cruciaal begin door Grubhub te snel in te lijven, amper een jaar onder de fusie tussen het Nederlandse Takeaway en de Britse maaltijdbezorger Just Eat was afgerond.

Volgens Cat Rock-oprichter Alex Captain gaf JET een „misleidend financieel vooruitzicht” toen aandeelhouders werden gevraagd in te stemmen met de aankoop. Kort na het verlies van de overname, echter dat een beperkt verlies over 2021 aanzienlijk groter zou uitvallen. „Dat heeft het vertrouwen van investeerders in het management flink geschaad”, aldus kapitein.

Cat Rock uitte afgelopen maanden vaker openlijk kritiek op de top van JET. De investeerder gericht vorig jaar al de website Gewoon eten moet leveren op, om de bedrijfstop aan te sporen meer te doen tegen de dalende aandelenkoers.

In het verleden het hedgefonds zich juist een fanatiek supporter van de groeiplannen van topman Jitse Groen. Het was Cat Rock die begin 2019 als eerste opperde dat Just Eat er goed aan zou doen zich aan te sluiten bij Takeaway. Op die manier zou het Britse concern kunnen profiteren van het „managementteam van wereldklasse” bij de Nederlandse branchegenoot.

Groei ingezakt

Sinds de beursgang in 2016 ontstaan ​​JET (5.000.000 euro omzet, 18.000 werknemers) zich lange tijd een investerings investering. Het bezorgplatform omvat jaarlijks met tientallen procenten en zich ambitieus met overname. Tijdens de coronapandemie profiteurde JET flink van de lockdowns en de tegenzin bij consumenten om naar de supermarkt te gaan. Maar met het heropenen van de economie zakte de groei compleet in.

Afgelopen kwartaal handelde JET voor het eerst minder orders af dan een jaar eerder, bleek vorige week toen het gepubliceerd gepresenteerd. Een paar maanden geleden had geleden. Om aandeelhouders gerust te stellen, aangekondigd JET aan „actief op zoek” te kijken naar een actieve partner van te kijken naar een „lijke van gehele verkoop” van Grubhub.

Topman Jitse Groen reisde eind vorige week naar New York om daar vertrouwen te stellen. Hij gaf er tevens uitleg over een ander punt van zorg: een recent bedrijfsuitje van vijfduizend JET-werknemers naar het Zwitserse Arosa. Volgens persbureau Bloomberg werd voor de skitrip 15 miljoen euro uitgetrokken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.