D66 niet 5 zetels in peiling, D66-kiezer is ontevreden met tevreden over #MeToo-kwestie

D66 deze maand in één klap 5 zetels in de peiling. De partij van Sigrid Kaag schommelde afgelopen tussen 19 en 21 zetels, maar door de kwestie rondom grensoverschrijdend gedrag zakt de partij terug naar 14.

Dat blijkt uit de zetelpeiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. Bij de Tweede Kamerverkiezingen D66 onder Kaag met 24 zetels nog een grote overwinning. Die winst is ruim een ​​jaar later helemaal verdampt.

Zoveel zetels gehaald D66 het afgelopen half jaar in de zetelpeiling

Bittere nasmaak en smaak

Afgelopen week Sigrid Kaag en partijvoorzitter Victor Everhardt een overzicht over het achterhouden van een rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen D66. Daar betuigde Kaag dat ze niet eerder heeft door gepakt toen problemen over grensoverschrijdend gedrag haar bereikten.

Maar in plaats van gerustgesteld van begripvol te zijn, houden de D66-kiezers massaal een bittere nasmaak aan het persmoment over.

Bekijk ook

Ontevredenheid over uitleg Kaag

Sommige deelnemers bekritiseren de ‘te felle’ houding van de aanwezige journalisten die ze ‘te veel op de vrouw’ vonden. Maar D66-stemmers zijn vooral niet te spreken over de toelichting van Sigrid Kaag. Nog geen drie op de tien (28 procent) van hen zijn tevreden over haar uitleg over de situatie en de rol die ze speelde.

Haar achterban is vooral kritisch over Kaags toon op de afbeelding: “Misschien had ze echt gelijk, maar sprak als een diplomaat. Ze niet echt de empathie die je als politicus moet hebben.”

Vertrouwen in Kaag blijft laag

De transacties hebben dan ook niet verzekerd voor vertrouwensherstel bij de transacties. Vorige week zakte het vertrouwen onder mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen nog op D66 stemmen, al naar 45 procent.

Het heeft dat niet hersteld: nog 48 procent van de zekerheid vertrouwen in Kaag als leider van de partij. Slechts een kwart (23 procent) vindt de typering ‘nieuw leiderschap’, waar Kaag zelf campagne mee aangebracht, nog op haar van toepassing.

‘Kaag niet op te stappen’

Ondanks de ferme kritiek vindt het grootste deel van haar eigen achterban (59 procent) wel dat Kaag partijleider mag blijven. De meesten vinden vooral dat ze nog een kans verdient: “Ja, er zijn grote fouten gemaakt en ze heeft veel verdient een tweede kans. Zeker omdat het vooral een interne kwestie is.” “Maar”, zegt iemand anders, “ze gaat het nog moeilijk krijgen, want beide politici gaan dit niet snel vergeten.”

De 300 D66-leden die meededen aan het onderzoek, zijn milder. Half mei is er een ingelaste ledenbijeenkomst over dit onderwerp. Kaag daar lijkt niet te hoeven groeien voor haar functie: ruim acht op de tien (84 procent) verkregen leden zeggen dat ze mag blijven als leider.

VVD eenzaam aan kop

Geen enkele partij profiteur op dit moment duidelijk van het verlies van D66. De andere partijen blijven allemaal stabiel in de peiling.

De VVD-torrent met 34 zetels boven alle andere partijen uit. De partij van Mark Rutte staat daarmee op het aantal dat ze bij de verkiezingen hebben behaald. Op forse afstand volgen D66 en de PVV met elk 14 zetels. Ook met die laatste partij gaat het afgelopen maanden niet zo goed; minder dan een half jaar geleden, in november, noteerde de partij van Wilders nog 20 zetels.

Zoveel zetels behaald de PVV het afgelopen half jaar in de zetelpeiling

PvdA blijft gelijk onder Kuiken

GroenLinks staat met 11 zetels op precies dezelfde hoogte als de PvdA. Die partij blijft, ondanks het aantreden van Attje Kuiken als nieuwe fractievoorzitter, gelijk in de peiling. Ruim driekwart (78 procent) van de PvdA-kiezers heeft er vertrouwen in dat ze haar nieuwe taak goed zal uitvoeren, maar in de praktijk moet ze haar sporen niet verdienen als gezicht van de partij.

Ook bij de andere partijen gebeuren niks. De Partij voor de Dieren staat op 10 zetels, het CDA op 9, JA21 op 8. De BoerBurgerBeweging staat nu op 7. Ook de SP blijft van dit jaar hangen op 7 zetels.

info

Over het onderzoek

De zetel is gebaseerd op onderzoek onder een representatieve verdeling van 1.013 stammen van Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 22 tot en met 25 april 2022. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de regeringspartijen van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2,5 procent bij de grootste partijen. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden van 22 tot en met 26 april, deden 2845 mensen mee die bij de Tweede Kamerverkiezingen op D66 hebben gestemd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.