De pijn en kanaal van de gewone Leidenaar in een nieuw boek: ‘De Stem van Leiden’

Boekpresentatie De Stem van Leiden met Steven Engelsman (links) en Henri Lenferink (rechts). (Foto: Emile van Aelst).

Vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) hebben meer dan honderd oude Leidenaars geïnterviewd over hun dagelijks leven. De Leidenaars vertelden over dagelijkse en bijzondere dingen uit hun leven: over hoe zij zijn ontworpen, naar school zijn gegaan, een partner hebben ontmoet en kinderen hebben ontwikkeld. Vierentwintig levensverhalen zijn nu gebundeld in het boekje ‘De Stem van Leiden’.


Maaike van Soest, voorzitter van de HVOL-commissie Stem van Leiden, vertelt over De Stem van Leiden

“Het project De Stem van Leiden is zeven jaar geleden begonnen met de interviews van Leidenaars. Wie wil vertellen over Leiden en 75 jaar ouder is, is welkom. Voor mensen met een migratie achterstand starten we de leeftijd van 65 jaar”, vertelt Maaike van Soest, voorzitter van de HVOL-commissie Stem van Leiden. “We zijn het project gestart om een ​​beeld krijgen van de gewone man en vrouw die geen bronnen nalaat. En om ze te vragen naar het dagelijkse leven, hoe ging dat? Je krijgt een tijdsbeeld.”

Ontroerend
“Op een gegeven moment hadden we meer dan honderd interviews. Toen wilden we daar een boekje van maken. Vervolgens gaan we kiezen wie in het boekje kwam. Er konden maar vierentwintig verhalen van Leidenaars in”, aldus Van Soest. “We wilden een zo breed mogelijk boekje maken. Dan ga je dan kijken naar het grotere plaatje: Zijn de wijken goed verdeeld? Welk stukje van de geschiedenis van Leiden komt naar voren in de verhalen? En zijn er niet te veel dubbelingen?”

De Stem van Leiden is begonnen als een sociaal geschiedenisproject uit de Dirk van Eck-Stichting. Het doel was om de stem van de gewone man en vrouw te laten horen. Van Soest: “Maar gaandeweg we dat het ook interessant zou zijn om verhalen op te schrijven van mensen die geen fabrieksarbeiders zijn. Onder de geïnterviewden tref je ook mensen aan die gestudeerd hebben.” Alle verhalen zijn te ontvangen en te lezen op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken.

“Sommige verhalen zijn zeer ontroerend. Vooral de verhalen van die door die door worden uitgevoerd worden een kant op te gaan. Die bijvoorbeeld moeten stoppen met school om geld te dienen, ze eigenlijk heel graag naar school willen. Je leest over jongeren die zich ontworstelen aan hun ouders. Je leest over hoeveel troost de kerk geeft, maar je leest ook hoe mensen zich juist afkeren van de kerk”, vertelt Van Soest. “De verhalen zijn soms tragisch, maar soms ook heel mooi.”

Tekst staat door onder foto

De HVOL-commissie De Stem van Leiden ontmoette Cees Meijer, Irene de Nooy, Mieke Okker en Maaike van Soest. Corrector was Roelof Hoving (niet op de foto) en Piet de Baar deed de historische toetsing. (Foto: Emile van Aelst).

cadeau
HVOL-voorzitter Steven Engelsman overhandigde afgelopen vrijdag aan de Leidse burgemeester Henri Lenferink het eerste exemplaar van het boekje met de vierentwintig Leidse levensverhalen. Lenferink “Er is veel veel bewaard in de archieven van Leiden, maar wat we uitgevoerd zijn de gegevens van de gewone levens van gewone mensen. Die gegevens kun je maar behouden door met mensen te gaan praten en hun verhalen op te tekenen.”

“Daarnaast is het natuurlijk enorm leuk als je de verhalen hoort van de mensen die bereid zijn geweest over hun leven te vertellen. Heel veel mensen maken hele vreemde dingen mee. Het dagelijks leven was vroeger een stuk dan nu. Zijn we wel wat verwend Tegenwoordig. Het is goed om te blijven realiseren. Wij gaan dit boekje gebruiken als geschenk bij de honderdjarigen die ik, ook omdat ik weet dat dit soort verhalen daar heel erg aanslaan”, vertelt Lenferink.

Tekst staat door onder foto

De burgemeester en historicus Henri Lenferink belang van De Stem van Leiden voor de Leidse geschiedschrijving. (Foto: Emile van Aelst).

“Het werk van de projectgroep De Stem van Leiden gaat door”, aldus de burgemeester. Er is nog genoeg werk te doen. “Een van de voorbeelden is de hele groep allochtonen die naar Nederland zijn gekomen. Zo wordt de eerste generatie Marokkanen en Turken erg oud. Je kunt de verhalen over hoe ze in Nederland zijn aangekomen en wat ze hebben meegemaakt nu nog optekenen. Straks kan dat niet meer. Maar de wil om dat nu te doen is er.”

Het boekje De Stem van Leiden is verkrijgbaar bij Uitgeverij Ginkgo en kost 15 euro. HVOL-leden kunnen het boek kopen voor 12,50 euro via winkeltje@oudleiden.nl

Advertentie

cultuur Leiden Maatschappij Nieuws Wetenschap

Leave a Reply

Your email address will not be published.