De PvdA-fractie kan kiezen uit twee kandidaten, met ideeën voor ideeën

Ze zijn van dezelfde generatie, hebben veel en brede Haagse ervaring en staan ​​bekend om hun reserves over innige samenwerking met GroenLinks. Toch zal de PvdA-fractie deze vrijdag moeten kiezen tussen Henk Nijboer (39) of Attje Kuiken (44) als nieuwe fractievoorzitter en opvolger van Lilianne Ploumen. Het lijkt een keuze tussen twee veilige opties, waarbij vooral accentverschillen opvallen. Van beide kandidaten is nog niet duidelijk hoe groot hun ambities zijn: worden ze een dienstbare tussenpaus van dingen ze straks serieus mee naar volgende het lijst bij de verkiezingen?

Nijboer en Kuiken openbaarden deze week hun brieven aan hun fractiegenoten over hun kandidatuur. Inhoudelijk is het zoeken naar grote verschillen: ze schrijven over het belang van betaalbare woningen, daadkrachtig klimaatbeleid en het bestrijden van ongelijkheid. Het verhaal van de PvdA moet weer „zichtbaar” en „herkenbaar” worden volgens Kuiken, „modern” volgens Nijboer. Vaag is nog niet hoe kandidaten dat precies willen bereiken. Aan de korte Nijboer valt op hij zijn financieel-economische expertise op te voeren als reden van waarom hij juist in deze tijd van dat hij denkt de PvdA-fractie “goed te vertegenwoordigen”.

Henk Nijboer wil het verhaal van de PvdA „modern” maken.
Foto Bart Maat/ANP

Scherpe kritiek

Kuiken heeft een breder profiel; ze omvatten het woord op terreinen van rechtvaardiging en migratie tot zorg. Ze benoemt in haar korte haar „schat aan politieke ervaring”. Kuiken zit al sinds 2006 in de Tweede Kamer, Nijboer kwam in 2012 in de Tweede Kamer. Kuiken profileerde zich de laatste jaren verledener. Ze viel als coronawoordvoerder op met haar scherpe kritiek op het kabinetsbeleid. Het haar bekendheid en voordeel op: onderzoek van tv-programma EenVandaag liet deze week zien dat PvdA-kiezers haar het liefste als nieuwe fractievoorzitter zien. Dat ze vrouw is, helpt in een partij waar emancipatie van oudsher een speerpunt is, hoewel Nijboer in korte fijntjes benoemt dat hij de eerste homoseksuele fractievoorzitter ooit zou zijn.

Voor de nieuwe fractievoorzitter zal de al jaren slepende, en recent weer hevig opgelaaide, discussie over samenwerking met GroenLinks een belangrijke kwestie zijn. Lilianne Ploumen, die donderdag afscheid namintensiveerde die samenwerking al, maar sommige PvdA’ers willen verder gaan. Tweede Kamerlid Kati Piri pleit voor een lijst bij de provinciale verkiezingen van volgend jaar, Eurocommissaris Frans Timmermans en de Amsterdamse wethouder Marjole Moorman opgegeven vorige week in de Volkskrant over „vergaande samenwerking, en zelfs verbinden” met GroenLinks. Oftewel: serieus nadenken over een fusie tot één grote linkse partij.


Lees ook: Pleidooi Timmermans voor omarmen GroenLinks zet PvdA-fractie onder druk

‘Smaakt naar meer’

Kuiken en niet vooraan lopen binnenskamers als het over zo’n fusie gaat. In hun brieven schrijven ze wel heel enthousiast over de samenwerking met GroenLinks. Kuiken wil sterven „voortzetten en uitbouwen”, Nijboer schrijft: „smaakt naar meer”. Die positieve toon kan ook met de verkiezing te maken hebben: in de fractie zitten veel nieuwe Kamerleden die GroenLinks willen omarmen.

Maar hoe verdere samenwerking eruit moet zien, schrijven Kuiken en Nijboer niet. Ze willen daar eerst de leden ontmoeten in gesprek. De nieuwe fractievoorzitter zal, als het om GroenLinks gaat, volgend volgend dan leidend zijn.

Lees ook: Armpje drukken in de PvdA-top: wel of geen nauwere band met GroenLinks

Aan beide brieven valt op dat Nijboer en Kuiken niet graag als tussenpaus worden neergezet. „Op de winkel passagier is niet aan de orde”, schrijft Kuiken, die een fractie wil die er „met vuur en verve” staat. Ook Nijboer vindt dat de PvdA geen fractievoorzitter nodig heeft die op de winkel verleden, maar iemand die „de sociaaldemocratische boodschap verder brengt”.

Beide willen niet bevestigen dat zij ook voor het lijsttrekkerschap in 2025 willen gaan. Dan wacht mogelijk concurrentie van zwaargewichten als Timmermans, Moorman van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.