De scenario’s: Feyenoord-ontknoping ook voor overige Eredivisie-clubs interessant

De introductie van de Conference League pakt voorlopig geweldig uit voor Nederland, maar maakt het voetballandschap er niet overzichtelijker op. Feyenoord Olympique Marseille, Leicester City en AS Roma zijn in de race voor het winnen van de eerste editie en kunnen gevolgen hebben voor de ontknoping in de Eredivisie: VoetbalPrimeur tracht in de chaos te scheppen en loopt de verschillende scenario’s door.

Conference League-winnaar krijgt Europa League-ticket
De UEFA legt via de eigen kanalen in één zin uit water er op het spel staat in de Conference League, met het oog op het volgende Europese seizoen. ‘De winnaar verovert een plek in de groepsfase van het volgende Europa League-seizoen, als het zich niet via de eigen competitie heeft geplaatst voor de Champions League.’ punt. Water er gebeurt als dit juist wel het geval is, van als de winnaar ook via reguliere weg geplaatst voor de Europa League-poulefase, is niet terug te vinden in het 88 paragrafen rijke competitiereglement van de UEFAinclusief bijlagen.

Als Leicester City – de nummer 10 in eigen land – de Conference League wint, is er niets aan de hand: dan nemen de vossen Vorig seizoen als Conference League-titelhouder deel aan de Europa League, ondanks hun lage klassering in eigen land. Maar Feyenoord, Marseille en Roma lijken via de eigen competitie al een Europees ticket te pakken. De Franse buitenste van Feyenoord – tweede in de Ligue 1, achter kampioen Paris Saint-Germain – staat er het beste voor. ook L’OM de Conference League wint én via de eigen competitie de Champions League bereikt, gaat Marseille gewoon direct de Champions League in.

Toch nog direct ticket voor Nederland?
En wat gebeurt er dan met het ticket voor de Conference League-winnaar? In de voorrondes voor het nieuwe Europa League-seizoen zal worden geschoven, aan de hand van de plaatsingslijst voor komend seizoen, zo leert navraag bij coëfficiëntengoeroe Bert Kassies. Als deze ‘re-balancing’ nodig is, heeft één club geluk en mag het direct de Europa League in, in plaats van de laatste voorronde te moeten spelen. En nu wordt het interessant, want die geluksvogel kan zomaar uit de Eredivisie komen.

Dat zit zo: Nederland is zevende op de Europese plaatsingslijst voor komend seizoen, die is gebaseerd op de coëfficiëntenranglijst over 2020/2021. De 1 tot 5 – Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Franrijk – twee directe Europa League-deelnemers, de afgevaardigde van nummer 6 Portugal hebben ook geen voorrondes te spelen. Nummer 7 Nederland is het hoogste gerankte land dat in principe geen rechtstreekse Europa League-deelnemer afvaardigt. Dat blijft ook zo als Leicester City dit seizoen de Conference League wint, maar het is niet ondenkbaar dat ook de nummer 3 van de Eredivisie de laatste voorronde over mag slaan.

Scenario 1: Olympique Marseille van AS Roma wint de Conference League
Als Olympique Marseille van AS Roma de Conference League wint, is dat (waarschijnlijk) goed nieuws voor de nummer 3. Marseille is de nummer 2 van Frankrijk en koerst af op de Champions League, Roma zou zich sowieso al plaatsen voor de Europa League als het zijn vijfde plek in de Serie A vasthoudt: volgens de huidige competitiestanden hebben beide clubs dus niets aan het Europa League-ticket dat ze als Conference League-winnaar zouden worden. Dat ticket schuift dan door naar de nummer 7 op de plaatsingslijst, Nederland: en dan mag de nummer 3 van de Eredivisie dus direct de poulefase van de Europa League in.

Scenario 2: Feyenoord wint de Conference League en wordt derde
En mocht Feyenoord de Conference League winnen, dan wordt het al helemaal interessant. Als Feyenoord derde in de Eredivisie blijft, begint het in de Europa League-groepsfase, in de plaats van de voorrondes. Verder verandert er niets aan de ticketverdeling van de overige Nederlandse clubs: de nummer 1 gaat direct de Champions League in, de nummer 2 gaat voorrondes spelen, de nummer 4 en de winnaar van de play-offs komen in de voorrondes van de Conference League terecht . En Feyenoord is dan een zeker van een plekje in de Europa League. Ook als Feyenoord de Conference League wint, zal Nederland dus ‘gewoon’ met vijf clubs het volgende Europese seizoen ingaan: de Conference League-winnaar verdient geen extra ticket voor zijn land.

Scenario 3: Feyenoord wint de Conference League en wordt vierde
Als Feyenoord vierde wordt, zou het de voorrondes van de Conference League in moeten. het seizoen van de Conference League, dan wacht het seizoen van de groepsfase van de Europa League. De nummer 3 van de Eredivisie in dat geval pech en moet wel voorrondes spelen om het hoofdtoernooi van de Europa League te halen. De vier Eredivisie-clubs die aan de play-offs beginnen, strijden om het enige ticket voor de Conference League-voorrondes die nog te verdelen valt. Ook in dit geval: een toekomstige Europese triomf van Feyenoord zou Nederland niet aan een extra ticket helpen.

Scenario 4: Feyenoord wint de Conference League en wordt vijfde
Als Feyenoord niet uit de topvier uit kukelt én de Conference League-finale haalt, ontstaat er een potentieel bizarre situatie. De play-offs om Europees voetbal te beginnen op 18 mei en eindigen op 29 mei, daartussenin zit nog de Conference League-finale. Wat als strijdt om een ​​plekje in de Conference League-voorrondes, maar tussendoor de hoofdprijs en het Europa League-ticket pakt? Worden de play-offs en voortijdig stilgelegd? De eerste vier clubs van Nederland gaan namelijk Europa in en Feyenoord zou nummer vijf kunnen worden als de Conference League wint: de play-offs, met het vijfde ticket als inzet, gaan in dat geval dus nergens meer om.

Het is nog niet te vroeg om te speculeren, maar het is in ieder geval een feit dat de ontknoping van de eerste Conference League-editie ook buiten Rotterdam-Zuid op de voet gaat worden. Feyenoord wint het toernooi natuurlijk het liefst zelf, maar als dat niet lukt, moet het duimen dat Leicester City níét de gelukkige wordt. En stel dat FC Twente van AZ nog derde wordt? Dan zou het hen ook beter uit kunnen komen als Feyenoord de Conference League juist niet wint. Wij zetten alle cijfers en voorlopige feiten nog even op een overzicht.

Europese ticketverdeling Eredivisie
Nummer 1: Poulefase Champions League
Nummer 2: Derde voorronde Champions League
Nummer 3: Laatste vooronde Europa League (afhankelijk van wie dit Conference League-seizoen wint)
Nummer 4: Derde voorronde Conference League
Winnaar play-offs: Tweede voorronde Conference League

Directe plaatsing voor Europa League 2022/2023
Winaar Conference League 2021/2022 (onder voorbehoud)
Nummers 5 en 6 van Engeland
Real Betis (bekerwinnaar) en nummer 6 van Spanje
Nummers 5 en 6 van Italië
Bekerwinnaar en nummer 5 van Duitsland
Bekerwinnaar en nummer 4 van Frankrijk
Bekerwinnaar van nummer 5 van Portugal
Nummer 3 van NEDERLAND (mits de Conference League-winnaar zich ook voor de Champions League of de Europa League-poulefase plaatsing)

Status halveren finalisten Conference League
FEYENOORD: derde in eigen land, laatste voorronde Europa League via competitie
Olympique Marseille: tweede in eigen land, poulefase Champions League via competitie
Leicester City: tiende in eigen land, geen Europees voetbal via competitie of beker
AS Roma: vijfde in eigen land, poulefase Europa League via competitie

Bron: Bert Kassies

Video speler

Check de laatste video’s

Meer video’s

Leave a Reply

Your email address will not be published.