De strijd tegen armoede is voor Kuiken persoonlijk

Attje Kuiken zegt resoluut „nee” op de vraag van ze als nieuwe PvdA-fractievoorzitter een tussenpaus is in de aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen. „Er is veel te doen, in de partij en in het land. De PvdA kan zich geen reserves hebben, volgend jaar zijn er weer verkiezingen. Ik wil echt aan de slag.”

De 44-jarige Kuiken werd vrijdag door haar fractiegenoten gekozen tot nieuwe voorzitter. wonnen ze de interne strijd van Kamerlid Henk Nijboer. De overeenkomst stemverhoudingen zijn niet bekend gemaakt, maar Kuiken kreeg in een stemronde een meerderheid van de fractie achter zich. Ze volgt Lilianne Ploumen op, die twee weken geleden haar vertrek aankondigde omdat ze vond dat het partijleiderschap „niet goed bij haar verleden”.

Lees ook: PvdA’ers misten scherpte en leiderschap bij Ploumen

Ploumen laat voor Kuiken een grote en moeilijke opgave achter. De PvdA is nog altijd niet hersteld van de rampzalige verkiezingsuitslag van 2017, toen de partij van 38 naar 9 zetels zakte. Bij de vorige jaar blijven de PvdA op dezelfde zetelaantal, en ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand boekte de partij landelijk geen winst. Voor Ploumen was het reden te concluderen zij de ideeën van de partij verbeterde kan uitdragen.

Vastgelopen woningmarkt

Kuiken, die sinds 2006 in het parlement zit en daarmee de meest ervaren PvdA-woordvoerder is, afgelopen het vrijdag “spannend” om op dit moment de leiding over te nemen. Ze ziet een aantal speerpunten van de PvdA zich volgens haar moet profileren: de vastgelopen woningmarkt „die mensen tot wanhoop drijft”, de hoge energieprijzen en de trage afwikkeling van de haarslagenaffaire, die „erg” maakt. Kuikens belangrijk speerpunt wordt de aanpak van ongelijkheid en armoede, voor haar een persoonlijke strijd omdat ze zelf in armoede opgroeide. „Het gaat mij nu goed, maar ik gun al die kinderen een fijne toekomst.”

Kuikens vuurdoop als fractievoorzitter worden de onderhandelingen met het kabinet over de Voorjaarsnota, waarin met miljarden zal moeten worden geschoven om de begroting te houden. Premier Mark Rutte (VVD) kondigde donderdagnacht aan de weken met de oppositie om tafel te willen. Kuiken is bereid, maar heeft wel duidelijk, gemaakt ze vrijdag. „Alleen over goede oplossingen willen wij meepraten, het moet echt socialer. Als ik er niet in geloof zullen wij het niet, zo kent Mark Rutte mij ook.”

Nu Kuiken tot fractievoorzitter is gekozen, is zij in elk geval voorlopig ook de nieuwe partijleider. Kuiken zegt het fractievoorzitterschap „de komende jaren” tot de volgende Kamerverkiezingen te willen doen, maar vrijdag nog niet speculeren over de vraag van ze in 2025 – of eerder als het kabinet begint valt – ook de volgende PvdA-lijsttrekker zal zijn. Kuiken verwacht dat die vraag pas over zo’n twee jaar gaat spelen en zegt dat de PvdA ook een aantal andere „hele perfecte mensen” heeft die dat nog kunnen doen. Daarbij doelt ze op eurocommissaris Frans Timmermans, de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Lees ook: Pleidooi Timmermans voor omarmen GroenLinks zet PvdA-fractie onder druk

Timmermans en Moorman riepen PvdA’ers vorige week in een opiniestuk in de Volkskrant op niet te blijven zwalgen in nostalgie over het eigen verleden en te komen „vergaande samenwerking, en zelfs tot verbinden” met GroenLinks. Verdere samenwerking, of zelfs een fusie, is een van de belangrijkste onderwerpen waar Kuiken intern mee aan de slag moet. Onder Ploumen werd de samenwerking met de Kamerfractie van GroenLinks geïntensiveerd, Kuiken staat binnen de fractie bekend als iemand die op dat vlak niet te hard van stapel wil lopen.

Meer twijfelen

Kuikbouwen vormen zich vrijdag „een groot voorstander” van het „uit” van de samenwerking met GroenLinks, maar was ook terughoudend. Ze expliciet vastgelegd dat er binnen de PvdA verschillend over samengaan met GroenLink wordt gedacht. „Sommigen zijn hartstochtelijk aanbevolen, anderen hebben meer twijfeling.” Kuiken wil eerst met de leden in op het volgende partijcongres in juni, dat is volgens haar tot nu toe “niet van te weinig gebeurd”.

Een andere interne kwestie die op het bordje van Kuiken komt is de mogelijke terugkeer van Kamerlid Gijs van Dijk. Hij gaf zijn zetel op omdat de PvdA een onderzoek heeft ingesteld naar meldingen van grensoverschrijgend gedrag deur Van Dijk. Nu Ploumen de Kamer verlaat, mag Van Dijk zijn zetel in theorie weer innemen. Kuiken zei dat Van Dijk niet welkom is bij de PvdA-fractie zolang het onderzoek loopt. „Het is duidelijk dat hij nu niet het woord kan voeren namens ons.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.