De vier zaken die Ten Hag aan moet gaan pakken bij Manchester United

Zaterdag speelde Manchester United de topper tegen Arsenal. De Mancunians verloren die belangrijke wedstrijd met 3-1, hebben uit de laatste vijf wedstrijden slechts vier punten gepakt en dreigen de Champions League mis te. Een goed moment dus om eens te kijken wat er precies misgaat bij United en wat Erik ten Hag direct zal aanvallen als hij volgend seizoen het stokje op Old Trafford overneemt.

Door Evert van Zoelen

Probleempunt 1: Het collectief drukzetten
Het is een tekenend moment voor Manchester United en nog tekenender is dat het zich al in de vierde minuut van de wedstrijd al voordoet: Arsenal bouwt achterin op, Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes manen iedereen om mee druk te zetten, maar dit gebeurt vervolgens niet. Daardoor kan Arsenal eenvoudig onder de druk van United uit spelen.


Ronaldo en Fernandes manen de rest van het elftal om mee te doen tijdens het drukzetten. Bron Ziggo Sport.

Gedurende de wedstrijd stapelen dit soort momenten zich op waarbij Arsenal onder de druk van United uit weet te spelen. De ene keer gebeurt dit door uitzonderlijke goede positiespel, vaker komt dit door miscommunicatie aan de kant van Manchester.

Onder de huidige manager Ralf Rangnick verdedigt United vanuit een 4-4-2 formatie. Spits Fernandes en Ronaldo willen het liefst vooruit druk zetten en worden vaak gespeeld door vleugelspelers Jadon Sancho en Anthony Elanga. De middenvelders Nemanja Matic en Scott McTominay hebben echter de neiging om samen met de verdedigers naar achter te lopen te lopen. Regelmatig gebeurt het dat de voorste vier à vijf spelers van hoog druk zetten op de opbouw van Arsenal, later er niet van achteruit wordt door stappen. Dit leidt tot grote ruimtes op het middenveld, waarin Arsenal constant een vrije speler kan vinden.


United zet hoog druk op de opbouw van Arsenal. Er stapt niemand van achteruit door op Martin Odegaard, later Aaron Ramsdale hem kan inspelen. Bron: ZiggoSport.


Ronaldo wil drukzetten en verwacht dat een hoog middenvelder doorstapt. McTominay blijft echter in positie en verwacht dat Ronaldo de weg door het centrum afschermt. Bron: ZiggoSport.

Zaak voor Ten Hag dus om het elftal weer als een collectief te laten denken. Er zijn ploegen die prijzen pakken door hoog druk te zetten en er zijn ploegen die prijzen pakken door collectief in zakken: maar teams waarvan de helft van het elftal vooruit stapt en de andere helft achteruit loopt, gaan altijd kopje onder.

Probleempunt 2: De veldbezetting
Wanneer mannen Ajax onder leiding van Ten Hag ziet spelen, valt het op hoeveel spelers er in het centrum van het veld gepositioneerd staan. uitgevoerd is het alleen of de achterkant van de buitenspeler die het veld houdt, de rest van het elftal positioneert zich in de as. Een tweede belangrijke punt daarbij is dat Ajax veel spelers tussen het middenveld en de verdediging van de tegenpartij heeft staan. Op die manier om de Amsterdammers uit te voeren, de opbouwers zo verschillende opties te hebben om in te spelen.

Vergelijk dat met Manchester United en je ziet een wereld van verschil. Zowel de backs als de buitenspelers blijven ras staan. Middenvelders Matic en McTominay vrij laag, Fernandes geregeld staan ​​de richting van het veld zwerft. Wat overblijft, is een groot gat op het middenveld en dat beeld van de opbouwers van United om snel lang te spelen.


United heeft een grote ruimte in het centrum waar geen spelers staan. Dit is lastig voor de spelers om van achteruit iemand te bereiken. Bron: ZiggoSport.


United heeft geen bezetting tussen de lijnen. Beide buitenspelers staan ​​tegen de zijlijn en de middenvelders staan ​​te laag. Bron: ZiggoSport.

Probleempunt 3: Geen overtal in de opbouw
Ten Hag laat Ajax altijd vanuit een overtal opbouw. In de beginjaren is het Frenkie de Jong die rossen uitzakt naast de centrale verdedigers, later komt Ryan Gravenberch van komt Daley Blind als linksback naar het centrum toe. Op deze manier kan Ajax van achteruit een vrije speler vinden die vervolgens naar voren te verplaatsen.

Bij het huidige Verenigd is dit niet het geval. In de wedstrijd tegen Arsenal komen beide centrale verdedigers, Raphaël Varane en Victor Lindelöf, constant één op één te staan ​​tegen twee drukzettende spelers van Arsenal. United heeft niet de mogelijkheid om van achteruit een vrije speler te vinden, resulterend de bal al snel wordt gespeeld van richting de zijkant lang wordt wordt.


De centrale verdedigers van United worden beide onder druk gezet als Arsenal de bal al snel richting de zijkant weet te forceren. Bron: ZiggoSport.

Probleempunt 4: Opbouwen via de back
één bestelwagen de stokpaardjes van Johan Cruijff: betrek de backs niet bij de opbouw. Zo schreef hij in 2014 in zijn column voor De Telegraaf: ‘Te beginnen met de opbouw via de ruggen. Dat is echt een basisfout. Een back doet mee met de aanval, maar niet met de opbouw.’

Er zijn redenen om je terug niet bij de eerste van de opbouw te beginnen. Zo zijn de backs beperkt in hun standpunten tegen de zijlijn aan staan, zijn ze gemakkelijk vast te zetten door de elf en zijn ze vaak niet de beste spelers van hettal. De ‘nieuwe’ generatie Nederlandse trainers, zoals Ten Hag en Arne Slot, kiest er dan ook bijna niet door om via een lage terug aan de zijkant van het veld op te bouwen. De backs gaan hoog staan ​​om ruimte te maken voor een uitzakkende middenvelder of bouwen op vanuit een veel centralere positie. Denk bijvoorbeeld aan Noussair Mazraoui en Lutsharel Geertruida, die vaak naar het centrum trekken.

Als United een matige veldbezetting heeft en opbouwt zonder over, wordt de bal vaak in de eerste fase van de opbouw naar de zijkant van het veld uitgevoerd. Dit zijn de backs Alex Telles en Diogo Dalot die de opbouw moeten vormengeven. Zij worden aan de zijlijn makkelijk vastgezet. De enige optie is een voorwaartse bal op de buitenspeler, die in de bal komt er een verdediger in zijn nek zit. Niet voor niets dus dat veel aanvallen van United al eindigen ze begonnen zijn.


United bouwt op via de back open opties in het middenveld zijn. Bron: ZiggoSport.


United bouwt op via de achterkant. De enige keuze die deze heeft is een verticale pas op de buitenspeler, die onder druk staat. Bron: ZiggoSport.

Video speler

Check de laatste video’s

Meer video’s

Leave a Reply

Your email address will not be published.