De Volkskrant tv-selectie voor maandag 9 mei


Brigitte Borchert en Christl Ehlers in Menschen am Sonntag.

Tegenlicht

NPO 2, 20.25 uur

Met de Russische invasie van Oekraïne groeit ook de onrust in Polen. Wat vrijheid voor jongeren in het oosten van Europa? Tegenlicht sprak vier jonge activisten met verschillende achtergronden die geraakt worden door de oorlogscrisis. Jana Sjostak vluchten uit Wit-Rusland, Aleksandr Konovalov wilde weg uit Moskou en de Oekraïense Darja Kalenjoek is kort geleden naar Polen gekomen en lobbyt nu voor wapenzendingen naar haar vaderland. De Poolse activist Janek Spiewak maakt zich zorgen over de oorlog, maar ook over de Poolse rechtsstaat.

Beter!

NPO 1, 21.24 uur

Naast ongezonde eet- en leef leefgewoontes is stress een belangrijke factor in de uitvoering van korte levensverwachting van bewoners van volkswijken. In de serie Beter! Antoinette Hertsenberg vier mensen uit de wijk Voorstad in Deventer een gezonder leven te bezorgen. Een met veel leefomgeving overlast, verkeer en gevolgen het stressniveau, maar ook armoede is voor velen een belangrijke stressfactor. Alleenstaande moeder heeft moeite om rond te komen. Haar jaarrekeningen geven haar stress, en dat heeft weer gevolgen voor haar gezondheid.

Filemon en de complotten

NPO 3, 21.25 uur

Sommige complottheorieën zijn eeuwenoud, andere zijn van jonge datum. In Filemon en de complotten trekt Filemon Wesselink deze week met complotdenkers die tijdens de coronacrisis van zich bevinden horen op. Vaak koesteren ze een groot wantrouwen tegen artsen, de farmaceutische industrie, vaccinaties en de overheid. Wesselink gaat in gesprek met Dennis, die aan reuma en voor zijn werkend is van medicijnen. Toch vertrouwt hij de farmaceutische industrie niet en is hij een uitgesproken van de coronamaatregelen.

Hitler en de macht van het beeld

NPO 2, 22.19 uur

Beeldspecialisten Erik Somers en René Kok van het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies deden een onderzoek naar het gebruik van foto en film door de nazi’s. Het vormt de rode draad in een documentair drieluik van de NOS dat laat zien hoe Adolf Hitler beeldmedia inzette voor propagandadoeleinden. De eerste aflevering van de opkomst van Hitler in de vroege jaren en toont de werkwijze van Hein lijffotograaf van de nazileider. De makers keren terug naar enkele plekken waar bekende foto’s zijn gemaakt.

Het hutje in het bos

RTL 7, 22.30 uur

(Horror, Drew Goddard, 2012) Het hutje in het bos begint als het zoveelste griezel verhaaltje waarin een begin jongeren naar een verlaten boshut trekt, maar vervolgens in dit absoluut meesterwerk alles op krankzinnige wijze op losse schroeven te staan. Op een van de posters van deze grensverleggende horrorfilm de boshut in weergegeven staat als een Rubiks kubus, zwevend in de lucht. Aan alle zijden zich daken, ramen en ingangen. Een slank en krachtig beeld om aan te geven hoe vreemd en hallucinerend de film is.

Kristen Connolly en Jesse Williams in The Cabin in the Woods.  Beeld

Kristen Connolly en Jesse Williams in The Cabin in the Woods.

De Amerikaan

Net 5, 23.05 uur

(Drama, Anton Corbijn, 2010) Regisseur Corbijn schreef zijn tweede speelfilm als ‘een existentialistische thriller met de structuur van een western‘. George Clooney speelt een huurmoordenaar die, ondergedoken in een Italiaans dorp, op zijn volgende klus wacht. Vanaf de eerste uitgesponnen, landerige scènes maakt Corbijn (Controle) duidelijk dat hij inderdaad alles behalve een doorsneethriller wilde maken. Veeleer is het een anti-thriller een film met Corbijn het genre volledig ontdoet van franje en opnieuw aankleedt met gebeurtenissen die in opgenomen filmverhalen juist zijn weggesneden. Sombere karakterschets, met Clooney in een van zijn sterkste rollen ooit.

George Clooney in The American.  Beeld

George Clooney in The American.

Menschen am Sonntag

Arte, 00.55 uur

(Komedie, Robert Siodmak, 1930) Zeldzaam mooiede film over enkele vrienden en vriendinnen die een zonnige zondag beleven in het Berlijn van eind jaren twintig. Alleen al die historische setting maakt dat over alle dagelijkse gebeurtenissen een laagje weemoed hangt, de film door het naturel acteerwerk en door de loss, midden in het leven staande stijl begint tijdloos zich voelt. Veel talent dat uiteindelijk van nazi-Duitsland naar Hollywood zou vluchten: Robert Siodmak en Edgar G. Ulmer regisseerden, Billy Wilder werkte aan het scenario, Fred Zinnemann was camera-assistent. Vannacht uitgevoerd in de restauratie die de Deutsche Eye in 2014, samen met filmmuseum. De muziek, uit 2021, is van Uwe Dierksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.