deze films mag u niet missen op televisie (van 22 tot 28 april)

Dennis Van Dessel

‘MASTER EN COMMANDANT: DE KANT VAN DE WERELD’ ★★★★☆
VTM 4, VRIJDAG 22 APRIL, 20.35

EPOS Indrukwekkend authentiek historisch epos van Peter Weirleerde kennen Russell Crowe als kapitein van een Brits schip tijdens de napoleontische oorlogen. Verwacht echter geen actiespektakel: dit is evenzeer een blik op het leven van zeemannen in de vroege 19de eeuw als een avonturenfilm.

null Beeld

‘LES CHATOUILLES’
CANVAS, VRIJDAG 22 APRIL, 21.20

DRAMA Decennia na de feiten danseres Odette zich dat ze als 8-jarig misbruikt door een vriend van de familie. Ze smijt zich op haar carrière en vladdert van het ene seksuele avontuur naar het andere om de pijn te verzachten. Goed geacteerd drama dat minder psychologisch simplistisch had mogen zijn.

null Beeld

BASISINSTINCT
EEN, VRIJDAG 22 APRIL, 22.45

DRAMA Sharon Stone en Michael Douglas rampetampen zich een breuk in deze neofilm noir van Paul Verhoeven, stierf in 1992 een schandaalsucces werd. Een herinnering aan minder preutse tijden, toen Amerikaanse mainstreamthrillers nog mochten provoceren. De muziekscore van Jerry Goldsmith is zwaar uitgedrukt.

null Beeld

‘MITRA’
NPO 3, VRIJDAG 22 APRIL, 22.50

DRAMA Veertig jaar helemaal haar tienerdochter Mitra werd geëxecuteerd tijdens de Islamitische Revolutie in Iran, woont Haleh in Nederland en komt ze te weten wie het meisje destijds heeft verraden. Een moreel drama verandert gaandeweg in een thriller, waarin persoonlijke en nationale trauma’s mooi verweven worden.

null Beeld

‘MEER’

CANVAS, ZATERDAG 23 APRIL, 23.25

DRAMA Enkele maanden na haar gearrangeerd huwelijk wordt de 19-jarige Ratna al een weduwe. Ze trekt naar Mumbai om daar het huishouden te doen van de rijke Ashwin, wiens eigen ouders hem voortdurend aan zijn hoofd zeuren om te trouwen met iemand van zijn eigen stand. Natuurlijk Rat krijgen en Ashwin, arm en rijk, al snel gevoelens voor elkaar. Die synopsis geur naar de stationsroman, maar schrijver en regisseuseRohena Gera geeft het verhaal een extra laag door het in de context van de Indiase klassenmaatschappij te plaatsen. Ashwin is niet vrijer in zijn romantische keuzes dan Ratna, ondanks al zijn geld – alleen is de kooi waarin hij veel meer ervarenr. Tegelijk oordeelt Gera niet te sterk over de oudere generatie, die het traditionele systeem van gearrangeerde huwelijken in stand houden – ook zij proberen het beste te doen voor hun kinderen. Een mild, goed geobserveerd en intelligent geschreven drama.

NIET-GLORIEUZE BASTAARDEN
VTM 3, ZATERDAG 23 APRIL, 20.25

OORLOG Quentin Tarantino geeft zijn eigen draai aan het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Zwartkomische in bloed gedrenkte wraakfantasie, die vooral worden als de doorbraakfilm van Christoph Waltz als welbespraakte maar psychopatische SS-kolonel Landa. Hij won een Oscar voor de rol.

null Beeld DOCUMENTATIE

Beeld DOCUMENTATIE

‘FUNNY GIRL’
BBC 2, ZATERDAG 23 APRIL, 15.05

MUZIEK Dit filmdebuut van Barbra Streisand was één van de grote Hollywoodmusicals voor het laatste genre grotendeels opzijgeschoven werd in de jaren 70. Een prettig oubollige namiddagfilm, over het leven van Fanny Brice, een comédienne en zangeres in de vroege 20ste eeuw. Streisand trekt de hele film naar zich toe

null Beeld DOCUMENTATIE

Beeld DOCUMENTATIE

‘AMERIKA’S LIEFHEBBERS’
VTM 3, ZONDAG 24 APRIL, 14.50

KOMEDIE John Cusack en Catherine Zeta-Jones spelen een machtspaar uit Hollywood scheiden staat net wanneer hun nieuwste film op. publicistBilly Crystal moet de pers op het zijn gezet. Milde satire die scherpere tandjes hadden gebruiken, maar genoeg geestige kunnen bevat.

Catherine Zeta-Jones en John Cusack Beeld RTL

Catherine Zeta-Jones en John CusackBeeld RTL

DE GEWELDIGE SPIDER MAN
VTM 3, ZONDAG 24 APRIL, 20.30

ACTIE Andrew garfield is de Spider-Man van wie we ons pas hebben gevonden dat we echt leuk vonden toen ‘No Way Home’ uitkwam. hoewel was hij altijd charmant in de rol, vooral dankzij zijnchemie leerde kennen Emma Stone als Gwen Stacy. De film welwillende onder zijn wat flauwe schurken.

null Beeld VTM

Beeld VTM

‘DONDERBAL’
VTM 4, ZONDAG 24 APRIL, 20.35

ACTIE De vierde James Bondfilm en de aflevering waarin er zichtbaar met geld werd gesmeten. Exotische locaties, zelfs een record wat dat betreft. Of hij nu een jetpack of een zwembroekje aanheeft, Sean Connery werd de belichaming van jaren zestig gaaf.

null Beeld

DIEP WATER HORIZON
VTM 3, DONDERDAG 28 APRIL, 20.35

DRAMA Reconstructie van de ramp op het olieplatform Deepwater Horizon, waar een explosie tot elf doden en een milieuramp bevatten. Peter Berg ensceneert de actie duidelijk en met authenticiteit, maar is ook de soort regisseur dat altijd helden en schurken moet hebben, ook hier, waar dat misschien niet echt gepast is.

null Beeld

Leave a Reply

Your email address will not be published.