Deze momenten heb je misschien gemist tijdens Koningsdag 2022

Koningsdag was weer beter als vanouds, dus we snappen ‘t als je ietss te doen dan de volledige uitzending van het koninklijk bezoek aan Maastricht te bekijken. Deze details willen we je echter niet verliezen, van valsspelende en meezingende royals tot een creatief collier.

De schrik van haar leven

Tuurlijk, het is leuk dat er veel meer te beleven was langs de route dan wat standaard lokale orkestjes van dansende kleuters. Maar riskant compleet het wel in Maastricht, door de koning en de kroonprinses gezamenlijk aan een muntenpers te zetten. Willem-Alexander en Amalia mochten samen een nieuwe munt slaan en werden voortgebracht door slingerende armen van de pers. En terecht, want Amalia kreeg ‘t ding bijna met volle vaart tegen zich aan. Pas een beetje op met de troonopvolgers, aub! Het resultaat mag er zijn, gelukkig.

Beeld: BrunoPress

Hé, valsspeler

Dat de Oranjes aardige competitief zijn, zagen we vorig jaar al tijdens een Koningsdag-quiz. En dit jaar, met nog meer meer van de partij, ging het nog feller aan teen tijdens een taalquizje. De drie verschillende teams treden op als ‘n dolle om de eerste prijs, er werd valsgespeeld Na het verlies van z’n team zei prins Constantijn dat natuurlijk allemaal ‘doorgestoken kaart’ was. We zijn benieuwd naar een potje Monopoly eraan toegaat in Paleis Huis ten Bosch

Prinses Amalia’s talent

In Claudia de Breijs boek Amalia was al te lezen dat onze kroonprinses over een gouden kieltje schijnt te kunnen, en haar zangtalent liet ze volle horen bij het optreden van… André Rieu. Amalia maakte indruk door een Zuid-Amerikaans nummer luidkeels mee te zingen, samen met Máxima, de rust van de koninklijke fam niet verder kwam dan een beetje heen en weer gaan op de muziek.

Beeld: BrunoPress

En ook tijdens de DJ-show was het Amalia die het special effect op zich nam – na afloop kreeg ze een complimentje van de DJ’s en nodigden ze haar uit om mee te touren. Het is dat prinses Amalia studieplannen en een nogal groot perspectief heeft, anders zat een toekomstig toekomstperspectief er zeker in.

Protest? Welk protest?

Langs de Koningsdagroute was ook ruimte gemaakt voor een republikeins protest, waarbij een handjevol demonstranten Willem-Alexander kwam ‘uitzwaaien’ als laatste koning. WA bleek een kei te zijn in het effectief van demon antiarchisten en deelde handjes uit aan het positief enthousiast publiek als nooit tevoren. Toen de jarige koning later werd gevraagd naar zijn mening over het verlaagde vertrouwen in hem, prei zich ook zeker niet druk te maken. “Van peilingen trek ik me nooit iets aan.” En “opbouwende kritiek”, daar staat hij voor open, “anders eindig je zoals Poetin.” Een plecht kijkende Máximig beloofde heel “hard te werken” aan het herstellen van het vertrouwen van het volk. Wordt vervolgd…

Ariane is vrolijk alleen thuis, Máx voelt zich een iemand met een leeg nest

Eindelijk hebben we ook te horen hoe prinses Ariane het vindt om als enig A’tje ten paleize te zijn ontstaan. De jongste dochter van de koning en vertelde dat ze het helemaal niet erg vindt dat haar oorspronkelijk zijn uitgevlogen, en ze bevatten het ‘eigenlijk wel rustig’ om alleen met haar ouders te wonen. Máxima van geeft toe dat ze de laatste heeft het lege nest syndroom, ook al is er nog een dochter in huis. “Ik mis ze enorm”, vertelt ze aan de NOS over dochters Amalia en Alexia. “Het is gewoon stiller in huis dan vroeger.” Wat ook zo z’n voordelen heeft: “Ik kan nu wel meer werken.”

Beeld: BrunoPress

Alexia mist haar ouders ook, geeft ze toe, maar het is allemaal de moeite waard. “Het is zo’n bijzondere ervaring, ik leer mensen kennen van over de hele wereld. Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen”, vertelt ze over haar ervaringen op haar buitenlandse kostschool.

Waar is Eloise?

Dat prinses Alexia helemaal van uit Wales is overgekomen voor Koningsdag was natuurlijk een leuke verrassing, maar toch werd er nog iemand gemist. Zo prinses Laurentien regelmatig de vraag waar haar dochter, zwaartekrachtbeïnvloeder Eloise, eigenlijk was. “Die doet haar eigen ding”, aldus de prinses over haar populaire dochter. “Dat is de volgende generatie, nu moeten ze het maar met ons doen.”

Creatief met een collier

Prinses Beatrix was niet van de partij – die heeft in haar leven wel genoeg handjes geschud, inmiddels – maar een knipoog naar haar moeder, Juliana, zagen we wel. Koningin Máxima gedragen namelijk een collier van koningin Juliana om haar pols gewikkeld als armband. Laat ‘t maar aan Máx over om creatief te gaan met de koninklijke erfstukken!

Beeld: BrunoPress

Waar we vorig jaar ook prinses Amalia met juwelen zagen uit de koninklijke kluis, beschermde kroonprinses het dit jaar een stuk bescheidener qua sieraden. Onze aandacht ging vooral uit naar de accessoires van haar jongere zusje, prinses Ariane, die met goudkleurige, bladvormige oorbellen een glamourous aanraken aan haar klassieke outfit gaf. Maar dat is iets dat je absoluut niet kunt missen tijdens Koningsdag: alle koningshuis eruit gezien om door een ringetje te halen.

Bron: RTL, NOS, Modekoningin Máxima | Beeld: BrunoPress

Leave a Reply

Your email address will not be published.