”Die smaak nog niet weggespoeld”


8:50 – Hoewel Ajax zich woensdagavond verzekerd van de 36e landstitel in de clubhistorie, zal het met ervaringen terugkijken op de sportieve prestaties in het afgelopen seizoen. Zo zijn de Amsterdammers er alles aan gelegen om het meer te schoppen in de Champions League, maar kon daar na een mislukte tweeluik met Benfica een streep door. Edwin van der Sar herkent dat de teleurstelling naar begin van de uitschakeling in de achtste finale nog niet weg is.Ajax beleefde een geweldige groepsfase van de Champions League. Waar de ploeg van Erik ten Hag in de twee opeenvolgende edities het miljardenbal haar groep niet heeft overleefd, plaatste ze zich in december vorig jaar met achttien punten van zes wedstrijden gewonnen voor de knock-outfase. In Amsterdam durfde men al te dromen van een nieuw Europees sprookje, met het seizoen 2018/2019, toen Ajax zich op een haar plaatste voor de eindstrijd. Maar kwam het dit seizoen bij lange na niet. Benfica bleek in de achtste finale al te sterk.

”Onze wedstrijden in de groepsfase van de Champions League waren geweldig. Die hebben we alle gewonnen. Maar de smaak van de uitschakeling door Benfica in de achtste finales van de Champions League is nog niet weggespoeld’, vertelt Van der Sar bij De Telegraaf. ”Voor mijn gevoel waren we beter, net als vorig jaar tegen AS Roma. Maar als je het sec vergelijkbaar, dan hebben we onze doelen ruimschoots behaald.” ”Ik weet nog niet dat het hier feest was als de groepsfase van de Champions League die is behaald. Maar we zijn weer aangehaakt in Europa. Zo willen we minimaal voortbestaan”, aldus de algemeen directeur.

Lees ook: Blind wijst naar cruciale Ajax-statistiek: “Hebben nooit getwijfeld”

Overmars
Maar het ging dit seizoen natuurlijk niet alleen maar over bloemetjes en bijtjes in Amsterdam. ”Sportief gezien was het geslaagd”, vindt Van der Sar, maar buiten het veld had een voormalig doelman het erg zwaar. Vooral het vertrek van technisch directeur Marc Overmars begint februari hakte er zwaar in. ”We kennen elkaar al zolang, als ploeggenoot bij Ajax en Oranje en als bestuurder bij Ajax. En dan zie je hoe zijn gedrag collega’s bij Ajax verdrietig heeft gemaakt. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. We hebben alles weer opgepakt bij onze club.” Van der Sar vertelt dat hij Overmars al zelfs niet meer heeft gesproken. ”Vlak na zijn vertrek heb ik Marc nog regelmatig gesproken, de laatste maand niet meer. Ook hij heeft er een grote knauw aan overgehouden.”

Het technische beleid van Ajax wordt ontvangen door Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar. Dat doen zij naar tevredenheid van onder andere Van der Sar, resulterend het heel goed kunnen dat het duo voorlopig aanblijft. ”Ajax is een bedrijf dat kansen geeft. Op het veld gebeurt dat vaak bij talenten. Als die het goed doen, dan mogen ze ook vaak blijven staan.” Er staat namelijk het een en ander te gebeuren op transfergebied. ”We nemen afscheid van een doelman (Andre Onana, red.) en rechtsback (Noussair Mazraoui, red.). En we hebben een middenvelder (Ryan Gravenberch, red.) met een vertrekwens. Maar als je zo goed in de Champions League dan speelt er interesse voor veel spelers. Dat is logisch maar wij willen onze ambities ook overeind houden. We zullen zorgvuldig naar transfers blijven kijken”, besluit Van der Sar.

Lees ook: Klaassen ‘gewoon’ weer belangrijk: ”Ik weet niet hoe dat komt”Leave a Reply

Your email address will not be published.