Dit is wat NFT’s zijn en wat het betekent als je er handelingen koopt | NU

Je kunt er niet meer omheen: NFT’s zijn overal. Maar wat zijn het nou precies en hoe werkt de verkoop ervan? Vijf vragen en antwoorden

1. Wat is een NFT?

NFT staat voor non-fungible token, oftewel een niet-vervangbare token. Deze NFT’s zijn digitale bestanden die activiteiten zijn aan een digitaal ‘iets’, zoals een afbeelding, filmpje van tweet. In de NFT staat wie eigenaar is van deze afbeelding, video of tweet.

De tokens zijn qua techniek met bitcoin. Simpel gezegd worden de NFT’s verspreid over de wereld opgeslagen en kan iedereen inzien hoe deze worden en wie eigenaar is van de token.

2. Hoe werkt de verkoop van NFT’s?

NFT’s worden vaak verkocht door veilinghuizen. Na verkoop het bezit van een NFT wordt vastgelegd in de blockchain, dezelfde technologie wordt gebruikt voor cryptovaluta als bitcoin. Blockchain is een groot online register met uitgebreide versleutelingstechnieken.

Bij aankoop van een NFT wordt op een blockchain een notitie gemaakt wie de nieuwe eigenaar is. Terwijl zo’n blockchain op duizenden servers over de hele wereld staat blijft de informatie bewaard.

3. Hoe wordt de waarde van een NFT bepaald?

Mensen hebben altijd waarde aan goederen. Sommige mensen zijn bereid om honderdduizenden euro’s te maken aan een horloge. Digitale hadden objecten niet dezelfde waarde, omdat ze nooit uniek waren. Ze konden eenvoudig worden verkregen.

Objectief gezien is een digitale afbeelding van een kat natuurlijk nog geen honderdduizenden euro waard. Toch ging het beeld van een vliegende kat met herkenbare melodie, ook wel bekend als Nyan Cat, over de toonbank voor bijna 500.000 euro.

De waarde van een NFT wordt onder meer bepaald door de volgende criteria:

  • Authenticiteit: de echtheid van de NFT.
  • Schaarste: van sommige NFT’s is er maar één.
  • Populariteit: bekende NFT’s worden voor meer geld verkocht.
  • Nut: sommige NFT’s hebben functionele versterkt.

4. Maar ik kan toch gewoon een screenshot van het kunstwerk maken?

Dit is geen gekke vraag, maar zo werkt het niet. Door een screenshot te maken, ben je niet de rechtmatige eigenaar van het kunstwerk. Je kunt wel een afbeelding van de Mona Lisa opslaan op je telefoon, maar deze niet verkopen aan een kunsthandelaar. Het is namelijk niet het echte schilderij.

Bij de aankoop van een NFT woord je daaruit de rechtmatige eigenaar. Net als bij het verkopen van cryptovaluta kan de eigenaar een NFT verkopen. Juridisch gezien ben je eigenlijk niet vanzelfsprekend ook de eigenaar van de afbeelding, video tweet, tenzij de expliciet afgesproken wordt.

5. Wanneer is de NFT-hype begonnen?

Opvallend aan NFT’s is dat ze al sinds medio 2017 bestaan, maar pas sinds begin 2021 populairder zijn geworden. Dat heeft waarschijnlijk voor groot deel te maken met de bodem die er toen met bepaalde NFT’s waren gemoeid. Maar inmiddels hebben ook meer artiesten en artiesten de tokens omarmd.

6. Hoe zit het met de kritiek?

Er zijn ook veel omvangrijke van NFT’s. Zo transacties behoorlijk veel rekenkracht van computers vergen en aanzienlijk vervuilend zijn. Digiconoom berekende bijvoorbeeld dat bij één transactie 110 kilogram CO2 wordt uitgestoten.

Daarnaast is het maar de vraag van alle mensen met een NFT er ook daadwerkelijk recht op hebben. Mensen kunnen namelijk ook tokens maken van werk van anderen en daarvan betrokken zijn door er geld voor te vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.