Documenta censureert kunstwerk na antisemitisme

Een metergroot kunstwerk van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi, een prominente plek had op kunstmanifestatie Documenta 15 in Kassel, is dinsdag dat met een zwart zeil. Er was op sociale media veel ophef over het schilderij ontstaan ​​omdat er antisemitische symbolen op zouden staan. De organisatie van de Documentanalyse het werk te censureren.

Het bekritiseerde kunstwerk, Volksrechtvaardigheid, is een groot drieluik dat in 2002 werd gemaakt ter nagedachtenis aan de dictatuur onder voormalig voormalig Soeharto, die het land van 1967 1998 in zijn greep beschermd. Onder de leden van Taring Padi, opgericht in 1998 in Yogyakarta, voorbijen zich destijds vele politieke activisten en kunststudenten, die zelf ook slachtoffer waren geweest van de dictatuur. Het schilderij werd eerder al weergegeven in onder meer Australië. Het blok drieluik is gemaakt in de stijl van Jheronimusch Bosch’ Laatste Oordeel en staat vol politieke leuzen en satirische figuren, waaronder duivelse engelen en soldaten met varkensneuzen. Op het kunstwerk zijn ook demonstrerende kunstenaars te zien, en leden van de milieubeweging die strijden tegen het gebruik van kunstmest.

Piepklein detail

Een piepklein detail op het metergrote schilderij wordt nu als aanstootgevend gezien. In Duitse media stonden foto’s met ingezoomde stukken van het schilderij, onder meer een militaire soldaat met varkenskop is te zien. Deze figuur draagt ​​een helm van de Mossad, de militaire veiligheidsdienst, en een sjaal met een davidster. Hij wordt Britse door collega’s van de MI5 en de Russische KGB. Ernaast staat een met pijpenkrullen en een figuur pet een SS-embleem prijkt.

Lees ook: Documenta kampt met vernieling en oefening na antisemitisme

Op Twitter complete diverse politici en diplomaten zich kwaad om de cartoons. De officiële ambassade in Berlijn betichtte de kunstenaars van „Goebbels-achtige propaganda” en eiste dat het kunstwerk verwijderd werd. Claudia Roth, de Duitse minister van Cultuur, sprak op sociale media over „antisemitistisch beeldmateriaal”. De minister zei ook dat “artistieke vrijheid hier zijn grenzen vindt”. Enkele uren later werd het werk door de Documenta-organisatie.

Detail busje Volksrechtvaardigheid (2002), met de omstreden figuren.

Foto ANP/DPA


antisemitisme

Al sinds het begin van dit jaar wordt Documenta problemen van antisemitisme. Dat begon op een aantal online blogs, maar werd steeds breder opgepikt in de Duitse media. Zo stond met name de keuze voor het Indonesische collectief ruangrupa, dat deze editie heeft ter discussie. Vooral omdat de groep, en de kunstenaars die het uitnodigde, volgens critici de BDS-beweging (Boycot, Divestment and Sanctions) steunen, de beweging die pleit voor economische tegen Israël. In 2019 werd die beweging antisemitisch aangekondigd door het Duitse parlement, omdat die het bestaansrecht van Israël in twijfel zou trekken. De steun aan Israël is een belangrijke pijler van de Duitse buitenlandpolitiek, vanuit schuldgevoel over de Tweede. Steun voor Palestina ligt om die reden nog steeds uiterst gevoelig in Duitsland.

Lees ook: Wat maakt deze Documenta zo anders, zo revolutionair?

De moderne kunstenaar Yazan Khalili werd enkele weken voor de aftrap van documenten en zijn expositieruimte werd vernield. Over zijn deelname aan Documenta bestond ook al langer onrust. Het collectief waartoe hij heeft gedragen in het verleden namelijk een naam die verwees naar de Arabische nationalist Khalil al-Sakakini (1878 – 1953), die nazi-sympathieën zou hebben. Ook was er kritiek – bijvoorbeeld van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier tijdens de openingsceremonie – op het feit dat er geen beelden vertegenwoordigd zijn op zijn Documenta. De door ruang ruang pa zijn uitgenodigd, komen voor het artistieke uit Azië.

Naar aanleiding van alle ophef proberen Documenta in mei een discussieavond te organiseren, maar ook over de uitvoering is ontstaan ​​ophef. Daarom besloten de organisatie de avond uit te stellen tot aan de opening. De huidige ophef over het kunstwerk van Taring Padi lijkt de druppel te zijn geweest die de emmer deed overlopen. In Duitse media wordt nu de vraag: hoe kon de organisatie dit laten gebeuren? En moet Documenta nog wel doorgaan? Die Welt schrijft in een commentaar dat de Documenta-leiding zou moeten worden. de Süddeutsche Zeitung spreekt over ‘Die Schande der Documenta’.

In een verklaring laat het kunstenaarscollectief Taring Padi weten dat het werk “op geen enkele manier bedoeld was om in verband te brengen met antisemitisme”. Het collectief betreurt dat dat het werk doel doel: “Alle figuren op het spandoek naar algemeen bekende symbolen binnen de Indonesische politieke context, bijvoorbeeld militaire generaals en soldaten die worden symbolisch als, die kritiek leveren op een uitbuitend kapitalistisch systeem en militair geweld.” Taring Padi biedingen aan voor het „veroorzaakte” en hoop dat het werk toch kan bijdragen aan het opstarten van een gesprek. Volgens de kunstenaars is de uitvoere afbeelding nu „een gedenkteken van rouw over de onmogelijkheid van dialoog”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.