Drie nieuwe Antwerpse festivals in één maand tijd: van alternatief over klassiek tot beeldende kunst (Antwerpen)

Gedaan met zich tussen een mensenmassa van het ene podium naar het andere podium te wringen. Zet het tussen verlengd hemelvaartsweekend ontspannen in met een kruisbestuiving parksfeer, natuur, muziek en ambachtelijk bier. Althans zo stelt Ontspan zich voor, het festival dat op 25 en 26 mei het Rivierenhof bezet met alternatieve muziek van STUFF, Naima Joris van Gabriel Rios. Een afterparty in Trix zet de kers op de taart. “Wij willen ontspannen in de markt zetten als een boetiekfestival”, zegt Marcus Deblaere van boekingskantoor Busker. “Met slechts twee podia wil Unwind as traag festival meer bieden dan muziek. Wij richten ons 25-plussers die op zijn met festivals, maar nu eerder willen onthaasten. Denk aan: culinair eten en drinken, lokale en ecologische accenten. Rekening houdend met mobiliteit is het Rivierenhof, een park aan de rand van de stad, een ideale locatie.”

Het Rivierenhof.

Het Rivierenhof. © Jan Van der Perre

Deblaere geeft aan verder uit te bouwen, los van de voorzichtig aftrap. “Als boekingskantoor weten wij dat het momenteel stroef loopt in de muzieksector. Festivals en concertzalen sloten minder makkelijk volk vanwege een tanend consumentenvertrouwen. Op termijnen wij ons festival in het Rivierhof wel versterken en een hele zomer lang Ontspan-activiteiten in Antwerpen. Zoals een brunch met muziek middenin de stad of Unwind-menu’s in restaurants.” Waarom een ​​boekingskantoor uit het Vlaams-Brabantse Halle zijn pijlen richt op Antwerpen? “In het Rivierenhof vond er nooit eerder een muziekfestival plaats en wij willen met aparte evenementen van Unwind een merknaam maken. In een stad als Antwerpen, met haar culturele en toeristische troeven, zou dat slagen.”

Klassieke muziek

Gelokaliseerd in de Handelsbeurs, van 17 tot 24 mei, pakt ook het Antwerps Lentefestival uit met een prachtige locatie. “Er is nog geen groot en breed festival voor klassieke muziek in Antwerpen”, zegt artistiek directeur Benjamin Haemhouts. “Er zijn wel festivals die zich toespitsten op een bepaald type klassiek, maar door een uitgekiende mix willen wij het genre uitdragen naar een breed publiek. De grote klassieke symfonieën van Beethoven staan ​​zij aan zij met nieuw werk. Opgehangen aan de figuur van Napoleon schreef Tom Lanoye een tekst op nieuwe muziek van Hanne Deneire die gezongen zal worden door Stefaan Degand. Veel mensen kennen hem alleen als acteur, maar hij is ook een geschoolde zanger.”

Stefaan Degand is ook een geschoolde zanger.”

Stefaan Degand is ook een geschoolde zanger.” © © VRT – 2018

Verder pakt Antwerp Spring Festival ook uit met dans op hedendaags klassiek en vul Mauro Pawlowski een avond met een mix aan genres. “Via zo’n eclectisch programma willen wij met klassiek een ras publiek bereiken dat niet vies is van avontuur. Antwerp Spring Festival hoop uit te kunnen groeien tot een festival. Met het zwaartepunt van het festivalseizoen in de zomer biedt de maand mei perspectieven.”

Transdisciplinaire kunsten

Voorbij de zwarte doos, van 13 tot 15 mei, schoot uit de grond in Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam, maar krijgt nu ook een poot in Antwerpen. Monty, Platform 0090, wpZimmer en C-TAKT werken samen voor het festival dat zich toespitst op de transdisciplinaire kunsten. “Dan hebben we het over beelden tussen theater, performance, kunsten en alles daartussenin”, vertelt Lana Willems van Monty. “Binnen dat veld telt Antwerpen best wel wat kunstenaars. Door hen samen te brengen op een festival wordt er een plek gericht op hun werk. Het festivalcentrum van Beyond The Black Box bevindt zich in de Monty, maar je kan ook artiesten aan het werk zien in een moskee, een treinstation, een tennisveld of gewoon op straat. Zo worden ook toevallige voorbijgangers uitgenodigd om transdisciplinaire kunsten te ontdekken.”

Hoed je op de familiedag, zondag 15 mei, zeker voor De Ongehoorden van Crew/Kak: vijf gerobotiseerde hoorns begeven zich langs de openbare weg van het Operaplein naar Monty. “Via een festival ontstijgen deze kunstenaars, die je niet in zo kan stoppen, hun niche en tegelijkertijd worden toeschouwers uitgedaagd om anders naar kunst kijken te.”

www.unwindfestival.be, www.antwerpspringfestival.be, www.monty.be

Leave a Reply

Your email address will not be published.