Een budgetteerapp om inzicht te krijgen in je uitgaven: ‘Het is meer dan af en toe naar die app kijken’ | Geld

Als de prijzen zijn het om een ​​overzicht te houden op je uitgaven, voor je het weet heb je nog een stuk maand over. Dat kan met papier en potlood of met een spreadsheet, maar er zijn ook tientallen budgetteer-apps beschikbaar. Hoe kies je het juiste huishoudboekje?

Of je nou een schriftje bijhoudt van gebruik maakt van een mooi gevormde app, het doel is hetzelfde, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). ,,Als je zicht wil krijgen op je uitgaven, dan moet je wat je uitgeeft – boodschappen, het koffietentje, de tussendoortjes – en dat minstens een paar maanden doen. Je kunt dat op je eigen zekerheid terugzien, maar ook bevestigd met een papieren dagboekje of via notities op je telefoon. Of via een app. En hoe actiever je er zelf mee bezig bent, hoe meer het beklijft.”


Citaat

Terwijl de app alles categoriseert, zie je meteen van je je geld hebt uitgegeven aan boodschappen, het tankstation of restaurants

Daan van Klinken, van geldbeheerapp Flow

Een app met transactiegegevens

Digitale huishoudboekjes zijn pas sinds 2018 in opkomst. Door een Europese richtlijn uit dat jaar kunnen betaaldiensten met een vergunning van De Nederlandsche Bank toegang krijgen tot betaalrekeningen van Nederlandse consumenten, mits die specifieke toestemming voor geven. Het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, heeft gerealiseerd een overzicht van zestien gratis en betaalde apps en websites, en komen regelmatig bij.

Flow Your Money is een nieuwe speler, de startup heeft enkele miljoenen opgehaald om de geldbeheerapp Flow verder te ontwikkelen. Oprichter en mede-eigenaar Daan van Klinken legt uit hoe dat soort apps werken. ,,Een digitaal huishoudboekje koppel je aan je bank en die scant je transactiedata. De apps zijn goed geworden om betaalomschrijvingen van iban-nummers te herkennen van bijvoorbeeld de supermarkt waar je altijd je boodschappen doet. Terwijl de app alles categoriseert, zie je meteen van je je geld uitgegeven aan boodschappen, het tankstation van restaurants.”


Citaat

Budgetteren en planmatig met je geld omgaan is natuurlijk meer dan af en toe naar die app kijken

Gabriëlla Bettonville van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

Zelf aan de slag met uitgavenpatroon

De verschillen tussen de apps onderling vooral onder de motorkap, zegt Van Klinken. ,,Er zijn apps die gevallen omvattende abonnementen je hebt en die ze ook voor je kunnen uitgevoerd. En er zijn apps waarmee u kunt sparen of waarmee u automatisch kunt beleggen.”

Weten wat er binnenkomt en uitgaat is de basis van je financiële fitheid, zegt Christian Meijer, hoofd van het overheidsplatform Wijzer in geldzaken. ,,Apps en tools helpen daar enorm bij. Je moet er vervolgens wel mee aan de slag om je zelf patroon te verbeteren. Minder naar de kapper, naar een andere supermarkt, of toch maar dat abonnement opzeggen op die streamingsdienst.” De valkuil is dat mensen een app downloaden, de app het werk laten doen en denken goed bezig te zijn, vul Bettonville aan. ,,Maar budgetteren en planmatig met je geld bezig zijn is natuurlijk meer dan af en toe naar die app kijken.”

Voor zijn eigen app zoekt Van Klinken het inderdaad in die richting. ,,Met Flow kijken we naar de toekomst. Je kunt rekeningen openen bij een van meerdere banken en die dan koppelen aan Flow. Vervolgens kan je instellen wat er moet worden verdeeld als je salaris binnenkomt, voor bijvoorbeeld sparen, boodschappen, reizen van winkelen. Zo zie je hoeveel je die maand nog uit mag geven.”Hoe zit het met de kosten en privacy?

Budgetteerapps zijn meestal gratis, zeker als ze van een bestaande bank zijn, zoals Grip van ABN-Amro van Simpel van ING. Apps als Simpel Huishoudboekje, Het Huishoudboekje, Spendee, MoneyWiz, Mijn Geldzaken en ook Flow hebben een gratis versie, maar hebben meer varianten die de gebruiker biedt.

Maar pas op: als een app echt compleet gratis is, dan ben je als gebruiker zelf het verdienmodel, zegt Van Klinken. ,,Zo’n app heeft zicht op je bankrekening en je transacties. Dat zijn interesse data die ze dan weer kunnen verkopen. Let dus ook goed op de privacyvoorwaarden.”

Om te controleren of een aanbieder bonafide is, geeft de Consumentenbond het advies om te controleren bij het Openbaar register van De Nederlandsche Bank. Derde partijen die rekeninginformatiediensten aanbieden, zijn verplicht om je na negentig dagen opnieuw om toegang te vragen tot de betaalrekening. Zet dat als geheugensteuntje ook in je eigen agenda om te zien van de aanbieder zich daar netjes aan houdt.

Apps kunnen je suggesties geven voor hoe je goedkoper leven. Bij gratis tools kan dat ook een verdienmodel zijn, ziet Christian Meijer van Wijzer in geldzaken. ,,Dan kijken ze bijvoorbeeld naar je energierekening en bieden ze je een goedkoper alternatief aan bij een andere energiemaatschappij. Een valkuil kan zijn dat je je geldzaken te verbeteren, maar vervolgens in een ontwikkeling kan vallen.”

Wil je op de hoogte blijven van handige tips om te gaan en te beïnvloeden hoe anderen hun financiën te regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!Leave a Reply

Your email address will not be published.