Einde van het gezinsbusje: waarom de nieuwe Renault Scenic totaal anders wordt | Auto

Ook Renault stopte met het maken van gezinsbusjes. De uitgave van de Scenic, waarvan het vandaag een voorbode heeft ontvangen, wordt niet langer een ontvangen MPV (Multifunctioneel voertuig) met bovengemiddeld veel ruimte. De gooit het over een heel andere boeg, en daar heeft het Franse merk goede redenen.

Compacte maar ruimtelijke busjes zoals de Scenic worden namelijk minder populair. Omdat meer en meer autokopers kiezen voor een stoerdere variant in de vorm van een SUV (Sports Utility Vehicle), valt nu ook het doek voor één van de laatste compacte MPV’s. En dat moment dat dit automodel ooit juist enorm populair was in ons land.

de huidige Renault Scenic is niet verkrijgbaar in twee lengtes: de korte vijfzitter en de korte Grand Scenic, die desgewenst ruimte biedt aan zeven inzittenden. Die keuze gaat dus ook bij Renault verdwijnen, helemaal andere merken ook al de stekker getrokken uit hun MPV-aanbod. Denk hierbij aan de ooit mateloos gewilde Opel Zafira, de Ford C-Max en de Mitsubishi Space Wagon.

Gezinnen worden kleiner, dus moeten minder worden, eisen aan ruime gezinsauto's, claim Renault.

Gezinnen worden kleiner, dus moeten minder worden, eisen aan ruime gezinsauto’s, claim Renault. © Renault

Stoerder, maar een minder ruim interieur

De auto die Renault vandaag laat zien, luisteren naar de naam van de Scenic Vision omdat hij vooruitblikt naar de toekomst, is eerder een SUV-achtige auto in de geest van de Peugeot 3008 en de Ford Mustang Mach-e. In vergelijking met het gaande model zien we een veel uitgaande motorkap en minder ruimte voor het passagiersgedeelte, de auto hele grote wielen heeft en robuuste details – onder meer rond de wiel. verleden de volgende Scenic, die volgens Renault in 2024 op de weg verschijnt, perfect in de trend van het moment.

Keerzijde van dat hippe uiterlijk is dat de volgende Scenic een minder interieur zal hebben dan het huidige model. In dit studiemodel kiest Renault voor vier grotere stoelen in plaats van vijf of zeven zitplaatsen. Dit doet het merk naar eigen zeggen moderne gezinnen kleiner zijn, afgeleide de voorkeur van de meeste autokopers uitgaat naar vier volwaardige zitplaatsen. Het is vooraf de verwachting dat het productiemodel gewoon plek voor vijf inzittenden krijgt.

Geen hoog busje, maar een stoerder silhouet: deze auto is de voorbode van de nieuwe Renault Scenic.

Geen hoog busje, maar een stoerder silhouet: deze auto is de voorbode van de nieuwe Renault Scenic. © Renault

Opmerkelijk is dat de stoelen niet langer uitneembaar zullen zijn. Dat was lange tijd juist een groot pluspunt van MPV’s: omdat je de stoelen tijdelijk uit de auto kon halen, ontstond er een enorme laadruimte voor de momenten dat je dat nodig had. Heel flexibel, maar volgens Renault zijn die voorzieningen te zwaar voor moderne auto’s. Om de vouw- en klapmechanismes van dergelijk meubilair veilig genoeg te maken een autofabrikant (naast bevestigingsrails) stevige materialen die het gewicht van de auto verhogen. In de tijd van elektrische modellen is elke kilo gewichtswinst welkom.

Elektrisch, maar mogelijk ook waterstof

Net als de nieuwe Megane E-Tech – die het ook heel anders aanpakt dan de uitgaande Megane – wordt de volgende Scenic een volledig elektrisch model. Hij staat op hetzelfde platform als de Megane (een gelijktijdige van de Volkswagen ID.3), maar wordt een aanzienlijk stuk groter als de VW ID.4, de Skoda Enyaq en de Hyundai Ioniq 5.

Opmerkelijk is dat vandaag weergegeven studiemodel van een aandrijflijn die slechts deels batterij-elektrisch is, zoals we gewend zijn in moderne elektrische auto’s. Bovendien, en dat is verrassend, kan de Scenic Vision volgens Renault ook rijden op waterstof, resulterend in een nieuw soort hybride wordt. Omdat er een minder groot accupakket nodig is, moet er voldoende capaciteit (40 kilowattuur) zijn. Wie verder wil rijden, kan in de toekomst mogelijk tanken in een paar minuten veroorzaken kunnen voorkomen bij snelladers.

De wielen zijn intelligent: op hogere snelheid sluiten ze zich voor minder luchtweerstand, bij lagere snelheden gaan ze open staan ​​om de remmen te kunnen koelen.

De wielen zijn intelligent: op hogere snelheid sluiten ze zich voor minder luchtweerstand, bij lagere snelheden gaan ze open staan ​​om de remmen te kunnen koelen. © Renault

‘Waterstof blijft nog toekomstmuziek’

Renault geeft echter zelf ook toe dat deze combinatie voorlopig wel érg veel toekomstmuziek is. Het merk zegt dat er op zijn vroegst in 2032 sprake zal zijn van een technisch waterstofsysteem, al echt beginnen dat het nog maar de vraag is van het Franse concern dit in personenwagens gaat leveren.

Zoals zo vaak bij dit soort conceptmodellen, is de aanwezigheid van een H2-aandrijflijn vooral om te laten zien wat er mogelijk is in de verre toekomst. Zoals het er nu naar ziet, krijgt de productie van de Scenic Vision elektrische componenten aan boord als de elektrische Megane E-Tech. De auto komt dus in 2024 op de markt en zal qua uiterlijk, volgens Renaults hoofddesigner Gilles Vidal in ieder geval, voor ‘meer dan 95 procent’ lijken op dit studiemodel.

Bekijk de Renault Scenic Vision ook in de video van AutoWeek: klik hier

De productieversie van deze Renault Scenic Vision staat vanaf 2024 in de showrooms.

De productieversie van deze Renault Scenic Vision staat vanaf 2024 in de showrooms. © RenaultLeave a Reply

Your email address will not be published.