Ella Leyers presenteert De ideale wereld

Na negen jaar krijgt De ideale wereld voor het eerst een vrouw als gezicht. Ella Leyers zal dit najaar het nieuwe seizoen van het satirische actuaprogramma op Canvas presenteren. Ze volgt Jan Jaap van der Wal op, die op 5 mei zijn laatste aflevering aan elkaar zal praten. Van der Wal en Leyers kondigden haar debuut als gastheer gisteren samen aan in De ideale wereld. Die aankondiging kwam er een dag hierboven verschillende kranten hadden bericht dat de VRT een controversiële schets uit De ideale wereld over de Holocaustfilm Schindler’s Lijst een protest offline had gehaald.

Van der Wal had al in november aangekondigd dat hij stopt als presentator. De Nederlandse cabaretier presenteerde het satirische programma vier jaar lang. Onder Van der Wal schoof het programma meer op in de richting van Amerikaanse latenightshows. De Nederlander nam in 2018 de fakkel over van Otto-Jan Ham, die het vijf jaar volhield als presentator. Ham presenteerde het programma bij het begin in 2013, toen het nog te zien was op Vier, in een verschroeiend tempo van vier afleveringen per week. Voor Leyers zal de output net als bij Van der Wal beperkt zijn tot twee afleveringen per week.

Slimste heren

Leyers werkt al twee jaar mee aan De ideale wereld: ze mocht aanschuiven bij Van der Wal als sidekick en acteerde in tientallen sketches van het programma. Ze bewees haar komische timing ook als jurylid van De slimste heren ter wereldwaar ze als kandidaat twee jaar met deelnames een record geleden.

Met de komst van Leyers komen de makers tegemoet aan de kritiek dat het programma vrouwen te weinig laat schitteren

Bijklussen als sidekick en als jurylid in De slimste heren blijkt opnieuw de manier om uit te groeien tot presentator van De ideale wereld. Ook Van der Wal was eerder jurylid in De slimste heren en een van de sidekicks van Otto-Jan Ham.

Ella Leyers speelde onder meer mee in fictiereeksen als Spitsbroers, Professor T. en 13 geboden. Vorig jaar had ze haar eerste hoofdrol te pakken in de Streamz-reeks Storm Lara. Ze viel ook op als komische actrice in het VTM-sketchprogramma Tegen de sterren opwaar ze bekende mensen imiteerde.

machocultuur

Met de komst van Leyers komen de makers tegemoet aan de kritiek dat het programma vrouwen te weinig laat schitteren. In De ideale wereld waren zowel de sidekicks als de presentatoren speciale alleen mannen, op sidekick Liesa Naert en Julie Mahieu als weervrouw na.

De gecombineerde seizoenen vervrouwelijkte het programma een beetje door onder meer Leyers en Sarah Vandeursen tot sidekick te maken. Ook Sara Leemans, het brein achter het satirische Instagramaccount @dansaertvlamingen, schrijft en acteert al een tijdje voor het programma.

Vandeursen had zich in 2019 in een interview met deze krant kritisch uitgelaten over een machocultuur bij het programma. Eind januari stop ze als medewerkster bij De ideale wereld. ‘Er zijn verschillende redenen, maar een mening is dat ik cynisch begon te worden’, zei ze daarover in een interview met Het Nieuwsblad.

Leyers weet dus alvast waartegen ze zich moet wapenen als ze eind augustus aan haar nieuwe job begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published.