Energiecentrales Vattenfall acties: acties tegen biomassa | financieel

In Nederland staan ​​actievoerders bij de Vattenfall-centrale in Diemen, waar de brug naar het complex wordt opgehaald.

Zestien organisaties eisen in een brandbrief aan bestuursvoorzitter Anna, in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van Vattenfall Group donderdag, een afbouw van biomassa ‘op de kortst mogelijke termijn’. Houtresten worden verstookt in de energiecentrales, maar daarin worden opgeslagen koolstof vrij, aldus de actiegroepen.

Hout voor de bouw beperkt blijven, met koolstof lang vastgehouden wordt.

geen subsidie

Het Zweedse concern Vattenfall heeft eerder aangegeven niet verder te willen met biomassa als er geen draagvlak onder klanten en gebruikers is. Het onderzoekt nog wat alle mogelijkheden voor de centrale in Diemen zijn.

De organisaties die vandaag acties voeren, eisen een stop op alle plannen om nieuwe biomassaverbrandingsinstallaties te bouwen. In Nederland krijgt Vattenfall €392 miljoen subsidie ​​voor de biomassacentrale die de grootste in Europa kan worden.

Minister (Klimaat en Energie) en Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Tot dan was de planning om tussen 2025 en 2030 te stoppen met subsidies.

Concreet gaat het om lagetemperatuurwarmte uit houtige biogrondstoffen voor energienetten, warmtebronnen en kassen, en een stop op investeringen en uitbreiding van warmtenetten.

Ontbossing

Jetten zegt daarmee tegemoet te komen aan het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) en de zorgen in de politiek en milieubeweging die de Nederlandse miljoenensubsidies bijdragen aan ontbossing wereldwijd.

„Maar de subsidiestop om nieuwe installaties, langdurige er gaat geen beperking is van stook van houtige biomassa in de huidige installaties van Vattenfall zoals in Diemen”, aldus woordvoerster Fenna Swart namens Comité Schone Lucht Nederland.

De actievoerders tot nu dat ook subsidies voor de bijstook vane biomassa in Nederlandse kolencentrales moesten stoppen. Dat om jaarlijks 3,5 miljoen ton zoue houtpellets gaan.

Swart: „Het gaat om veel belastinggeld met bossen worden opgeofferd. De stook van biomassa leidt ook tot de uitstoot van ultrafijnstof, wat zeer slecht is voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van mensen.”

De Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie waarschuwde namen van ondernemers dat alle vormen van duurzame biomassa nodig blijven. Alleen zo is de ‘afhankelijkheid van fossiele energie zo snel mogelijk af te bouwen’. Geen gebruik van biomassa maakt het gemaakt van klimaatdoelen ‘een stuk moeilijker en duurder’.

‘Lagere uitstoot’

Vattenfall heeft vijftien centrales die met biomassa werken, zoals in Lelystad. Het door de opwek van warmte in de centrale biomassa in de plaats van de fossiele brandstoffen, de CO2-uitstoot stelt.

Het gebruik van biomassa zal van ‘tijdelijke aard’ zijn, volgens het concern. „Het is mogelijk om op termijn af te stappen van biomassa zodra er voldoende andere groene warmtebronnen aan het net zijn toegevoegd.”

Comité Schone Nederland heeft beroep aangetekend tegen de door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland afgegeven lucht- en omgevingsvergunning voor de centrale in Diemen. april vorig jaar geplaatst de rechtbank dat de vergunningen voor de bouw van de biomassacentrale in Diemen is terecht.

Volgens de rechtbank in Haarlem voorafgaande de plannen van de biomassa niet de wettelijke norm voor de uitstoot van stoffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.