Er liggen drie aangiftes tegen de ‘knuffelmarkokkaan’ maar daarmee is de kous nog niet af | Zij zegt

KolomJournalist Debby Gerritsen duikt in de actualiteit en schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Ali B, de rapper met de inmiddels uitgebreide bedenkelijke bijnaam ‘knuffelmarokkaan’ moet zich voorbereiden maand melden op het politiebureau. Er liggen twee aangiftes van verkrachting en een aangifte van aanranding te wachten op de leipe mocro-flavour. Maar daarmee is de kous nog niet af. Ook zangeres Ellen ten Damme beschuldigt Ali B van grensoverschrijdend gedrag en vorige week na een langdurige stilte met haar verhaal naar buiten. Om de vrouwen die al aangifte hebben gedaan te steunen, en als voorbeeld voor die zich nog niet hebben durven melden.


Citaat

Zij hadden zelfs, na wat Ali een ‘onschuldige flirt’, nog een ‘kwetsbaar’ opgenomen opgenomen. Alsof dat niet zou kunnen na een aanranding of erger

Er volgde een sterk staaltje slachtoffer de schuld geven vanaf het strand in Dubai waar de rapper zich verschanst. Bij Ali B staat al maanden hetzelfde afgezaagde liedje op repeat: ik heb niks gedaan, alle liegen. En Ellen ten Damme in het bijzonder. Zij hadden zelfs, na wat Ali een ‘onschuldige flirt’, nog een ‘kwetsbaar’ opgenomen opgenomen. Alsof dat niet zou kunnen na een aanranding van erger. Bovendien stuurden ze elkaar nog wel eens ‘lieve berichtjes’ en mocht Ali zelfs naar Ellens show in Carré komen. Als hij zo’n lul was geweest dan had ze dat niet toegestaan, las ik in zijn verklaring. ‘Oh man. Wat heb je het dan níét ontvangen!’ riep ik kwaad richting mijn tafelgenoot die mij vragend aankeek. Het bleef stil. Ook hij snapte het niet.Er zijn redenen waarom een ​​slachtoffer van een verkrachting nog contact heeft met de dader. Vergeet niet dat in ruim 80 procent van de gevallen de dader een bekende is van het slachtoffer. Een vriend, oom, vader, buurman van, zoals bij Ellen, een collega. Naast het slachtoffer vaak niet precies wat er precies is gebeurd. Je bent een tijd enorme in de oorlog. Voelt schaamte, schuld en veel angst voor de gevolgen als je mond opentrekt. Die zijn vaak niet te overzien. Wil je hoe reageert de familie op een handtastelijke oom? Of een vriendengroep op een vriend met intenties? Of de producent van een populaire tv-show op ranzige berichten van een bekende muzikant?

Aangifte doen heeft een enorme impact op jezelf en je omgeving, en levert vaak bar weinig op. Mits je sporen van geweld kan laten zien, is het jouw woord tegen het zijn – ‘het was een onschuldige flirt’ – en is kans op ontstaan ​​door gerechtvaardigd verdomde klein. Wat zijn de alternatieven? Je zou, als je sterk in de schoenen staat, de dader zelf kunnen confronteren. Met alle risico’s van dien – van agressie tot smaad. Maar het zijn allemaal geen opties. En dus kiezen helaas veel meer om een ​​trauma weg te stoppen en door te gaan met het leven, met de dader soms dicht in de buurt. Voor Ellen ten Damme, moet dat een taaie keuze zijn geweest. Het vereist dan ook enorm veel moed om zoveel jaren toch naar buiten te treden. Dat doe je echt niet voor je lol. En het laatste wat je daarbij kan gebruiken, is een portie onversneden slachtoffer de schuld geven.

Abonneer je op de podcast Zij ZegtElke week ook via Spotify en iTunes te beluisteren.

Eens/eens? Reageren kan hieronder dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.