EU-akkoord over strengere regels voor techbedrijven

Het akkoord gaat over de Wet digitale dienstverlening (DSA)een wettenpakket dat techbedrijven onder andere verplichte illegale inhoud zoals nepnieuws sneller te verwijderen en inzicht te krijgen in de werking van hun algoritmes.

De nieuwe regels opgestelde reclame gericht op kinderen van gebaseerd op gegevens zoals religie, geslacht en politieke gebruik. Ook worden praktijken die gericht zijn op het misleiden van gebruikers aan banden gelegd. De nieuwe regels moeten vanaf 2024 in werking treden.

De DSA is als ware de zusterwet van de DMA: de Digital Markets Act, waar Europa het onlangs over eens werd. Waar de DMA zich richt op de marktmacht van de grote techbedrijven, moet de DSA zorgen dat de bedrijven zich beter gedragen en dat consumenten beter worden beschermd.

Hoge boetes mogelijk

Techbedrijven kunnen een hoge boete krijgen, tot 6 procent van hun inkomsten. Herhaaldelijke wetten kunnen er toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen in de EU.

“We hebben een deal. De DSA zal ervoor zorgen dat wat offline illegaal is ook online als illegaal wordt gezien en plaatsing – niet als een slogan, maar als realiteit”, zei euro Margrethe Vestager, die gaat over concurrentie, na afloop van de commissaris de 16 uur beginnen met onderhandelingen.

‘Donkere patronen’ en risico-analyses

Net als bij de DMA moet de DSA de Europese landen en hun toezichthouders meer munitie geven om de techbedrijven aan te pakken. Tot nu toe is uitgevoerd aan verouderde wetgeving door toezichthouders. Zij legden regelmatig miljoenenboetes op, maar die bedragen zijn niet erg intimiderend voor de techreuzen.

Zogenoemde ‘donkere patronen’ worden verboden: dat zijn misleidende manieren om bewust een bewust kant op te duwen. Bijvoorbeeld de knop ‘Ja’ groot en groen, ‘nee’ klein en grijs in een cookie-popup.

Ook worden grote online-platforms verplicht om analyses uit te voeren over risico’s, zoals de verspreiding van illegale inhoud, gevolgen voor grondrechten, en manipulatie die impact kunnen hebben op de democratie en openbare veiligheid. Dergelijke analyses zijn ook verplicht over “nadelige gevolgen voor gendergerelateerd, en gevolgen voor de gevolgen van geestelijke gezondheid van gebruikers”.

Extra maatregelen bij een crisis

Ook online krijgen-marktplaatsen een zorgplicht. Zij zullen bijvoorbeeld informatie over de verkochte producten en diensten moeten verzamelen en tonen om ervoor te zorgen dat consumenten naar geleverde producten.

Aan de DSA is ook toegevoegd dat de Europese Commissie kan ingrijpen in het geval van een crisis, zoals een pandemie of een oorlog. Dan moet Brussel extra maatregelen ‘voor de naleving van de grondrechten’ kunnen nemen.

Strengere regels voor grootste diensten

De nieuwe regels gaan gelden voor alle online-diensten, maar voor de grootste platforms en zoekmachines zijn de regels strenger. Het gaat dan om internetdiensten met meer dan 45 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Grote platforms moeten de Europese Commissie ook een toeslag betalen voor het toezicht: tot 0,05 procent van de jaaromzet. Om de nieuwe regels te moet Brussel tientallen experts inhuren. Het toezicht in nauwe samenwerking met de staat in het akkoord.

Bedrijven met minder dan 45 miljoen actieve gebruikers worden vrijgesteld van verplichtingen. De linkse Duitse europarlementariër Martin Schirdewan vindt het ‘een uitzondering’ dat er een uitzondering is gemaakt voor bedrijven. “Door het grote aantal techbedrijven dat in deze categorie valt, is de uitzondering een soort maas in de wet.”

Google wijst er in een reactie op dat ‘de details zijn belangrijk’. “We kijken uit om beleidsmakers samen te werken om de technische details goed te krijgen om te zorgen dat de wet voor iedereen werkt.”

Miljoenen aan lobby besteed

Techreuzen nog miljoenen aan hun lobby om EU-regels te gelden, bleek vrijdag uit een nieuw rapport. De vijf grootste bedrijven – Apple, Google, Meta, Amazon en Microsoft – gaven daar vorig jaar 27 miljoen euro aan uit.

Volgens Corporate Europe Observatory en Global Witness en de grote Amerikaanse techreuzen, Europese bedrijven als Spotify de auteursrechtenindustrie actieve de onderhandelingen over de DSA en DMA te beïnvloeden. Dat deed ze onder andere door “CEO’s tegen elkaar opzetten”, eurocommissarissen te laten ontmoeten”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.