EU stemt in met DSA die bedrijven verplicht op te treden tegen nepnieuws – IT Pro – Nieuws

De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt over de Digital Services Act, die onder andere grote techbedrijven verplicht om desinformatie harder aan te pakken. Onderdeel van de wet is dat de bedrijven harder moeten optreden tegen nepnieuws en dat ze openheid moeten geven over algoritmes die nepnieuwsverspreiding stimuleren.

De wet is officieel door de Europese Unie aangenomen en wordt tot dit jaar van kracht. De Digital Services Act, of DSA, draait om inhoud op online platformen. Tweakers schreef begin dit jaar een achtergrondartikel over wat de DSA allemaal regelt. De kern van de wet is dat platformen harder moeten optreden tegen ongewenste content, zoals afbeeldingen van kindermisbruik of terroristisch materiaal. Hoewel de bedrijven daar al tegen optreden, vindt de EU dat de techbedrijven niet eigen moeten zijn maar dat dat op overheidsniveau moet gebeuren.

Een van de controverseelste onderdelen van de wet is de regulering van desinformatie. Onder de DSA zijn bedrijven verplicht harder op te treden tegen nepnieuws. De Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering zegt in een reactie blij te zijn met de nieuwe wet. “Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie-aankoppeling. Bigtechbedrijven moeten nu veel meer doen zijn en samenwerken met onafhankelijke factcheckers. Algoritmes die desinformatie stimuleren, moeten worden aangepast. Dat is een hele stap vooruit.”

Van Huffelen zegt tegen Tweakers dat ze niet denkt dat op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk is het een lastige discussie, dat was ook het pijnpunt van het overleg. Vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk, maar we moeten ook oog hebben voor de negatieve kanten als dit niet gereguleerd is, zoals haatzaaien en polarisatie. Dat moeten we aanpakken.”

Techbedrijven moeten in de toekomst ook openheid geven over de algoritmen die ze gebruiken om informatie te ordenen en nieuws te tonen. hoop de EU er meer duidelijkheid komt over de manier waarop nepnieuws en de informatie worden bevorderd op de platformen. komen er nieuwe toezichthouders. Er komt, met de AVG, een Europese en een nationale toezichthouder. In Nederland wordt dat takenpakket mogelijk ondergebracht bij de Verdere algoritmetoezichthouder die onder de Autoriteit Persoonsgegevens vallen. Staatssecretaris Van Huffelen zegt dat ze in overleg is met de AP, die ‘momenteel aan het kijken is hoe het die rol kan invullen’. Ook wordt er nog overlegd met onder een ander ministerie van Economische Zaken. Van Huffelen bepaling van de beslissing nog niet helemaal rond is. “We moeten op nationaal niveau nog aanvragen voor toezicht, maar er is een zekere logica om die taak bij deze algoritmetoezichthouder te leggen.”

Opvallend is dat de algoritmetoezichthouder in zowel de verkiezingsprogramma’s als in het regeerakkoord werd woorden als oplossing tegen discriminerende algoritmen bij de overheid. De regulering van algoritmes van techbedrijven werd toen niet genoemd.

Op dit moment bestaat de voorgenomen algoritmetoezichthouder voor Nederland nog niet. Als de DSA eind dit jaar in de werkingsovereenkomst, moet de regering haast maken een toezichthouder in het leven te luid, of dat nu een nieuwe wordt van de voorgenomen algoritmewaakhond. Van Huffelen: “Wat mij betreft zetten we ook vaart achter de algoritmewaakhond. Dat wilden we sowieso al. Het plan is om voor de zomer duidelijk te hebben wat daarbij precies het proces wordt.”

Als toezicht op bigtech-algoritmes inderdaad onder de nieuwe algoritmewaakhond, is het de vraag hoe slagkracht die krijgt. Die waakhond valt straks onder verantwoordelijkheid van de AP. Dat bracht vorige week zijn jaarverslag uit. gebrek aan gebreken. Van Huffelen is niet bang dat de DSA alleen op papier effectief wordt. “Het is aan mij om straks te zorgen voor de handhaving. Het is belangrijk om te blijven praten met alle toekomst. In de DSA is ook opgenomen dat partijen zelf moeten meebetalen aan handhaving. Komt er meer budget beschikbaar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.