Euronext lanceert groene AEX: welke aandelen zitten aangevraagd?

In navolgingen van de beurzen in Frankrijk, Italië en Noorwegen, lanceerde Euronext deze week een duurzame AEX-index. In deze index – de AEX ESG – zitten de 25 meest duurzame aandelen uit de AEX en de AMX.

Deze aandelen zijn zowel op basis van keuzes als door van duurzame data geselecteerd. Uitgesloten van de index zijn bedrijven die zich niet aan duurzame regels van de VN, die bij het akkoord van Parijs zijn doelen, normen en waarden gericht op bijvoorbeeld het gebied van milieu, mensenrechten en arbeid.

Van bijvoorbeeld steenkool uitgesloten van deelname aan deze nieuwe index.

Beste van de klas

Geen Shell dus, maar wel de vereiste technologie-bedrijven én SBM Offshore. Opvallend genoeg staat DSM – door ons recent in IEX Magazine (voor abo’s) nog bestempeld als duurzame verrassing niet in het lijstje.

PostNL Besi, die wij ook verhalen in ons verhaal over onverwachte duurzame aandelen, staan ​​wel in de nieuwe AEX ESG-index. Euronext werkt bij het samenstellen van de index samen met Sustainalytics, onderdeel van Morningstar.

Zij hebben alle aandelen in het universum (50 in totaal) indeling op het best-in-class-principe op basis van hun eigen ESG Risk Rating-criteria. Daarnaast worden nieuwe duurzame regels en standaarden vanuit de Europese Unie – als die overeengekomen zijn – ook direct in de selectiemethode aangepast.

Meest duurzaam

Herwegen gaat bij deze nieuwe AEX net zoals bij de rest van de indexfamilie. Vier keer per jaar, met maar als een belangrijk ijkpunt. Qua weging zit ook hetzelfde in elkaar als de gewone AEX. Aandelen krijgen een weging op basis van marktkapitalisatie met een maximaal gewicht van 15%.

Dit is het lijstje met aandelen in de AEX ESG. In alfabetische, wil uit het lijstje van Sustainalytics bleek Unibail-Rodamco het meest duurzame aandeel en stond Heineken veel meer in de ranking.

 1. Accel
 2. Adyen
 3. Aegon
 4. Akzo Nobel
 5. Arcadis
 6. ASMI
 7. ASML
 8. ASR
 9. BESI
 10. CTP
 11. Fagron
 12. Heineken
 13. IMCD
 14. KPN
 15. NN Groep
 16. POSTNL
 17. Prosus
 18. Randstad
 19. RELX
 20. SBM Offshore
 21. Betekenen
 22. UMG
 23. Unibail-Rodamco
 24. WDP
 25. Wolters Kluwer

Oeps

Wat betreft rendement, doet de duurzame AEX het beter dan de gewone AEX. Dat is op zich niet verrassend; Uit verschillende onderzoeken blijkt dat duurzame aandelen het beter doen.

Zij hebben minder te maken met – bijvoorbeeld – schandalen, boetes of boze aandeelhouders. Volkswagen maakte toen het dieselschandaal uitkwam ook deel uit van een duurzame index, de Dow Jones Sustainability-index, en werd gezien als een lichtend (duurzaam) voorbeeld binnen de automobielsector.

Daar zijn ze goed uitgezet. Een garantie op outperformance is het niet dus, zo’n opname in een duurzame index.

AEX ESG

Bron: Euronext

Nog geen producten

Er zijn volgens Euronext nog geen ETF-aanbieders die een product maken op de nieuwe index. Die hebben zich nog niet gemeld. In Frankrijk is de verwachting dat de eerste nieuwe duurzame CAC-ETF deze zomer de markt op komt.

In Frankrijk is het dan ander jaar geleden dat de ESG-CAC40 werd afgehandeld. Er zijn al wel Franse ETF’s die verduurzaamd zijn. Zo heeft BNP Paribas AM zijn reguliere CAC40-ETF al omgezet in de duurzame versie. Dat kan natuurlijk ook; er hoeven geen nieuwe producten gemaakt te worden als de oude aangepast kunnen worden.

Dat is er zonder als totaal en Renault, net dat in Nederland Shell en Arcelor Mittal bijvoorbeeld niet in besluiten komen voor een indexplaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.