F1 22 spelvoorbeeld | EA brengt crossplay, VR, supercars en meer naar nieuwe F1-game

Het wordt buiten steeds vaker lekker weer en dat begint voor racefans 1- er twee dingen: het nieuwe Formule 1-seizoen op stoom te komen én zit een nieuwe F1-game aan te komen. In deze game-preview mag F1Maximaal je een oefening geven in wat er allemaal aan zit te komen in de vorige Formule 1-game van EA Sports en Codemasters. 2022 is voor de 1 het jaar van de grote veranderlijke Formule en dat lijkt voorlopig ook zo te gelden voor de flink onder handen genomen F1-game.

Alleen al aan de naam van de game valt af te leiden dat de racefans en gamers dit jaar worden getrakteerd op nieuwe features. Waar de videogame vorig seizoen de naam van F1 2021 met, is die nu met F1 22 een stuk flitsender. Het zal desalniettemin alles te maken hebben met het feit dat EA Sports sinds het begin van de ontwikkeling van de game in 2021 betrokken is bij het hele proces. Vorig jaar nam game Electronic Arts namelijk Codemasters over en dat biedt uitzicht op nieuwe ontwikkelingen en innovaties voor de populaire gamereeks.

Verhaalmodus is afwezig, maar met een reden

Omdat F1 22 overladen is met nieuwe kenmerken, is het goed om eerst te kijken naar wat er gewoon hetzelfde is gebleven, van zelfs niet ten opzichte van de editie van vorig jaar. Een grote afwezige is namelijk de verhaalmodus die de afgelopen jaren op verschillende manieren een welkome toevoeging was aan de game. Met “Rempunt” kende F1 2021 namelijk een toffe spelmodus, die er dit jaar niet in zit. ‘Omdat we dit jaar, de fans veel nieuwe andere ervaringen en functies bieden, niet we keuzes maken in wat we wel en niet doen’ Math hoofd legt een eerlijke Lee Mather uit aan de onder meer meer F1Maximaal. ‘Dat is het eerlijke verhaal, ja. Maar daarvoor kwamen we andere mooie dingen tegen. We willen het hele spel in zijn totaliteit naar een hoger niveau tillen.’

F1 22 spelvoorbeeld |  EA brengt crossplay, VR, supercars en meer naar nieuwe F1-game
In F1 22 keert “My Team” waarin je je eigen team kan en alles van top tot teen moet zien te managen

Andere functies die we kennen uit de 2021-game keren dit jaar wel terug. Zo is er de oude carrièremodus, maar ook “Mijn team“, de spelmodus waarin je je eigen team kan opzetten en als elfde team op de grid je weg omhoog te knokken. Alle bestaande spelmodi hebben wel allemaal. Mijn team nu kiezen tussen drie instapniveau’s, waarbij je kunt kiezen tussen een startteam met weinig budget en keuzemogelijkheden, of juist een team dat direct meedoet om de podiumplekken. De derde optie is dan een middenweg tussen die twee uitersten. Ook krijg je als teambaas meer keuzes te verduren als het gaat om mediaoptredens en investeringsplannen en zijn er meer manieren om de livery van je auto te tweaken.

Nieuwe gezichten en een groter showgehalte

wie F1 22 voor het eerst zal direct opmerken dat de stem van de ingenieur in je oor verandert is. Na jaren trouwe dienst is “Jeff” vervangen door voormalig Formule 1-ingenieur Marc Priestley. Een verademing voor veel gamers, want Jeff ging al wat jaartjes mee en begon behoorlijk te vervelen. Priestley brengt net zelfs een stukje meer realisme en heeft het leuk dat een bekend figuur je tips geeft op de baan. Priestley is niet het enige bekende gezicht dat toegevoegd is aan het spel, wil ook TV-gezichten als Alex Jacques, Natalie Pinkham en voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve zitten in het spel. Bovenstaande namen zul je vooral als je als teambaas of coureur wordt opgetrommeld voor een mediaoptreden.

EA en Codemasters hebben echter nog meer gewerkt aan het TV-gehalte in de game. Zo heb je in het nieuwe spel de optie om pitstops, opwarmrondes en periodes achter de safety car als een ‘uitzending’ te ervaren, waarbij je de actie op de baan als je achter de televisie zit. Een televisieperspectief is niet het enige wat toegevoegd is aan pitstops en opwarmrondes, want in F1 22 heb je ook de optie om die facetten nu zelf onder controle te hebben. F1 22 biedt de optie om handmatige richting de pitcrew in te sturen tijdens een pitstop en ook kan je zelf je auto stilzetten op de juiste startpositie op de grid. Hier zit wel een moeilijkheidsfactor in: als je te vroeg of te laat instuurt kan je pitstop fout gaan, en vice versa. Een leuk nieuw element in de game dus, die vooral de fanatieke gamer biedt extra prikkels.

In de onderstaande video zie je hoe zo’n hoe je eruit ziet.

VR en supercars de grote verrassingen

In 2022 dood de makers van de F1-gamereeks een lang gekoesterde wens van een hoop PC-gamers. In de nieuwe game is het namelijk mogelijk om in virtual reality te racen. Hierbij moet wel meteen gezegd worden dat dit dus alleen op PC mogelijk is en je er speciale apparatuur voor nodig hebt, maar de nieuwe functie zal beelden gebruiken. Op YouTube verschijnen de eerste gameplay-video’s waarin deze nieuwe functie wordt getest, waaronder dit filmpje.

Een verrassende toevoeging aan de game is het feit dat je dit jaar met supercars op de Formule 1-circuits kan rijden. gaat snel een guilty pleasure in vervulling, want zeg nu zelf: jij hebt toch ook eens de wens gehad om de safety car te besturen? Naast de safety cars van Mercedes en Aston Martin kan je ook achter het stuur kruipen van snelle auto’s van McLaren en Ferrari. Je kunt de supercars vinden in de tijdrit-modus, maar ook tijdens speciale “uitdagingen” in de carrièremodus en Mijn team-modus. Zo zal je het tegen je rivalen van de Formule 1-grid opnemen in driftraces of andere evenementen. Een verfrissende feature naar mening, die weer een nieuwe laag aan de game.

Laatste gametrends ook zichtbaar in F1 22

Wie een oogje in het zeil gehouden in de game-industrie de afgelopen jaren, zal van die opties voor personalisatie en het begin en showen van je eigen stijl en karakter in games erg van deze tijd is. Het Engelse woord cbruikbaarheid komt goed van pas om de nieuwe feature F1 leven te beschrijven. In de informatie F1 Life Hub kunnen gamers hun eigen karakter in de game die ze gebruiken voor de carrière- en online spelmodi op veel manieren personaliseren, met vrij te spelen kleding, dure en andere items. Ook kunnen spelers elkaars trofeeën bekijken op deze plek.

‘Je hebt geen expert te zijn om lol te hebben met de game en om intense gevechten op de baan te kunnen beleven’

De nieuwe plek in de online omgeving van F1 22 is ogenlijk ontworpen om ook een vroege generatie fans enthousiast te maken voor de game. Codemasters en EA noemen toegankelijkheid en het bespelen van verschillende doelgroepen namelijk een prioriteit. ‘De Formule 1-fanbase groeit wereldwijd enorm hard’, stelt Mather, waarbij ook de naam van de Netflix-documentaire Rijd om te overleven zelfs aangehaald wordt. ‘We zien dat we twee hele verschillende groepen fans moeten dienen: fans die helemaal in de sport zitten en al jaren fan zijn en aanvankelijk fans die net komen kijken en graag meer willen leren over de sport. We willen daarom dat F1 22 een combinatie is van realisme en authenticiteit, maar juist ook toegankelijkheid. Je hebt geen expert te zijn om lol te hebben met de game en om intense gevechten op de baan te kunnen beleven.’

Tot slot is een belangrijke functie in het online domein van veel nieuwe games kruisspel, ook wel de mogelijkheid om met en tegen elkaar te spelen, het platform op je spel. In de formule 1-game ontbrak deze optie, maar in F1 22 is crossplay eindelijk van de partij. De hoognodige toevoeging is goed nieuws voor veel fans en gamers die tegen vrienden willen racen die van een ander gameplatform. Wel moeten we na de release van de game nog even wachten op crossplay. ‘Die feature zal later aan de game worden toegevoegd middelste een update’, zo bedoeld de toezegging.

F1 22 komt uit op 1 juli 2022 en zal beschikbaar zijn op PC, Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4. Bij aanschaf van de “Champions Edition” krijgen gamers drie dagen eerder toegang tot de game.

Deur: Maurits Kappetijn

Leave a Reply

Your email address will not be published.