Favoriete etappe 1 Giro d’Italia 2022 | Roze loper voor Van der Poel, of toch de sprinters?

De dag is dan eindelijk bijna daar: het begin van de eerste grote ronde van 2022, de Giro d’Italia. De Italiaanse rittenkoers gaat van start met een vlakke rit, die harmonie op een explosieve heuvel. In de Leiderstruik vertelt je er het fijne over.

Parcours etappe 1 Giro d’Italia 2022

Favoriete etappe 1 Giro d'Italia 2022 |  Roze loper voor Van der Poel, of toch de sprinters?

De Giro d’Italia zal vrijdag net na de lunch worden afgeschoten in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Op dag één moeten de renners 195 kilometer afwerken richting het heuvelkasteel van Visegrad, gelegen op een 5,6 kilometer lange beklimming van 4,4 procent. De laatste drie kilometer gaan aan 5,1 procent omhoog.

Het zal hete explosieve toetje bedoeling van een hete rit. De eerste 190 kilometer zijn namelijk vlak, gevolgen het gevecht van heb ik daar zal zijn tot de voet van de laatste beklimming. We hebben in de Tour de France van de afgelopen jaren gezien waar dat op dag één te leiden, maar hopelijk blijven we daar nu van gespaard.


De scherpe rechtse bocht aan de voet van de beklimming.

De laatste veertig kilometer lopen evenredig aan de Donau naar Visegrad, waar de weg op 5,5 kilometer van de meet omhoog begint te lopen met een scherpe rechtse bocht als markeringspunt. De eerste twee kilometer zijn niet meer dan vals plat, maar een stuk aan acht procent maakt daar plots een einde aan. Tussen de 4 en 2,5 kilometer van de streep volgt een bochtige fase, waar komende aanvallers snel uit het zicht kunnen verdwijnen.

De laatste twee kilometer is het stijgingspercentage de hele tijd tussen de vijf en zes procent, terwijl de laatste twee honderd meter enigszins afvlakt. Ook zitten er nog twee brede bochten in de laatste kilometer, maar die gaan niet voor problemen zorgen.

Hier komt het vod van de laatste kilometer te hangen.

Favoriete etappe 1 Giro d'Italia 2022 |  Roze loper voor Van der Poel, of toch de sprinters?

Aanvang: 12.40 uur
Afwerking: rond 17.13 uur

Weer etappe 1 Giro d’Italia 2022

Roze wolken in Boedapest, letterlijk en figuurlijk. De openingsrit van de Ronde van Italië lijkt er een met veel plenswater te worden. Rond het startuur is de kans op regen nog redelijk klein, maar aan het einde van de middag is de mogelijkheid dat het gaan regenen bij aankomstplaats Visegrad levensgroot.

Favoriete etappe 1 Giro d’Italia 2022

Alle ogen zijn vrijdag gericht op één man: Mathieu van der Poel is de absolute topfavoriet voor de openingsrit van de Giro. De Nederlander van Alpecin-Fenix ​​vindt een aankomst op zijn maat en heeft dan ook zijn zinnen gezet op deze etappe. Van der Poel kan, na zijn gele trui in de Tour van vorig jaar, nog een leiderstrui in een grote ronde dragen.

Biniam Girmay is ook van de partij en dat zal niet zomaar mee te rijden zijn. Girmay, die recent zijn contract bij Intermarché-Wanty-Gobert verlengde, kan de populariteit zijn persoon nog meer aanwakkeren met een zege in deze openingenrit van de Giro. De Afrikaan kan aardig omhoog en beschikt over een vinnig sprintje; precies de kwaliteiten die je nodig hebt in Visgrad.

Favoriete etappe 1 Giro d'Italia 2022 |  Roze loper voor Van der Poel, of toch de sprinters?
Duurt het sprookje – Biniam Girmay voort?

En wat met de sprinters? Op papier zou dit te zwaar moeten zijn voor onder meer Caleb EwanArnaud Démare en Giacomo Nizzolo, maar zeg nooit nooit. Al deze mannen hebben al de kunstjes uitgehaald, ook bergop, en je moet ze er maar af zien te rijden. Ook topfavoriet Van der Poel denkt er zo voorbijzo vertelde hij woensdag.

Ook de betere klimmers zullen hun zinnen hebben gezet op een mooie notering in deze rit. Alejandro Valverde kan hier op 42-jarige leeftijd nog een kunstje uithalen, rondleiding UAE-Team Emirates met Alessandro Covi, Diego Ulissi en Joao Almeida de finale hard zal willen maken. Pello Bilbao (Bahrein zegevierend) en Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) zijn klassementsrenners die het goed kunnen doen op deze aankomst.

EOLO-Kometa rekent op de rappe Vincenzo Albaneeskijken AG2R Citroën hoop op een wonderdag van Andrea Vendramé. Quick Step-Alpha Vinyl moet het met Davide Ballerini en/of Mauro Schmid doen, verder rekenen we ook op de altijd gevaarlijke Magnus Cort van EF Education-EasyPost. Mogelijke verrassingen zijn Natnael Testafizion, landgenoot van Girmay namens Drone Hopper, en Jhonatan Narváez, de Ecuadoriaan van INEOS die dit voorjaar indruk maakte in het Vlaamse werk.

Kansen etappe 1 Giro d’Italia 2022

Mathieu van der Poel – Bet365: 2,37 / Aansluitingen: 2,40
Biniam Girmay – Bet365: 6,00 / Aansluitingen: 6,00
Caleb Ewan – Bet365: 6,50 / Aansluitingen: 6,50
Alessandro Covi – Inzet 265: 17.00 / Aansluitingen: 21,00
Alejandro Valverde – Bet365: 19,00 / Aansluitingen: 19,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 eurodoor Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interesse wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 1 Giro d’Italia 2022

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published.