Favoriete etappe 4 Giro d’Italia 2022 | Na een snelle rustdag beklimmen we de Etna!

De eerste drie dagen van de Giro d’Italia in Hongarije zitten erop, het is tijd om naar Italië te gaan! De renners gebruiken de rustdag op maandag om van Hongarije naar Sicilië te vliegen, er op dinsdag weer wordt opgestapt voor etappe 4. In de Leiderstruik orden het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de ritzege.

Parcours etappe 4 Giro d’Italia 2022

Favoriete etappe 4 Giro d'Italia 2022 |  Na een snelle rustdag beklimmen we de Etna!

De Etna is het eerste gebruik van deze Giro, als het gaat om de bergen. De derde week wordt gruwelijk, maar hier kunnen we alvast zien wie er top zijn en wie er nog wat procentjes bij moeten. In dat opzicht is het lekker dat we vanuit de start gaan klimmen. Tricky, want na een rustdag met een mooie reis is het de vraag wie dat goed verteert en wie er met zware benen rondrijden.

Gecategoriseerde beklimmingen komen we tot aan de Etna niet tegen, maar de eerste vijftig kilometer loopt het bijna constante bergop. Om die reden verwachten we een felle strijd om de kopgroep, want de klimmers met aanvalslust krijgen hier hun eerste kans. Het kan haast niet anders dan dat we een sterke groep renners van voren krijgen op deze wegen.


Het loopt in de eerste vijftig kilometer constante op.

Na de vijftig kilometer gaan we dalen naar beneden en zijn we pas dertig kilometer later helemaal beneden. Vanuit daar is het vijftig kilometer vlak vlak en in vliegende vaart richting de voet van de slotklim, die meer dan 23 kilometer lang is en dus al vroeg begint in de finale.

De Etna kun je vanuit verschillende kanten oprijden, maar we kiezen dinsdag voor de weg vanuit Paterno. Met een product van 5,9 procent is de klim ogenschijnlijk niet superzwaar, maar dat komt vooral omdat ‘ie in het begin en aan het einde iets minder is. Vanaf kilometer twee klimmen we aan percentages tussen de 4,5 en 6,8 procent, het na zeven kilometer steiler wordt.

Na een enorme klim komen we uiteindelijk in de laatste fase terecht. Na veertien kilometer vlakt de klim weer iets af, al krijgen we nog een strook van ruim 11 procent. Richting de top wordt het vervolgens weer wat constanter steil en daar moet de slag geslagen worden. Het is weersafhankelijk van aanvallen hier loont, of dat een sprint tussen de besten op de top meer echt is.

De Etna!

Tijden:
Aanvang: 12.35 uur
Afwerking: rond 17.14 uur

Weer etappe 4 Giro d’Italia 2022

Zoals we bij het parcours al voorgesteld, is het op de Etna nogal van belang wat voor weer het wordt. Hoe staat de wind? De laatste keer dat we de vulkaan in de Giro d’Italia aandeden (in 2020) stond de wind op de kop en konden de favorieten elkaar niet lossen.

Bij de start in Avola is het dinsdag lekker weer. Het kwik omhoog al naar 20 graden en van wind is amper sprake. In de eerste twee koersuren vanuit het buitenland enigszins tegen en is er kans op een onweersbui. Met 18 graden blijft het wel lekker warm.

Richting de voet van de Etna blijft het met windkracht 1 á 2 en zo’n 21 graden heel behagelijk voor de renners. Vanaf daar wordt het echter pas echt belangrijk wat het weer doet. De wind die wordt voorspeld, komt werkelijk uit alle richtingen, maar de wind blaast normaliter niet heel hard. Op de top van de Etna zal het met 7 graden fris zijn.

Favoriete etappe 4 Giro d’Italia 2022

Referenties kunnen we niet, dus gaan we hier eens rustig alle klimmers en klassementsrenners bespreken, die op de Etna zullen kunnen winnen. We beginnen natuurlijk bij Simon Yates, die na zijn demonstratie in de tijdrit moeilijk om z’n favorietenrol heen kan. De kopman van Team BikeExchange pakt bij ritwinst waarschijnlijk het roze, afgeleid van het misschien de vraag is van hij zijn ploeg laat rijden voor de dagzege. Yates verwees al wel vaker naar die desastreus verlopen Giro in 2018, toen hij in de eerste twee weken wel alles meepikte, maar in de derde week wegzakte.

In dat overzicht is het misschien logischer om te kijken naar mannen die al wat verder staan ​​en bergop bij de besten geschikt. Richard Carapaz kwam naar de Giro als topfavoriet en lijkt ooit. Was dat waarom de kopman van INEOS Grenadiers een beetje teleurstelde in de tijdrit? Dat gaan we dinsdag zien. Als Carapaz daar iedereen op een hoepel ligt, heeft zijn gewicht hem geen windeieren gelegd.

Favoriete etappe 4 Giro d'Italia 2022 |  Na een snelle rustdag beklimmen we de Etna!
Richard Carapaz

Bij Team DSM is het alle ballen op Romain Bardet, ook al zo’n man in vorm. Hij won de Ronde van de Alpen in de voorbereiding en reed voor zijn doen eigenlijk een geweldige tijdrit op dag twee. De Fransman lijkt beter dan ooit en is altijd wel iemand die de aanval niet schuwt. Kan Thymen Arensman hem gangmaken naar een vroeg zeggebaar in deze Giro d’Italia? Het is een heel natuurlijk scenario, zoals we Bardet deze weken zien rondrijden.

Vierde naam in de rij is Pello Bilbao. De Spanjaard vocht in de Ronde van de Alpen een strijd uit met Bardet en toestemming die op de slotdag. De Spanjaard is explosief en op de Etna komt het wel vaker aan op de slotfase van een klim. wij zien Mikel Landa (ook Bahrain Victorious) niet nu al van ver aanvallen, resulteert in een kans maakt op ritsucces. Vlak ook Santiago Buitrago niet uit bij deze ploeg. De 22-jarige Colombiaan rijdt ook heel hard omhoog en eigenlijk nergens genoemd…

Favoriete etappe 4 Giro d'Italia 2022 |  Na een snelle rustdag beklimmen we de Etna!
Pello Bilbao

Meer explosieve mannen voor een sprint bergop in dat huis? Zeker wel! Joao Almeida zou kunnen komen door de focus die meer dan ooit op het klimmen lag in de voorbereiding. Almeida gaf al aan dat hij bij UAE Team Emirates een betere klimmer is geworden en dat mag hij laten zien op de Etna. Hij heeft tevens een eindschot als dat nodig is, zo bewees hij al met ritwinst in de Ronde van Catalonië.

Ook Movistar heeft in een sprintje van de groep favorieten een kanshebber. Alejandro Valverde is misschien bezig aan zijn laatste seizoen, het is misschien wel zijn beste jaar ooit. Valverde won dit jaar al drie keer en heeft de blik gericht op ritzeges. Nu zegt hij dat wel vaker en bezorgd hij een grote ronde gewoon op het podium, maar we willen hem in dit graag geloven. Iván Ramiro Sosa is bij Movistar eigenlijk de nummer, maar zijn tijdrit was dramatisch één. Met al 1.23 minuten achterstand op Yates kan hij misschien wel van verder gaan, zonder dat iemand hem begint te halen.

Favoriete etappe 4 Giro d'Italia 2022 |  Na een snelle rustdag beklimmen we de Etna!
Alejandro Valverde

Van de Nederlanders verwachten we niet onmiddellijk een ritzege, al zullen enkelen van hen zeker bij de besten finishen. Wilco Kelderman en Tom Dumoulin lijken dik in orde, maar zijn in dergelijke situaties nooit veelwinnaars gevonden. Natuurlijk mogen ze ons afwijken! dat geldt ook voor Bauke Mollema, die zo’n aankomst wel aan kan, maar de vraag is zelfs van hij dat wel wil. Mollema wil ritzeges en daarvoor zal hij eerst flink wat tijd moeten verliezen… Bij zijn ploeg Trekking zal meer bekeken worden naar Giulio Cicconevan misschien wel de jonge Mattias Skjelmose. Bij BORA-hansgrohe is Jai Hindley meer een afmaker dan Kelderman.

We sluiten af ​​met nog een rits grote namen en enkele jonkies die goed staan ​​in het klassement en in vorm lijken. Vincenzo Nibali en Miguel ngel López zijn de titel namen bij Astana Qaqstan, Richie Porte en Hugh Carthy zijn dat voor INEOS Grenadiers en EF Education-EasyPost. de jonge Matteo Sobrero mag ons frekwentie, als ploegmaat van Yates. Tobias Foss is zeker een naam om naar te kijken bij Jumbo-Visma.

Favoriete etappe 4 Giro d'Italia 2022 |  Na een snelle rustdag beklimmen we de Etna!

Kijken we voorbij de klassementsrenners, dan moeten we ook de vluchters niet over het hoofd zien. De Etna zat al vaker in de Giro en de laatste keer won er nog gewoon een aanvaller. Om die reden zullen er klimmers zijn die het al gaan proberen. Sosa van Movistar hadden we al genoemd als kanshebber met al wat meer achterstand. Maar er zijn meer mannen die al meer dan anderhalve minuut toegaven op de rest. Wat kan Lorenzo Rota op deze aankomst? De Italiaan van Intermarché-Wanty Gobert was een begin van dit jaar in uitstekende vorm en is wel een man die op zulke dagen mee kan doen.

Bij Astana krijgt David de la Cruz misschien wel een kans. De Spanjaard staat riet op 1.50 minuten, maar lag in de Ronde van de Alpen wel zien goede benen te hebben. dat geldt ook voor Lennard Kämnadie namen BORA-hansgrohe een vrije rol heeft en in de Ronde van de Alpen een rit gewonnen. Lorenzo Fortunato brak vorig jaar door met ritwinst in de Giro d’Italia en dat wil hij nu bevestigen. De kopman van EOLO-Kometa werd tweede in de Vuelta Asturias en die vorm kan niet ineens weg zijn.

Andere gegadigden? Jonathan Caicedo won op de Etna in 2020 en zal het misschien nog wel een keer proberen namen EF. Andere klimmers die de afgelopen weken zijn ontstaan ​​zijn Edoardo Sepúlveda (Androni, ritwinnaar in de Ronde van Turkije) en Jefferson Cepeda (Androni, tweede in de Ronde van Sicilië).

Kansen etappe 4 Giro d’Italia 2022

Pello Bilbao – Bet365: 12,00 / Aansluitingen: 12,00
Lennard Kämna – Bet365: 13,00 / Aansluitingen: 12,00
Joao Almeida – Bet365: 14,00 / Aansluitingen: 15,00
Richard Carapaz – Inzet 265: 15,00 / Aansluitingen: 15,00
Simon Yates – Bet365: 17.00 / Aansluitingen: 19,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 eurodoor Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interesse wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 4 Giro d’Italia 2022

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published.