Feyenoord in Conference League-finale: de scenario’s…

Feyenoord viert feest na het bereiken van de Conference League-finale

Feyenoord viert feest na het bereiken van de Conference League-finale
Foto: © Oranje Afbeeldingen

Feyenoord heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de Conference League. De ploeg van trainer Arne Slot had een 0-0 gelijkspel op bij Olympique Marseille genoeg om zich te plaatsen voor de eindstrijd in Tirana, waar AS Roma de groei is.

Mocht Feyenoord de Conference League winnen, dan plaatsen de Rotterdammers zich komend seizoen voor de groepsfase van de Europa League. De finale is op woensdag 25 mei, dus na afloop van de Eredivisie is pas duidelijk over Feyenoord de eerste editie van het Europese toernooi wint. Dat kan ook gevolgen hebben voor de ontknoping in de Eredivisie, zo gezocht VoetbalPrimeur uit met hulp van coëfficiëntengoeroe Bert Kassies.

Scenario 1: AS Roma wint de Conference League
Mocht AS Roma de finale van de Conference League winnen van tien koste van Feyenoord, dan is de kans aanwezig op het nummer drie van de Eredivisie rechtstreeks de groepsfase van de Europa League in mag. AS Roma staat momenteel namelijk vijfde in de Serie A en die plek voor de groepsfase van de Europa League. De Italianen hebben dan niets aan de ‘bonus’ voor het winnen van de Conference League, namelijk een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

Nederland is momenteel zevende op de Europese plaatsingslijst voor komend seizoen en is het eerste land dat geen directe deelnemer aan de Europa League levert. Het ticket van de Conference League-winnaar schuift, indien Roma vijfde blijft en het toernooi wint, dan door naar het nummer drie van Nederland. Als FC Twente derde wordt, dan zou het in dit geval niet de play-offs voor de Europa League hoeven te spelen.

De spelers van FC Twente vieren de zege met de supporters


Overzicht: programma’s Feyenoord, FC Twente en AZ

Lees ook

Scenario 2: Feyenoord wint de Conference League en wordt derde
Mocht Feyenoord de Conference League winnen en als derde in de Eredivisie eindigen, dan plaatst het zich voor de groepsfase van de Europa League en geen voorronde te spelen. Er verandert niets aan de ticketverdeling in Nederland. De nummer vier plaatsen zich dan voor de voorronde van de Conference League, in de acht in de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Conference League spelen.

Scenario 3: Feyenoord wint de Conference League en wordt vierde
FC Twente kan Feyenoord ook nog inhalen op de ranglijst, zeker omdat in de laatste speelronde het duel tussen Feyenoord en FC Twente op het programma staat. Als Feyenoord vierde wordt en de Conference League wint, gaat het direct de groepsfase van de Europa League in en bezocht Nederland het ticket voor de derde voorronde van de Conference League kwijt. Nederland houdt van vijf Europese deelnemers en krijgt geen extra plaats.

FC Twente zou als nummer drie dan de play-offs van de Europa League spelen en is dan verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop. Mocht FC Twente de play-offs van de Europa League winnen, dan volgt de groepsfase van de Europa League. Bij uitschakeling wacht de groepsfase van de Conference League.

Scenario 4: Feyenoord wint de Conference League en wordt vijfde
Feyenoord kan in theorie ook nog vijfde worden, maar dan moeten beide FC Twente als AZ over de Rotterdammers heen in de laatste drie wedstrijden. In dat geval is het nog onduidelijk wat er gebeurt met het ticket voor de winnaar van de play-offs om Europees, die al worden gespeeld voor de finale van de Conference League. De KNVB is nog altijd in gesprek met de UEFA.

Het ticket van de tweede voorronde van de Conference League zou Nederland dan kwijtraken, omdat Feyenoord zich in dit geval plaatst voor de groepsfase van de Europa League. FC Twente en AZ gaan dan met de tickets voor de play-offs van de Europa League en de derde voorronde van de Conference League aan de haal.

Europese ticketverdeling Eredivisie
Nummer 1: Poulefase Champions League
Nummer 2: Derde voorronde Champions League
Nummer 3: Play-offs Europa League (één voorronde tot groepsfase)
Nummer 4: Derde voorronde Conference League (twee voorrondes tot groepsfase)
Winnaar play-offs: Tweede voorronde Conference League (drie voorrondes tot groepsfase)

Speeldata
Tweede voorronde Conference League: 21 en 28 juli
Derde voorronde Europa en Conference League: 4 en 11 augustus
Play-offs Europa en Conference League: 18 en 25 augustus
Start groepsfase Europa en Conference League: 8 september

Leave a Reply

Your email address will not be published.