Filemon en de Complotten-kijkers zien overeenkomst tussen deelnemers

Kijkers van het programma Filemon en de Complotten valt iets naders op. De meeste complotdenkers die presentator Filemon Wesselink voor zijn televisieprogramma spreekt, delen namelijk iets gemeenschappelijks uit hun jeugd. Het is vooral een ontwikkeling uit hun verleden die er mede voor zorgt dat ze in complotten zijn gaan geloven.

Sinds enkele weken is het tweede seizoen van Filemon en de Complotten op televisie te zien. In het programma Wesselink zich opnieuw in de wereld van de complotten. In elke aflevering spreekt hij meerdere complotdenkers, coronacritici en anderen die hun vraagtekens plaatsen bij organisaties en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo ook gisteren.

Chimpanseehersenen en delen van embryo’s

In aflevering 3 zien kijkers Micha en Denis voorbij. Zij zijn alle drie heel kritisch op de farmaceutische industrie. Ze vermoeden dat farmaceutische bedrijven de bijwerkingen van coronavaccins bewust achterhouden. Zo maken ze mensen bewust ziek. „Om ze zo afhankelijk te maken van medicijnen”, vatte Denis het samen.

Hij gelooft dat er deeltjes van de hersenen van embryo’s in de coronavaccins zitten. „Kijk maar naar de bijsluiter”, zegt hij. Hij heeft zelf geen vaccinatie genomen. „De mensen die riepen dat er te veel mensen op aarde zijn, zeggen nu: neem de injectie. Dat vertrouw ik niet. Moet ik dat nog?”

Filemon kritisch op complotdenker

Ook Gitta keek met argwaan naar de farmaceutische industrie en coronavaccinaties in het bijzonder. Ze denkt dat bedrijven in samenwerking met de overheid mensen ziek willen maken. Ook spreekt ze van ‘georganiseerde misdaad’. „Er worden structuur toegelaten die zijn voor de gezondheid.”

Ze wijst op sporters die bij bosjes neervallen, zoals wielrenners. Filemon Wesselink, wielrenliefhebber, zegt dan dat wielrenners juist laatste hebben van corona. „Bij niet een was het vaccin de reden van dat omvallen.” Maar Gitta blijft bij haar verhaal. „Ja, het is zeer aannemelijk.”

Mensen met vaccin krijgen andere kleur

Maar het gaat niet verder. Micha organiseert bijvoorbeeld coronademonstraties en zit in geheime overleg, waar de coronacrisis wordt besproken. samengesteld zitten hem ‘wakkere’ mensen, van configuratieen tot ic-verpleegkundigen en begrafenisondernemers. Hij krijgt daar overal informatie die je normaal niet hoort, zegt hij.

Zo heeft Micha van begrafenisondernemers gehoord dat mensen die van het vaccin overleden een hele andere kleur gekregen, vertelt hij tegen Filemon. Ook hij heeft geen vaccin genomen. „Je bent redelijk te sturen, hoor ik van bepaalde medici.”

Kijkers zien overeenkomst tussen complotdenken en jeugdtrauma’s

Kijkers zien tussen overeenkomsten tussen de complotdenkers uit deze en eerdere afleveringen. Natuurlijk dat ze met veel argwaan naar instellingen kijken, maar ook hoe ze veel gemeenschappelijk delen uit hun jeugd. „Het zijn vaak mensen met problemen uit het verleden, onbegrepen en boos op de overheid”, vat een kijker het samen.

Andere kijkers zien dat complotdenkers hun jeugdtrauma’s botvieren op dingen die daar los van staan. „Ze hebben hulp nodig. Mijn boosheid wordt omgezet in medelijden.”

Je kunt de aflevering van Filemon en de Complotten hier terugkijken.

Complotdiscussie bij Op1: ‘Luister vaker naar complotdenkers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Filemon interviewt complotkers, kijkers zien visuele overeenkomst

Leave a Reply

Your email address will not be published.