Frenkie de Jong naar Manchester United? Zeker een optie, maar waarom zou hij weggaan?

1. Huh, Frenkie op de transferlijst van Barcelona? Waarom dan?

Het ligt in elk geval niet aan zijn prestaties op het veld. Frenkie kwam dit seizoen tot 45 wedstrijden voor Barcelona, ​​waarin hij vier goals maakte en vijf assists had, in alle competities. Hij is een basisspeler, zowel onder trainer X als zijn voogd Ronald Koeman, die in oktober werd uitgegeven.

Feit is wel dat De Jong onder Koeman vaker een basisplaats had. Xavi wil Frenkie ook wel eens vroeg wisselen van vanaf de bank laten invallen. Het kwam de Spaanse coach onlangs op een kritische blik van de speler zelf en vragen van de pers te staan.

“Het is duidelijk dat deze wissel hem frustreerde, maar ik moet denken aan het belang van het team”, zei Xavi toen. En later, een conclaaf met De Jong: “We hebben een goed gesprek gehad. Ik heb hem verteld dat hij uitstekende wedstrijden heeft gespeeld, maar nog wel constant moet worden.”

2. Oké, maar dat is toch niet meteen een reden om hem deze zomer te willen verkopen?

Nee, op het eerste gezicht niet. Maar laten we het een teken aan de wand noemen. Van een voorbode. Er is immers nog één ding heel erg zeker: Barcelona heeft geld nodig. Heel veel geld. Eind 2021 werd bekend dat de club kampte met een schuld van 1,3 miljard euro.

Dinsdag maakte de Spaanse competitie La Liga wereldkundig, dat ze over het door de coronapandemie getroffen seizoen 2020-2021 een verlies van 892 miljoen euro heeft geleden. Barcelona blijkt voor meer dan de helft van dat verlies (53), staat te lezen in de cijfers.

Barça was vanwege haar status en positie in het wereldvoetbal nooit een verkoopclub, maar zal dat snel moeten krijgen. Willen de Catalanen weergave richting de zwarte cijfers, dan moeten er spelers van de hand worden gedaan. En dan wordt er natuurlijk bekeken naar jongens met een goede restwaarde.

3. Goed, dus Frenkie is interessant om te verkopen, omdat hij nog geld oplevert. Maar zo zijn er nog wel meer toch?

Nou, dat valt erg tegen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat bij Barcelona de kroonjuwelen niet meer voor het oprapen liggen.

Dani Alves (39), Gerard Piqué (35), Sergio Busquets (33), Jordi Alba (33), Pierre-Emerick Aubameyang (32), Martin Braithwaite (30) en Sergi Roberto (30) zijn te oud om nog voor een goed bedrag te verkopen, óf te verbonden met de club resultaat ze niet weg mogen van willen, óf aan het eind van het seizoen transfervrij zijn, resulterend Barcelona sowieso niets meer voor ze ontvangen.

Dat laatste geldt ook voor Ousmane Dembélé. De Franse aanvaller is gezien zijn leeftijd (24 jaar) en positie (rechteraanvaller) een interesse naam voor heel veel clubs. Er is alleen één probleem: Dembélé wil een langlopend contract niet verlengen. Als dat snel verandert, dan gaat hij niet zomer voor nul euro de deur uit in Camp Nou.

Dan moet je nagaan, dat hij in 2017 voor 140 miljoen euro is aangekocht. Met dergelijke afschrijvingen heb je als club ook een onderwaterstroom nodig, maar die is er al jaren niet in Catalonië.

Barcelona kapitaalvernietiging te voorkomen door spelers langer vast te leggen, met duizelingwekkende afkoopsommen in de nieuwe contracten. Zo zijn Ronald Araújo, Pedri en Ansu Fati nu voor het bedrag van 1 miljard euro (!) op te halen in Catalonië.

Dat gaat natuurlijk geen enkele weldenkende club betalen. Die clausules zijn er dan ook helemaal niet om geld geleverd, maar meer om betrokken partijen af ​​te schrikken. Barça wil namelijk ook kwaliteit behouden en niet alles in de uitverkoop gooien.

4. Dat is lekker slim dan! Ze hebben poen nodig, maar maken de interessante spelers zo duur, dat niemand ze kan halen?

Daar komt het wel op neer, ja. Daarom kijkt Barcelona naar de voetballers die niet zo’n hoge afkoopsom in hun woordenschat hebben staan, maar toch op de lijstjes van andere, vermogende clubs voorkomen.

Als je alle bovenstaande namen wegstreept, eigenlijk alleen Frenkie de Jong (25), Memphis (28) en doelman Marc-André ter Stegen (30) over. Dit drietal heeft bewezen kwaliteiten, een goede leeftijd en een uitstekende restwaarde. Barça komt met hen niet eens de markt op, clubs komen vanzelf op hún af.

5. Heeft Frenkie een probleem als hij besluit toch te blijven? Ook met het oog op het WK?

misschien. Let wel: Barcelona en Xavi zijn helemaal niet ontevreden over hem. Dat zegt de trainer vaak genoeg. En hij komt – tot nu toe dan – ook gewoon aan spelen toe.

De middenvelder zou het er dus op kunnen wagen en blijven zitten in Camp Nou. Maar je weet nooit hoe de club gaat reageren, als ze door tientallen miljoenen aan transfergeld dreigen te lopen.

En Frenkie heeft wat dat betreft nog een probleem: hij is niet helemaal onmisbaar bij Barça. De grote Spaanse talenten Pedri (19), Gavi (17) en Nico González (20) zijn ook middenvelders. Zij willen de jaren meer minuten maken, zodat er een nieuwe lichting van Barcelona-briljantjes ontstaat. De nieuwe Xavi’s en Andrès Iniesta’s, zo u wilt. Zij hebben in Catalonië sowieso een streepje voor op de buitenlandse spelers.

6. Maar waarom valt ineens de naam van Manchester United?

Die link is snel gelegd: door de komst van trainer Erik ten Hag. De Nederlander werd gisteren landskampioen in Nederland, net als in 2019, toen Frenkie de Jong een groot aandeel had in de successen van Ajax. Er zijn zelfs bodemkenners en analisten die het gebied van dat jaar nooit meer dat hoge niveau aantikte. Alleen al daarom zou een hereniging misschien goed zijn, voor beide mannen.

Een struikelblok is wel dat Frenkie in de Champions League wil spelen. De stand op de Engelse ranglijst liegt niet: Manchester United staat zesde in de Premier League en de laatste club kan zelfs nog als zevende eindigen. In dat geval spelen de Red Devils niet op het miljardenbal, maar in de Europa League of, zelfs nog een niveautje lager, de Conference League. Het is maar de vraag van De Jong heeft daar trek in heeft.

Vandaar dat vandaag in het nieuws is, dat er enkel ‘contact’ is geweest tussen de nieuwe werkgever van Ten Hag en het kamp-De Jong. Er zijn, zekererwijs, twijfels en vraagtekens aan de zijde van Frenkie, die misschien helemaal niet weg Barcelona.

Engelse media melden ook dat Manchester City geïnteresseerd is. In een eerder stadion viel al de naam van Bayern München. Daar zou zomaar een Nederlandse enclave kunnen ontstaan, met Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch als (voormalige) Ajacieden erbij.

Als het seizoen erop zit kaarten zijn duidelijk is geworden wat de kansen op speelminuten in Spanje zullen zijn, kan Frenkie definitief de knoop doorhaken. Dat een oude bekende van hem op een belangrijke post zit bij Manchester United, zal voor hem zeker niet relevant zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.